Порекло презимена Славковић

11. март 2012.

коментара: 62

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (62)

Одговорите

62 коментара

  1. Nenad Slavković

    Živim u Kraljevu gde se ima više grana

    Slavkovića. Najviše ih je doseljeno iz okoline Sjenice,Novog Pazara, Raške, sa Kosova i Prokuplja.Ima ih iz sela Kamenice u neposrednoj blizini Kraljeva. Svima je krsna slava Sveti Nikola.Moje poreklo je iz sela Mršinci kod Čačka a dalje poreklo iz sela Rti kod Guče, gde se predak po imenu Lauš doselio iz okoline Kolašina sredinom 19. veka.Po njegovom sinu Slavku dobismo prezime, kako kaže porodično predanje.Mojih rođaka ima najviše po Dragačevu, Čačku i selima oko Čačka kao i u Beogradu itd. a svi slavimo Sv. Dimitrija (Mitrovdan).Ako nekog zanima porodično predanje koje ja znam vrlo rado ću mu poslati.
    Nenad Slavković,prof.

  2. Ivana

    Pozdrav Nenade,

    Vas post me je zainteresovao, jer nemam mnogo podataka o Slavkovicima. Moji su iz okoline Smedereva i po prici, oduvek su bili tu. Ima vise porodica, svi smo rodjaci i slavimo Mitrovdan. Zamolila bih vas da mi posaljete, ako imate vise informacija, jer je veoma moguce da smo istog porekla. Hvala unapred.

  3. Dalibor Slavkovic

    postovani, da li neko moze da mi kaze vezano za slavkovice koji i dan danas zive na Kosovu i Metohiji? Zive u opstini Ranilug, Gornje i Donje Korminjane. Cine vecinu stanovnika u tim selima. Znam da je dosta njih , zbog krvne osvete, menjalo prezimena u Kostadinovic , itd… moj deda je posle drugog Svetskog rata dosao u Vojvodinu. da li se zna tacno odakle poticemo? hvala unapred.

    • Марко

      Здраво Далиборе. У Сопоту (БГ општина) има једна породица Костадиновић са којима сам у сродству. Занимљив податак везан за вашу објаву. Поздрав

  4. Nenad iz Kraljeva

    Poštovana Ivana iz Smedereva,

    Ako si zainteresovana za priču o “MOJIM” Slavkovićima javi mi se e-mail [email protected]

  5. Ljubinko Slavkovic

    Moji Slavkovici su iz okoline Novog Pazara i to sela Osoje ,Pljevljani i Netvrdje. Svi slavimo svetog kralja Stefana decanskog(mratindan). Tu smo od polovine 19 veka. Za vise saznanja o poreklu postoje nagadjanja da smo iz okoline Sjenice ili po drugima iz Crne Gore. Molim ako neko nesto vise zna da napise. Pozdrav svim Slavkovicima.

  6. Nemanja Slavković

    Poreklo mojih je iz Nove Varoši, krsna slava sveti Luka.

  7. Marija

    Pozdrav Slavkovićima,

    “moji” Slavkovići žive u selu Mekiš, između Niša i Prokuplja…znam jedino da je pra,pra deda bio jako imućan i da je voleo žene, te da je prodavao zemlju, uzjahao konja i sve do Jagodine, kako su mi rekli stariji “pravio decu”…ali ne znam kada je to bilo..krsna slava nam je sv. Nikola..volela bih da saznam nešto više o precima…hvala [email protected]

  8. Aleksija

    Slavkovici iz Toplice su doseljenici iz Albanije..Ziveli u Peci i kasnije nastanili Toplicu…Secam se price mog dede koji je pricao da je njegova majka udajom u selo dosla na konju u dimijama i feredzi…Tek sad mi nista nije jasno…Opet, drugi pricaju da smo bili katolici koji su iz Albanije presli u Srbiju u pravoslavlje…Albanci ili siptari…Kako god bilo. slavi se Sveti Nikola i postuje pravoslavlje.

    • Bojan

      Северна Албанија је насељена Србима католицима, православцима и мухамеданцима, сви су Срби или Црногорци то је чињеница.До 1912 Албанија није позната као земља, у околини Скадра и граду су живели већина Срба тако да себтек пре пар година о томе почело причати.Нине се никад десило да Албанац или шиптар пређе у србина :—))) а обрнуто у 80% случајева.Тако да та прича је српска 100%.Днк ускоро.У питописима по Метохији пише у књигама по етапама албанизивање српског живља, 80%ових шиптара је у корену српском исто важи и за Албанију.Деретић то потврђује.

  9. Danijela Slavkovic

    Postovanni Slavkovici,

    molim vas da obratite paznju da postoje Slavkovici o nekom pretku Slavkovicu i Slavkovici koji su ROD Slavkovica, tj. Slavkovic je u ovom slucaju rodovsko prezime i nije se hnikada menjalo od koliko znam 1200 godine sigurno.
    Molim vas da ukoliko neko od vas ima neki zapis , podatak, knjigu ili sl. ali o Slavkovicima od roda Slavkovica, posalje isto na mejl:
    [email protected]

    Unapred zahvalna,
    Danijela

  10. Marjanovic

    Poštovani,
    Potrebna mi je pomoć oko porekla prezimena Marjanović. Slavimo Đurđic (16. novembar), ne i Đurđevdan. Po nekim informacijama, u potkopaoničko selo Domiševina doseljeni smo iz Crne Gore i po dolasku je prezime bilo Marinković, zatim Marjanović, pa Slavković ( znam da je to bilo prezime u vreme Prvog svetskog rata), a onda opet Marjanović. Zamolila bih vas da mi pružite opširnije podatke.

    • vladan slavkovic

      Pozdrav,

      ja sam već pisao da su moji Slavkovići poreklom od Korita, opština Bjelo Polje, gde smo bili u jako bliskim i sudbonosnim vezama sa Đalovićima i Čamparima, pa smo tako uzeli i seosku slavu sv. muč. Agatonik. Ali, po onome što sam saznao iz par različitih izvora jedno je sigurno, jer se tu obe priče podudaraju. Stara krsna slava Slavkovića je Đurđic!
      U jednoj varijanti, knjizi pisanoj izmedju dva rata, mi smo od Đuraškovića iz sela Daspića kod Berana. Tek, u blizini Berana je i pećina gde je bio zatočen Stefan, kome je po predanju sv. Đorđe pomogao da napusti istu, pa se ovaj zavetovao i posigao na vrh tog brda Đurđeve stupove. Možda i to ima veze sa poreklom slave?

      • Vešo

        Za Vladana
        Ne slažem se da u obje varijante dolaziš na isto što se tiče i slave i porijekla . Prvu varijantu si pročitao u knjizi M. Lutovac-Bihor i Korita predpostavljam (siguran sam) i tako piše, a za drugu varijantu mislim da griješiš jer nisu Slavkovići istog porijekla sa Ðalovićima i Čamparima

      • Milica

        Vladane, po priči mog oca Slavkovići su moji preci iz sela Korita kod Bijelog polja, migrirali u vreme Turaka zbog krvne osvete…..slavili Sv Georgija Ðurđic a po nastanjivanju rasuti po Srbiji na putu do Zaječera, moji se naseliše u Guberevcu kod Kosmaja , ima nas u Kruševcu i Zaječaru…..promenili prezime u Petrović i slavimo krsnu slavu Sv Agatonik…poslednji za kog znam da se doselio u Srbiju jeste Jakov sa dva sina Milijom i Milošem…javite mi na mail ako imate još neku informaciju
        [email protected]

      • Vesko Slavkovic

        Moji Slavkovici su iz sela Korita zivimo u Bijelom Polju. Slava nam je Sv. Agatonik. Cuo sam i ja pricu da se dosta Slavkovica odselilo iz Crne Gore zbog krvne osvete i da su neki promijenili prezime u Petrovic. Ovde i dalje ima Slavkovica ali nas mnogo nije ostalo mozda jedno par kuca. Pozdrav ako ima neko pricu slicnu evo kontakt [email protected]