Poreklo prezimena Sokić

12. mart 2012.

komentara: 4

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Branko Todorović

    Sokići su pravoslavni Srbi poreklom iz Medine (Tolna, Mađarska).

    Krsna slava ovih Sokića je Sv. Arhanđel Mihailo.

    • Sokić Sladjana

      Moji Sokići žive u Šumadiji,selo Brezovica kod Uba i svi slave Sv.Arandjela.Bili su veleposednici,jedna od najbogatijih familija.Tamo su od 17-18.v.kazu da je pradeda imao 650ha zemlje.Na seoskom groblju ima impozantan spomenik kažu italijanski majstor ga radio…dalje ne znam.Zemlju su konfiskovali komunisti…

  2. Saša Sokić

    Pozdrav Sokići moj čukun deda, pradeda i deda rodjeni su u okolini Novog Sada ( Beška) tu su i sahranjeni osim dede Dušan Sokić on je ziveo u Hrvatskoj tamo je i preminuo i sahranjen je tamo(Djurdjenovac). Moj Otac Kosta Sokić rodjen u Knjazevcu zivi u Banovcima u Srbiji od 1994godine pre toga u Hrvatskoj. Ja sam rodjen u Hrvatskoj i od 1994 -2010 ziveo u Banovcima Srbija posle Sam se preselio u Hamburg Nemacka. Koliko mi je poznato krsna slava nam je Sveti Ignjatije nismo je nikad slavili a ni deda koliko se secam.

  3. Nemanja Sokic

    Moja familija živi u selu Štitar kod Šapca. Deda mi je pričao da su naši preci došli iz Hercegovine za vreme turaka. Pošto im je aga silovao sestru. Odlučili su da ga ubiju kada bude šetao konja u nekakvom klancu. Prva dvajica su se uplašila, ali ga je najstariji ubio udarcem omanjom stenom u glavu. Tada im je neko dojavio da su otkriveni. Da potkuju konje naopačke i da beže u Srbiju. Morali su i da promene prezime i krsnu Slavu. Tako su od Miloševića, postali Sokići. A Savine verige su zamenili za Petrovdan. Jedan brat se nastanio u Užicu, drugi u Beogradu, a moj predak u Štitaru. Tako je meni preneto. Pozdrav, prezimenjaci i rodjaci!