Порекло Драгана Шутановца

24. април 2012.

коментара: 1

РОЂЕН: 24. јула 1968. године у Београду.

РОДИТЕЉИ: отац Предраг (пок.), рођен у селу Туларе (Прокупље), ВКВ грађевински радник, мајка Вера (девојачко Филиповић), рођена испод Копаоника, помоћна радница, сада у пензији.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован (Шутановци), Аранђеловдан (Филиповићи)

О ПРЕЦИМА: Мој деда по оцу, Милен Шутановац, у Другом светском рату се борио на источној граници и тамо доспео у италијанско заробљеништво, у којем је остао до краја рата. Моја бака по оцу Дивна је из породице Судимац, из села Пребреза крај Блаца. Мој отац је као средњи син (имао је још браћу Божура и Мирослава) завршио у ратном сиротишту у Београду. Старијег брата Божура су школовали за техничара, а млађи је завршио у војној школи. Отац је као грађевински радник седамдесетих година добио Октобарску награду за иградњу Београда. Бавио се и политиком, био је одборник у Скупштини општине Звездара.

Деда по мајци се звао Бранислав Филиповић и у другом светском рату је био у четничком покрету. Бака по мајци се звала Станика, девојачки Никитић.

РАТНА ПРИЧА: Мој прадеда по оцу Милошин је погинуо у бици на Церу. Са друге стране, прадеда по мајци, од Никитића, који је био носилац албанске споменице, спаљен је са породицом од стране Бугара.

О ПРЕЗИМЕНУ: Неки Шутановац је наводно 1.800 и неке пребегао из Црне Горе у Србију заједно са једним пријатељем, наводно код Новог Пазара. Ту постоји Шутановачка река, а чак постоји и неко место Шутановци. Иначе, мојих Шутановаца има само у Топлици, у селу Туларе и суседном селу, у којем има неколико породица. Међутим, нисмо у сродству са тим Шутановцима, који славе Светог Николу, а ми Светог Јована.

ПОРОДИЦА: Супруга Марија (ћерка Мирослава Илића), синови Предраг (11) и Страхиња (5).

БИОГРАФИЈА: У Београду завршио основну школу, 6. београдску гимназију и Машински факултет (одсек хидроенергетике). Прва јавна функција – саветник савезног министра унутрашњих послова (од новембра 2000.), а потом од 2001. до 2003. помоћник савезног министра унутрашњих послова (Зорана Живковића). Три пута биран за народног посланика Демократске странке (2000. 2003. и 2007.године). Министар одбране био у две владе (2007-2008. и 2008-2012). Потпредседник је Демократске странке.

ИЗВОР: Драган Шутановац за портал Порекло

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Miroslav

    Istrazujuci svoje poreklo, zapazih da u popisu iz 1833 u Krivoj Reci postoji jedna porodica Sutanovac. Dosta drugih familija se iz Krive reke odselilo u Tulare pa verovatno sa njima i Sutanovci.