Порекло презимена Стојковић

14. март 2012.

коментара: 142

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (142)

Одговорите

142 коментара

  1. Gordana

    Pozdrav svima Stojkovicima i ostaloj družini, moje porjeklo je iz Žitorađa, deda Aksentije je bio Solunski ratnik. Neznam bas puno o porijeklu ali bih voljela saznati. Znam da je pjevačica Ceca daljnji rođak, sestrična. Hvala unapred svima koji nešto znaju.

  2. Sanja

    Srdačan pozdrav! Moja kragujevačko-beogradska familija Denić vodi poreklo od kneza Dene, odnosno Predraga Dene Stojkovića, koji je navodno došao sa Kosova početkom 19. veka i bio istaknuti Kragujevčanin za vreme Miloša Obremovića. Međutim, odakle je došao ne znamo. Ima nekih priča iz stote ruke da je iz Uroševca, ali nema potvrde. Njegovi potomci su slavili Đurđic, ali ne znamo da li je i on slavio. Svaka pomoć oko kneza Dene i njegovog porekla dobro je došla! [email protected]

  3. stojkovic

    Ja zivim u Skoplju, ali sto sam mogao saznati je da su u 18-19 vek, pretci otisli iz Crne Gore u kraini Austrougarse, pa rodbina u Vojvodini i Beograd.

    • Aleksandar

      Postovanje. Moj deda po majci je Stojkovic I iz Skoplja je rodom. Ima dva brata I sestru. Ali su iz tada prakticnih razloga oni uzeli prezime na Stojkovski I Stojkov. Znam da im je deda doso iz Crne Gore( valjda od Vasojevica)

  4. stojkovic

    Ne zabotavimo I Danila (Bata Stojkovic)

  5. Marko Stojkovic

    Pozdrav svim Stojkovićima.

    Ja sam Marko Stojković iz Beograda. Poreklo je iz današnje Severne Makedonije, selo Skrebatno kod Ohrida. Moj čukundeda se zvao Kitan, Moj pradeda se zvao Todor (1888-1968), i rođen je kao Todor Kitanovski, kada je postao Žandar, dali su mu prezime Stojković, njegov pradeda se zvao Stojko. To je bilo vreme vladavine Karađorđevića. Moj deda se zvao Dimitrije Stojković (1921-2013). Zajedno sa ocem i dva brata je došao u Beograd 1938. godine. I imao je još jednog starijeg brata koji je ostao u tadašnjoj Vardarskoj Banovini, u selu Logovardi kod BItolja. Nažalost dva njegova rođema brata se ne prezivaju Stojković. Jedan je Kitanovski, a drugi Kitanović. Nemam nijednog rođaka koji se preziva Stojković. Jedan dedin brat se prezivao Stojković, imao je dve ćerke. Moj pradeda je sahranjen u Beogradu kao Tooor Stojković.
    Koliko vidim Stojkovića ima sa svih strana, najviše na jugu, na Kosovu i Metohiji, Nišl Leskovac, Vranje, Vlasotince. I u današnjoj Severnoj Maakedoniji.. Fudbaler (golman) Vladimir Stojković je iz Loznice. Fudbaler Crne Gore Filip Stojković je iz Ćuprije. Fudbaler Partizana i reprezentativac SFRJ Nenad Stojković je sa Kosova i Metohije.
    Znam ko je Jovan Stojković Babunski. Selo Martolci kod Velesa, Opština Ćaška. Po njemu je pesma spremte se spremte. Njegovi potomci se prezivaju Babunski.

    • Dragana Stojkovic

      Poštovanje Marko Stojkovic , ja bih na osnovu navedenog rekla da smo mi rodjaci ! Moj deda Stanoje se prezivao Kitanovic , dva moja strica , a moj otac Stojkovic i nikada mi nije bilo jasno zašto ??? ! Ali oduvek u porodici je postojala priča o pradedi Kitanu , ja sam vec mislila da je u putanju neki mit , sve dok nisam videla tvoju poruku na forumu ! Meni , je nepoznanica da li je moj deda Stanije Kitanovic imao braće ili sestara ! Uglavnom moj deda je u Vojvodinu došao iz sela Popovce kod Lebana ! Moj otac je i rodjen u Popovcima on je Dimitrije Stojkovic (1945-2017) , a deda Stanoje Kitanovic je rodjen oko 1918 umro 1993 godine ! Veliki pozdrav !

  6. Marko Stojkovic

    Da ne zaboravimo genetičara Miodraga Stojkovića iz Leskovca. Predaje na Harvardu.

    Mladi glumac Đorđe Stojković iz Beograda. Igra Grujicu u Vojnoj Akademiji.

    Moja Slava je Sveti Nikola.

  7. Danijela Zarić

    Pozdrav,Stojkovići.. Moje poreklo je iz Bosne, selo Donja Lepenica,opština Srbac. 50-tih godina je moj deda Tomislav došao u Vojvodinu, opština Beočin i zaposlio se u fabrici cementa. Stojković je moje devojačko prezime a slavimo sv.Georgija. Prema dedinoj priči naše prezime je Vuksenović ali pri bežanju od turaka je došlo do promene u Stojković i tada su se moji preci nastanili u Bosni. Toliko za sad znamo….

    • Veljko Stojkovic

      Pozdrav Danijela! Ja sam takodje porijeklom iz Donje Lepenice tj. iz Srbca . Slavimo takodjer Sv. Georgija. Ako znate jos nesto o nama Stojkovicima iz Donje Lepenice bilo bih mi drago da saznam. Stojkovici su u Srbac dosli kao granicari u vrijeme Austrougarske da brane takozvanu Vojnu Krajinu. Na ove prostore su dosli iz Vrsca kako sam saznao od mojih. Jedni su navodno otisli ka jugu Srbijem neki za tadasnju Vojnu Krajinu, a neki su ostali i dalje oko Vrsca. Lijep Pozdrav! 🙂

  8. Zorica Vukasinovic

    Zdravo
    Moje devojačko prezime je Stojković, slava sv. Georg , moji su iz sela Glibovac kod Smederevske Palanke i u tim selu su skoro svi Stojkovići ili su izmedju sebe rodjaci. Znam da su došli sa kosmaja a pre toga sa kosova i da smo se drugačije prezivali, da je prezime promenjeno zbog bezanja. Davno je to bilo ja sam recimo od tada 9 generacija. To su mi rekli da pamtim, jer su bila sva muska deca (uvek 2) a ja sam prvo žensko posle toliko vremena, što je malo čudno za to vreme da se ima samo dvoje dece. U svakom slučaju pozdravljam i rodjake Talijan kod palanke.

  9. Саша Микић

    Мој деда по мајци је Јован Стојков (1900-1944) из Омољице код Панчева. По причи раније су се презивали Стојковић, али је због чувене Марије Терезије и њеног пореза на ”ић” презиме скраћено. По свему судећи још пре тога неки његов предак је побегао из Ритопека код Гроцке, преко Дунава, јер је убио неког Турчина. Славио је светог Николу.

  10. Milan

    Moji Stojkovici slave letnjeg i zimskog Svetog Nikolu. Naselili su se u Bogunovac, Jablanicki okrug.
    Deo se naselio u s. Oraovica, mesna zajednica Strezovce, kod Kosovske Kamenice. Zvali su nas Tularci, verovatno po obliznjem mestu, Tulare.
    Od Stojkovica kasnije imamo Vuckovice a od njih Marjanovice. Sa Stojkovicima su dosli najblizi rodjaci Barjaktarevici.
    Po predanju smo potomci Nikole Popovica (kuci) koji je ziveo u Vasojevice. Sa severa C. Gore su prvo sisli u okolinu Peci.