Порекло презимена Смиљић

12. март 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Смиљић Слободан

    Поштовани уредниче !

    О порекли претимена Смиљић незнам баш много , или боље рећи ништа .
    Ја сам из села Бочац поред Бањалуке . Смиљићи из Бочца славе Ђурђевдан ! Мој отац се зове Светко , дјед Алекса , прадјед Васо , чукундјед Стеван , и ту је карај . Мислим да није крај али нико ми даље није знао рећи . Сви до мог оца су се бавили сточарством и пољопривредом а За чукундједа Стевана кажу да је био веома богат човјек у своје вријеме . Имао је преко двјеста грла крупне стоке и још више ситне .
    Смиљића има још код Теслића и ваљда у још неком селу крај Бањалуке , и даље незнам .
    Био бих захвалан да се још ко укључи и да свој прилог о овом презимену .

  2. Синиша Смиљић

    Ми смо фамилија Смиљића из засеока Сјенокос, село Возућа, општина Завидовићи. Мој отац звао се Миладин, дјед Борко, прадјед Драгомир, чукундјед Илија- дошао из Каменице, такође из возућког засеока. Ту се доселио са братом Трифуном из бањалучког краја послије анексије Босне и Херцеговине. Према још непотврђеним и непотпуним подацима , које још прикупљам, Смиљићи су се доселили у крајишке крајеве другом сеобом Срба и то вјероватно са Косова и Метохије. Менталитет, психолошка генеза фамилије као и историјске околности и чињенице, указују на то да су наши преци били искључиво професионални ратници, како у прапостојбини тако и у војној крајини борећи се за аустро-угарску монархију.

  3. Sava Smiljic

    Praded Rado Smiljic Rodio se u Kamenici-Vozuca-Zavidovici negde oko 1840 godine,a djed Sava sa Miljom djecu izrodio:Bogdana ,Vaskrsiju.Branka,Anicu I Petru.

    Od njih toliko malo nas je ostalo,kleti ratovi.
    Naseljavanjem ovih krajeva jedna porodica Smiljic zaposjela je imanje pored rijeke Kamenica u istoimenom selu.Slavili su Nikoljdan do kraja 19 vijeka a u dogovoru sa crkvenim odborom desetak sela Vozuckog kraja su se podelili da sela Hrge,Miljevici,..slave Nikoljdan,a sela Trnici,Vasovine,.. slave dan ranije Savindan a sela Kamenica,Vasici,…slave dan ranije Varindan-17 decembar,a sve da bi mogli jedni drugima da idu na slavu.

    Krajem IXX vijeka velika porodica na cijem je celu Rado,posle smrti sarjesine, dijele se i u selu se pomjeraju , jedni ostaju u Stanisicima,drugi u Petricevice,treci u Badanovice.
    Pocetkom XX vijeka dvojica brace iz Petricevica sele se u Sjenokos,gde imamo I svestenika Bogdan Smiljic(u Njemackoj),a dva brata iz Badanovica sele se u Vukovine-Vozuca.
    Godine1992 ,porodica Smiljic u Kamenici bilo je 12,u Vukovinama oko 5.u Sjenokosu oko 5.
    Smiljica ima u Modrici,Pelagicevu I okolini Doboja.

    • Синиша Смиљић

      У Сјенокос је из Каменице дошао само Илија Смиљић. Он је имао два наследника, Драгомира и Душана. Драгомир је умро природном смрћу и оставио је иза себе четири наследника. Душана су убили партизани на кућном прагу само зато јер није хтјео имати удела са том злочиначком хордом. Остао је вјеран краљу и отаџбини као саборац четничког Озренског дивизиона, под командом часног и славног Цвијетина Тодића, којег је основао сам потпуковник Драгољуб Михаиловић ( као командант добојско- дервентског гарнизона) , мјесец дана прије формирања равногорског покрета.

  4. Savka Smiljic po očevom prezimenu, od oca Teše ,njegov otac moj djed porijeklom iz Pelagiceva Obren Smiljic, Imao je jednog brata Djokana i oba su nestali u drugom svjetskom ratu.Kao djecu koji su ostali bez roditelja podigla ih je tetka Stoja Tršić rodjena Smiljic koja nije imala djecu u Krusevici opstina Gradačac.Nista vise unazad neznam.
    Hvala unaprijed

  5. Mico Smiljic

    Mico Smiljic,iz Ilinaca kod Sida,od oca Milosa i dede Mice iz Pelagiceva.Otac mi je dosao posle rata u Ilince i tu se ozenio.Deda mi je imao jos 4 ili pet brace.Znam da je najstariji bio Stoko i da nije imao dece,zatim Marko,Cvetin,Niko, i neznam za petog.Slavimo Svetog Jovana.Po mojim saznanjima vodimo poreklo sa Kosova iz okoline Lipljana.Poceo sam polako da se upustam u stablo ali ide tesko jer malo imam podataka i literature.Ako neko zeli da mi se pridruzi u pisanju knjige o Smiljicima i njihovom poreklu volio bih da mi se javi.Unapred zahvalan.

    • Veljko Dostanić

      Ako želiš možeš da provjeriš nešto više o teslićkim Smiljićima u rodoslovu Škrebića, tu je dosta napisano, ali nema puno podataka starijih od 2. polovine 19. vjeka.
      Hvala vam u naprijed, nadam se da sam vam pomogao.

  6. Posstoji ili bolje rečeno postojalo je selo SMOLUŠ nadomak Lipljana. Tu je živele porodice Smiljić.Vredni i veoma cenjana familija.O nejnom poreklu neznam nažalost skoto ništa.
    Ovo selo se pominje i u srednjem veku.
    Iz ovog sela potekao je naš poznati profesor hemije Vitko Smiljić

    • Vladimir

      Familija Smiljić je nastala od familije Gogić koja se u Smolušu nastanila na prelazu iz 18 u 19 vek, Oni su starinom iz Marevca mahala Vidine odakle su prešli u Prekovce a kasnije u Dobrotin pa u Smoluš. Od Gogića su nastale sledeće porodice: Smiljić, Filić, Simić i Arsić.

    • Uros

      Moj deda je Vitkov rodjak iz SMOLUSA, takodje je i moj deda ziveo u Smolusu, potom se zbog pritiska Albanaca preselio u selu nadomak Pristine.

  7. Бошко Смилјић

    Ja sam Boško Smiljić, rođen selo Borci, mjesna zajednica Maslovare, opština Kotor-Varoš. Mi Smiljići smo brojčano malo selo i malo prezime. Potičemo od tri brata i ja pamtim tri domaćinstva . Nikolino, Gavrino i Petrovo. To su naši pradjedovi.Po pričanju moga djeda Dušana zvani Rus koji je živio od 1901-1978. godine u Borcima a bio rudar rudnika Maslovare, naši su došli iz Mjesta Očaus zaseok Greben a oština Teslić , bježeći od turskog zuluma jer su im ubli bega ili nekog turskog poglavara nezna kako se zvao. Po priči Djeda Dušana iz Očausa sa mjesta Greben bježali su na tri strane. Jedni Borci drugi Bočac a treći negdje na područje Opštine Teslić. Čini mi se da su najbrojniji sa područja Teslića koji ih tamo ima, a raselili su se i u opštinu Čelinac tačnije Jošavka kao i u Prnjavor. Od moji Smiljića iz Boraka bliski srodnik naselio se u Maslovre u centralni dio mjesne zajednice a zaseok i nosi naziv Maslovare. Volio bih da neko sa Teslićke opštine pokuša naći u crkvenim knjigama o prezimenu smiljić koje je sigurno krenulo u raseljenje sa Grebena mjesto Očauš opština Teslić. Možda uporniji iz Prnjavora ili Čelinca, gdje nas rođaka ima, nešto pronađe. Jedino me buni to kako je došlo do promjene krsnog imena odmnosno krsne slave. Mislio sam da svi smiljići slave Nikolj dan.
    Pozdrav svima Smiljićima ma gdje bili.

    • Поздрав, ја сам Бранимир Смиљић. живим у општини Челинац. Мој чукунђед се 1905. године
      из Бочца доселио у овај крај, тачније у село Јошавка и има је 3 сина, Према неким сазнањима био је лугар (шумар) и добио је овај крај за управљање шумом. Смиљићима у овом крају је крсна слава Ђурђевдан.

  8. Savo smiljic

    Ja sam iz sela Zarkovina opstina teslic
    Radjed se zvao Miljan djed Savo otac Dragutin
    Slavimo svetog Nokolu svi smiljici u Teslicu

  9. Savo smiljic

    Trenutno zivim u Australiji

  10. Smiljic

    U selu Bocac ima 4-5 zaseoka sa prezimenom Smiljic. Prvi Smiljic se doselio u zaseok Dzemat. I mi u Boccu smo culi za pricu o bjegu brace koji su ubili Bega na podrucju Teslica. Predpostavljam da su se prvi Smiljici doselili 1690tih za vrijeme Prvih seoba ili nesto vjerovatnije 1737. tokom Drugih seoba na podrucije izmedju Teslica i Zavidovica sa Kosova. Danas Smiljica ima od Amerike do Australije. Sto vise Smiljica ostavi komentar, lakse mozemo sloziti kockice. Interesantno bi bilo saznati koju slavu su slavili Smiljici na Kosovu. Ili da li ih jos ima tamo?