Prezimena, selo Bukovača (Bosanski Petrovac)

23. april 2012.

komentara: 0

Adamović, Banjac, Balaban, Bosnić, Brkljač, Budimir, Došen, Kačar, Kecman, Kovačević, Kuvačić, Lazukić, Lončar, Lukić, Morača, Rodić, Romac, Runjić, Samardžija, Stojisavljević, Stupar, Trkulja, Ševo

Granice, položaj i tip. S istočne strane zatvaraju selo uzvišice: Đurinovača (911 m.), Kukerda i Glavica, sa zapadne strane Vijojla (952 m.) i Bukovača (Bukovačko Brdo). Na južnoj strani se suprotne kose dosta približuju te sačinjavaju kao kakove vratnice za ulaz u Drinić. Severna granica sela je otvorena. Na toj strani Bukovača se nadovezuje na Baru bez primetne oznake, gde jedna prestaje a druga otpočinje. Kuće bukovačke su delom u ravnici, delom po stranama i priplećcima. Naselja su razmeštena u rpicama po istočnom i zapadnom okrajku ravni. Delovi sela nose ova imena: Budžak, Avala, Baljkovac, Podbukovača, Podđurinovača. Selo u celini dobilo je ime od brda Bukovače na zapadnom kraju. Sada je to brdo golo, a nekada je bilo pod samom bukvom.

Privreda i saobraćaj. Njive: Polje, Plećine, Budžak, Avala, Baljkovac. Livada je u seoskom području sasvim malo. To su tek mali okrajci i međe izmeću njiva. Dvaestak kuća bukovačkih imaju dobre planinske livade izvan sela u visoravni Krivodolu, za Oštreljom. Te su livade udaljene od sela tri sata hoda. Ostali stanovnici su sasvim oskudni livadom. Oni moraju da kupuju seno. No ponajviše zakupljuju svake godine livade u Bravsku, kose ih i seno voze kućama. — Pašnjaci: Kukerda, Gorinčani, Vijojla, Mračaj. — Drvarina se namiruje iz Mračaja. Drvo je više smrčevo i borovo, a tek pomalo bukovo.

Vode: Točak pod Stražbenicom, Draga Voda pod Stražbenicom, Gagića Vrelo i Balabanovo Vrelo pod Brdima. Osim toga ima na istočnom kraju sela i nekoliko lokava, u koje se hvata kišnica. — Mlinarenje se obršuje u Petrovcu, Koluniću i Drvaru.

Sredinom sela prolazi put, koji polazi iz Petrovca i vodi dalje za Drinić. Popreki put preko Kukerde prelazi u Bravski Vaganac, a na suprotnoj strani preko Šekovca na Oštrelj.

Groblje je jedno za celo selo. Nalazi se kod crkve i vrlo je staro. Crkva je ozidana 1866. g. Pre toga bila je na istom mestu crkva od drvene građe.

Starine. Gradina na Stražbenici. Oko nje se nalazi mnogo razbacanih krnjetaka od zemljanog posuća. Poznaje joj se još razgovetno temelj. A poznaje se i put uz Stražbenicu od Drage Vode do na vrh brda. Put je na obavijutke. — Kod kuće Rodića (Lončara) u ravni nalazi se ruševina neke stare graćevine, kao duguljast humak 20 metara dugačak. Dužinom je okrenut od severa jugu. Godine 1915. taj se humak na jednom mestu provali. Tada se videlo, da je to svod zidane grobnice u kojoj leže dva cela kostura. Mrtvaci su okrenuti u istok. Vrata su na grobnici od mekog belog kamena (bihaćkog). Na kamenim dovracima nalazili su se natpisi. Koji su ih gledali nisu ih znali čitati. Sada su opet zasuti zemljom. Ova grobnica nije ispitana. Oko ove ruševine prostire se nadaleko u zemlju zarasla kaldrma, pravljena od kamena i krečnog maltera.

Poreklo i jakost porodaca.

Lukić — tri kuće u Budžaku, jedna na Avali, jedna u Podbukovači. Slave Aranđelovdan. Doselili 1880. godine iz Velike Popine u Lici.

Stojisavljević – jedna kuća u Budžaku. Slave Aranđelovdan. Doselili 1880. g. iz Velike Popine.

Došen — jedna kuća u Budžaku. Slave Jovanjdan. Naselili pre 80—90 godina iz Suvaje Petrovačke. Jedan odavlen odselio u Bravski Vaganac.

Kovačević — šest kuća u Budžaku. Slave Nikoljdan. Preselili ovamo iz Drinića, na deset godina „pred bunu” t. j. oko 1865. g.

Runjić — dve kuće u Budžaku, jedna pod Đurinovačom. Slave Nikoljdan. Naselili na četrdeset godina „pred bunu” t. j. oko 1835. g. iz Grahova. Najpre panu u Revenik, pa malo zatim u Bukovaču.

Trkulja — dve kuće u Budžaku. Slave Jovanjdan. Doselili pre kojih 80 godina iz Grahova. Isprva se zadrže neko vreme u Uncu, posle pređu ovamo.

Balaban — jedna kuća u Budžaku, tri kuće na Avali, tri u Podbukovači. Slave Petrovdan. Doselili su pre kakvih 100 godina iz Dalmacije. Isprva bili desetak godina na Gradini kod Petrovca. Tu ih zaokupi stočna šteta. Zbog toga ostave ono mesto i pređu amo u Bukovaču.

Rodić (Lončar) — jedna kuća u Budžaku, dve na Avali. Slave Aranđelovdan. Doselili pre 120 godina iz Osredaka. Pre njih bile u Bukovači samo ove porodice: Ševo, Kecman, Morača, Romić, Kačar, Balaban, Samardžija i Stupar. Svaka od tih kuća imala po jednu „baštinu” (kućni posed).

Budimir — Četiri kuće u Budžaku. Slave Aranđelovdan. Naselili 1880. g. iz Zrmanje u Lici.

Kecman — dve kuće u Budžaku, četiri na Avali, četiri u Podbukovači, jedna u Podćurinovači. Slave Sv. Vartolomeja. Jedni (Gagići) naselili vrlo davno iz Unca, drugi docnije iz Drinića.

Adamović (Romac) — tri kuće u Budžaku, jedna u Podđurinovači. Slave Jovanjdan. Oni u Budžaku doselili pre 60 godina iz Crvljivice, gde ih još ima. Onaj u Podđurinovači doselio iz Kolunića.

Kačar — tri kuće na Avali. Slave Nikoljdan. Zvali se pre Srdić. Po jednom zanatliji kačaru iz svoje porodice dobiše svi prezime Kačar. Ovamo su došli iz Unca. Otud ih digne beg pre sto godina i oni se priklone ovde.

Lazukić — jedna kuća na Avali. Slave Nikoljdan. Zva. se nekada Mirković pa zabacili staro prezime. Naseli ovamo iz Kolunića posle okupacije.

Romić — tri kuće na Avali. Slave Jovanjdan. Naseli. pre više od 120 godina iz Unca (iza Glavice). Daljim poreklom su iz Grahova. Stoga ih nazivaju i „Grahovci.”

Samardžija — dve kuće u Baljkovcu, tri u Podđurinovači. Slave Đurđevdan. Naselili pre 130 godina iz Kistanja u Dalmaciji.

Banjac — četiri kuće na Avali. Slave Jovanjdan. Preselili dosta davno iz Drinića.

Brkljač — jedna kuća u Podbukovači. Slave Jovanjdan. Naselili 1880 g. iz Velike Popine.

Stupar — dve kuće u Podbukovači. Slave Lazarevdan. Nasele ovde pre 140-50 godina po svoj prilici od Stupara na Skakavcu. Njihov ogranak u Bravsku sačuvao predanje, da su u Bukovaču doselili ravno iz Dalmacije. Odavlen pređu u Kapljuv. Pre 90 godina opet se povrate amo. Kad su prvi put ovde doselili, bile su u celoj Bukovači svega tri kuće: Ševe, Kecman (Gagić) i Stupar.

Bosnić — jedna kuća u Podbukovači. Slavi Jovanjdan. Došao „pred bunu“kao uljez iz Unca.

Kuvačić — tri kuće u Podćurinovači. Slave Jovanjdan. Naselili pre 100 godina iz Unca. Prozvani tako, jer su došli u kuvanje Bukovačinoj (begovoj) materi.

Morača — osam kuća u Podđurinovači Slave Nikoljdan. Naselili pre 80-100 godina iz Unca.

Ševo — pet kuća. Slave Lučindan. Naselili iz Tiškovca pre 140-150 godina.

IZVOR: Petar Rađenović, Bjelajsko Polje i Bravsko, Srpski etnografski zbornik 1925 XXXV,   www.zavicajnoudruzenjepetrovac.com/index.php/bukovaca

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.