Порекло презимена Ристић

10. априла 2012.

коментара: 173

[toggle title=”ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ТЕСТИРАЊЕ РИСТИЋА”]

Поштовани посетиоци, у току је јавни позив за бесплатно тестирање следећих родова Ристића:

Ристићи-Степићи, Велика Иванча, Младеновац, Св. Јован,
Ристићи-Васићи, Дрлупа, Сопот, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи-Јевићи, Дрлупа, Сопот, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Кораћица, Младеновац, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Границе, Младеновац, Св. Арханђео Михаило,
Ристићи, Венчане, Аранђеловац.

Тестирање се врши за потребе реализације истраживања и писања књиге о Озринићима-Ристићима, а пријаве за тестирање можете слати на број 063-817-3330[/toggle] [toggle title=”ТЕСТИРАНИ РИСТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ристић

Хаплогрупа: E1b род Ш

Порекло: Дејановац, Књажевац, Србија

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Ристић веома је често код Срба. Како пишу Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, Ристића има много и нису сродни, јер њихово презиме потиче од патронимика (имена родоначелника) Риста/Ристе, личног имена које се јавља у многим крајевима. И само летимичан преглед литературе казује да је ово презиме у јужнијим крајевима бивше Југославије, па и Балкана, учесталије него многа друга.

Тако је јер се име Риста највише среће у Македонији, на Косову и Метохији, као и јужној Србији, у Врању и околним местима. То значи да су Ристићи, макар и разнородни, да је пореклом управо из ових области у којима се срећу, можда и истог корена, Ристовићи, Ристевци/Ристовци, Ристовски/Ристевски, Ристеви. Неки су можда настали од хипокористика Ристан, Ристановић и сличних.

_______________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РИСТИЋИ

(на Барама Сировачким)

Поријеклом су из Колашина, а даљња старина им је из Куча, од Дрекаловића. Једно вријеме су се презивали Поповићи. Садашње презиме Ристић добили су по некој својој удовици Ристи. Око 1830. године браћа Ненад и Рако Ристић заваде се с колашинским Турцима, огрезну у крв, ускоче у Дробњак и населе се у селу Сировац, међу Ускоцима. Одатле су четовали с осталим Ускоцима по разним крајевима. Негдје око 1879. године Ненадови потомци пређу у Поља код Мојковца, гдје се настане, а Ракови потомци остану и даље у Сировцу.

Милић Ристић је био комита у Комитском покрету 1916- 1918. године.

Славе Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (173)

Одговорите

173 коментара

  1. Nikola Ristić

    Malo sam čitao nešto i došao do novih podataka o precima. Saznao sam da moj navrndeda koji se zvao Rista poreklom iz šajinca. Rodjen negde oko 1860-1880.
    Slavimo arandjelovdan, naseljeni smo i blizini Lebana mesto Grgurovce. Našu mahalu zovu čergrarci.
    Аранђеловдан, су пореклом из села Кутли-Бега – „Кратовско“. Неки њихов предак долазио је у посету код Цигана чергара и по томе је добио име. Други причају да им је име остало по томе што су њихови преци Светом Сави украли чергу. Због тога , верује се, они данас славе и Савиндан. Имају исељених породица у Врању (1) и Каравукову две.