Презимена, село Друговац (Смедерево)

3. маја 2012.

коментара: 1

Село Друговац, општина Смедерево, стање из 1925. године.

Радишићи (Милојевићи, Пантићи, Јочићи, Илићи, Миловановићи, Нешићи, Ристићи, Павловићи, Симићи, Радојковићи, Ивановићи, Живојиновићи, Јовановићи, Јеленићи, Максимовићи, Савићи (укупно 84 к., св. Ђурђиц). По њима се и цео крај села у коме живе зове Радишића Крај. Доселио се чукун деда Радиша из Херцеговине. Крајем 17. на почетку 18. века. Живели су најпре у Десимачи, доцније у Старом Селу, одакле су дошли на данашње место. Бежали “преко” то јест у Војводини, и при повратку једни дођу овде, а други оду у Сараново (Јасеница крагујевачка).

Топаловићи (Илићи, Тодоровићи, Петровићи (38 к., св. Јован). Доселили са Косова после Радишића. Њихови стари били у фрајкору то значи са немачког на српског слободне трупе/добровољачке јединице.

Брковићи (Симићи, Пауновићи (8 к., св. Арханђел), доселили око 1830. године из Теочина (таковски руднички крај-околина Г. Милановца.

Петровићи (Бугари, 7 к., Митровдан). Стари су им се доселили из Алексинца.

Ђукићи ( Станчићи, Грујићи, Милићи (23 к., Ђурђевдан). Непознато порекло. Зову их Власима.

Станићи (Марковићи, Јеремићи (40 к., св. Никола). Старином су из Старе Србије. Имају рођаке у Церовцу (Јасеница), где се презивају Урошевићи.

Анићи (9 к., св. Стефан). Рођаци су им Војиновићи у Биновцу (општина Смедерево). Старином су од Рашке код Н. Пазара.

Алексићи (2 к., св. Лука). Доселили око 1880. године из Брезовца (Јасеница крагујевачка).

Виторовићи (Радојевићи, Милосављевићи, Станисављевићи, Радисављевићи, Спасојевићи (47 к., св. Никола). Доселили се са Косова, њихови стари дошли са много стоке. Живели су Десимачи и одатле прешли у ово село.

Дејићи (Мирковићи, Ивковићи, Стевановићи, Глишићи (21 к., св. Никола). Доселили се из Топлице, а тамо са Косова.

Бркићи (Илићи, Трифуновићи (21 к., св. Ђурђиц). Старином су од Косова. Најпре су се доселили у Жабаре (Јасеница Крагујевачка), одакле дођу у Десимачу, па на данашње место.

Милојевићи (Јанковићи (10 к. св. Лазар) Прадед дошао у другој половини 18. века из пећког краја у Метохији. Род су са Ранковићима у Бадљевици (општина Смедерево). Имају рођаке у Барајеву и Врчину код Београда.

 ИЗВОР: Приредио Александар Аксић Шарко

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Драган Радојковић

    Поштовани ,

    имао сам податак да је предак Максим дошао из Херцеговине и да су по именима његових /Максимових/ синова настале породице , од Радојка Радојковићи, Илије Илићи и трећег се имена не сећам, и да смо та три презимена /породице/ фамилија, да ли сам имао погрешне информације или не

    поздрав Драган Радојковић