Слијепац

15. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Војислав Ананић

    СЛИЈЕПАЦ / СЛИЈЕПЧЕВИЋ, надимак, име дато породици по деформитету претка. Слијепчевића има у Херцеговини, највише у Самобору и Љубињу (35, 628-629), одакле су се доселили и кнежопољски, али преко Далмације, Ливна и Гламоча. Славе Михољдан (Читлук).

    Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

    • Darko

      Prezime Slijepčević ne moze se vezati sa prezimenom Slijepac osim u mjestu Kostajnica, gde su posle ll sv.rata prezime Slijepac promijenili u Slijepčević i oni slave sv. Kirjaka-Miholjdan.

  2. Milorad

    Veliki junak iz drugog svetskog rata Stojan Slijepac,otisao je u partizane tako sto je oteo mitraljez od ustase i otisao u Kozaru sa Radom Medjedom.Proslavio se u petoj kozarackoj brigadi,gde je bio omiljeni komadant,njegovi borci su njemu postavili poprsje na spomeniku groblja u selu Citluk.
    Samo da kazem da su ti borci bili iz Srbije,a ja sam imao cast tog dana da prisustvujem.
    Vecna ti slava Stojane i Hvala!

  3. Milorad

    Skromnost Stojana Slijepca i njegovo herojstvo nisu znali njegovi ukucani a ni mestani.Na obelezavanju spomenika,prisustvovala su i dva ziva narodna heroja,Mikan Marijanovic i Koja Radulovic.U zapazanju izmedju njih dvojice,Koja je rekao Mikanu:,,Mikane da li cemo mi docekati ovaku slavu,,
    Jer kada su oni videli dva autobusa Strela Obrenovac,puna Stojanovih boraca,ostali su zapanjeni.Niko nije znao da je Stojan proveo ceo rat sa Parabelumom u ruci,da je svaki tenk pogodio sa protivkolcem,zatim uskace u nemacki tenk i svu posadu izbaci napolje,na njegovom konju je jahao jedan mali Crni,njegov kurir dok je on vodio konja pored sebe.Stojan je u Rumi 1945god.na dan Bozica uveo celu svoju jedinicu u crkvu.Mogao bi knjigu napisati o komandantu SLIJEPCU,koji je za svakog svog borca bio veci od kuce.