Poreklo prezimena Janković

7. mart 2012.

komentara: 146

[toggle title=”TESTIRANI JANKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Janković

Haplogrupa: E1b rod Kuča

Poreklo: Veliševac, Ljig, Srbija, genetski rezultati otkrivaju vezu sa Kučima Mrnjavčićima

Krsna slava: Stevanjdan

Kontakt:
_________________________

Janković

Haplogrupa: E1b rod Vasojevića

Poreklo: Vasojevići, Crna Gora

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

JANKOVIĆI

(žive u Grabovici i Javorju)

Jankovići su ogranak Dobrilovića. Svoje sadašnje prezime dobili su po Janku Dobriloviću, sinu popa Marinka. Janko je bio istaknuti junak i borac protiv Turaka. Objesio ga je Mehmed-paša Skopljak na Pušini, 1805. godine, jer se isticao u borbama protiv Turaka i učestvovao u ustanku Drobnjaka 1805. godine. Od Marka ostanu sinovi Sava, Trivko, Marko i Vidak, presele se iz Komarnice u Grabovicu na svoje katune i tu se prozovu Jankovići. Trivko je bio poznati hajduk i nalazio se u četi Gavrila Šibalije; poginuo je u okolini Pljevalja u borbi s Turcima. Od ovog bratstva je poznat oficir Marko, koji se istakao u balkanskim i Prvom svjetskom ratu.

U Komitskom pokretu istakli su se Novičini Živko i Radovan, te Krsto i Tomo. Novica se nalazio u radu u Južnoj Americi, odakle je kao dobrovoljac došao da učestvuje u Prvom svjetskom ratu. Ubile su ga Švabe 1917. godine.

U NOR-u 1941-1945. godine iz ovog bratstva poginuli su Milivoje Božov na Pljevljima 1. decembra 1941. godine, Čedomir Miletin kod Gornjeg Dubca u užičkom kraju aprila 1944. godine i Jovan M. Janković iz Grabovice 1944. godine kod Užičke Požege. Božo Boškov je bio pripadnik NOP-a prvo u Durmitorskom NOP odredu, a kasnije u sastavu Sedme omladinske crnogorske brigade od njenog osnivanja.

Neki od ovog bratstva su prešli da žive u selu Javorju na svoje bivše katune; ima ih iseljenih i u Bačkom Dobrom Polju, gdje su kolonizovani 1945. godine.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Đurđevdan.

___________________

JANKOVIĆI

(u Krnjoj Jeli)

Porijeklo im je od Dulovića čiji su ogranak. Prezime Janković su dobili po Janku Sekulinu, praunuku Jovana Dulova. Janko je bio istaknuti junak svoga doba i vrlo ugledni bratstvenik Dulovića. Jankov sin Risto bio je junak i poznati plemenik kojim su se njegovi bratstvenici ponosili. Bio je vješt i poznat strelac. Imao je uvijek dobro oružje, od koga se nije nikad odvajao. Postoji vjerovanje, a s obzirom na njegove nišanske sposobnosti, da je njegova puška sindžirlija ubila Smail-agu Čengića na Mljetičku 1840. godine. Toliko je bio siguran u sebe i u svoju pušku da tamo gdje je nanišanio nije nikada promašio. Inače je bio skroman i nije nikzda htio da se hvali. U boju na Mljetičku skinuo je sa Smail-age ćurak koji je s ponosom nosio u svečanim prilžama. Zbog svega ovog knjaz Nikola mu je dodijelio novčana primanja koja je do kraja života uživao. Praunuk Ristov Vukosav Perov bio je hrabar ratnik i veliki junak. Nosilac je Obilića medalje.

Na radu u Americi od 1903. do 1911. godine bili su braća Vukosav i Milovan Perovi. Milovan je i umro u Americi.

U zarobljeništvu u Mađarskoj u logou Nađmeđer u vremenu od 1916-1918. godine nalazio se Božo Perov.

Dragiša Vukosavljev je član Partije od 1938. godine i prvi sekretar partijske ćelije osnovane 1940. godine u Krnjoj Jeli. Nosilac je Partizanske spomenice 1941.

U NOR-u 1941-1945. godine učestvovali su Danilo i Dragutin Vukosavljevi, a poginuli su u Morači 1942. godine. Manojle Božov je poginuo 1944. godine u Lici.

Petrana Perova, udata Stanojčić, nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine.

Milutin Božov se poslije Drugog svjetskog rata iz Krnje Jele preselio u Kolašin.

Ovdje treba istaći da iz ovog bratstva, po broju malog, ali po junapggvu vrlo istaknutog, nije bilo izdajnika koji su se borili ili prešli na stranu neprijatelja.

Slave Šćepandan, a prislužuju Svetog Iliju.

_______________

JANKOVIĆI u selu Crnoj Gori na Pivskoj planini porijeklom su iz Tepaca. Po riječima Stojana Jankovića, profesora iz sela Crne Gore, u Tepca su se doselili iz Komarnice, gdje su došli iz Banjana sa ostalim Novljanima kada su naseljavali Drobnjak. Inače, njihova daljnja starina, prema njegovom kazivanju, potičeiz Ravnih Kotara kod Zadra, odakle se Janko Janković, ne mogavši trpjeti turski zulum i mletačko lukavstvo, iselio i preko Banjana i Komarnice stigao u Tepca. Janko je imao tri brata: Antonija, Jola i Marka. Nakon kratkog boravka u Tepcima, Marko se odselio u Karanovac, današnje Kraljevo; Antonije u Orlje u pljevaljskom kraju, Jole na svoje katune u Nadgoru i od njega su Jolovići, a Janko sa sinovima Budom i Žarkom u selo Crnu Goru na Pivskoj planini. Budo je imao sina Nikolu, a Žarko Jovana i Mirka. Nikola Budov ima Iliju i Rada; Mirko Žarkov se s porodicom odselio u užički kraj, a njegov brat Jovan je pogubljen vrlo mlad od strane Turaka i od njega nema potomstva.

Ilija Nikolin ima sina Milutina-Mila, a brat mu Rade Lazara. Mile ima tri sina: Petra-Peka, Blagoja i Obrada. Lazar ima Novaka, a Novak Rista.

Petar-Peko je učesnik balkanskih i Prvog svjetskog rata, a nakon kapitulacije Crne Gore, priključio se Komitskom pokretu do konačnog oslobođenja. Blagoje i Obrad su, nakon Prvog svjetskog rata, završili učiteljsku školu. Obrad je napisao jednu kratku monografiju Ostrvo slobode u kojoj je na slikovit način opisao porijeklo i život stanovnika sela Crne Gore.

Potomci Jankovića danas žive u Crnoj Gori, Beogradu i Novom Sadu.

Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (146)

Odgovorite

146 komentara

  1. Vojislav Ananić

    JANKOVIĆ (p), u Dubočanima (Trebinje). Porijeklom su od starih Maleševaca iz selišta Malina (Bileća). Ubrajaju se među najstarije porodice u ovom kraju. Nije im poznato odakle su se doselili u Dubočane. Slave Ignjatdan. Jankoviće Dedijer ubraja i među “stare pravoslavne porodice” koje su živjele u Biogracima (Široki Brijeg) i kaže da su od njih muslimani Hadžalići u Biogracima (59:125,127,345). Ima ih i u Trebinju.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Nenad Janković

    Poštovani,

    rođen sam u Peći i znam da mi se pradeda doselio iz Brskuta (Lazi Jankovića) u selo Počešće. Rođeni brat mog pradede je otišao u Vojvodinu gde i dan dan žive njegovi potomci. Slavimo slavu Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja.
    Bilo kakva dodatna informacija o poreklu tih Jankovića bi jako puno značila.

    Srdačan pozdrav,
    Nenad

    • Aleksandar Janković

      Ja sam Jankovic iz Valjeva, deda je poreklom iz Crne Gore bio vojno lice pa zavrsio u Valjevu,, takođe slavimo začeće svetog Jovana preteče

  3. Slobodan

    Jankovic,Vojvodina Srem
    Sv arhangel Mihailo
    Da li zna neko nesto?

  4. Ljinjana

    Jankovići slave sv.Nikolu
    pradeda ćumurdžija se doselio u Resnik starosedeoci smo
    i ovde nas ima dosta Jankovića
    ali ne znamo od kojih i odakle smo

  5. Vladimir

    Prezivam se Jankovic, slavim slavu Svetog Arhangela, deda mi je iz Vranja, tako sam cuo, Stojmen Jankovic. Da li zna jos neko nesto?

  6. Miloš Janković

    Pozz svima, voleo bih nesto da znam o poreklu Jankovića iz Braniceva. Slava nam je Sv.Arandjel. Saznao sam da je moja porodica rodom iz sela Klenovnika(blizu Pozarevca). Ali nista vise nisam uspeo da nadjem.

  7. milos

    pozz svima, moj cukun deda se zvao Cedomir a pradeda se zvao Mihailo. Dosli smo u Sabac iz sela Konjus salvimo Djurdjevdan. ako neko zna poreklo i ako neko ima porodcno stablo .

    • Marko

      Da li možda znaš otprilike period doseljavanja? Interesuje me familija Jankovic od roda Gligorica iz Ljuboviđe u okolini Ljubovije? Izvesni Nikodin Jankovic Gligoric je kao kovač po mojim pretpostavkama odselio negde u Šabac između 1880 i 1885.godine. Slava im je Đurđevdan.

  8. Slobodan

    Zdravo svima,

    Vec duze vreme imam zelju da saznam nesto vise o mojim precima.

    Jankovici iz sela Petka kod Lazarevca, slave sv Stefana.

    Pozdrav!

    • Jovan Jankovic

      Pomozi Bog Familijo !!! I mi slavimo Svetog Stefana Decanskog!!Nase poreklo koliko sam upućen kreće iz sela Orah kod Nikšića .. Nekada smo se prezivali Batakovic , ali se zbog krvne osvete to promenilo.. Bilo je valjda tri brata, Vaso , Janko , ne sjećam se imena trećeg brata.. Navodno iz vremena kada se ,, šetao opanak ,, naši preci isfenirase dva Turčina i jednog Ivezica , i u prtinu..Tako Vaso ode u Vasojevice , Janko u Jankovice .. To je sto ja znam .. Ako ste odatle , Batakovici su ti Pleme i Vasojevici .. Ako neko zna podrobnije da objasni , zahvalan bi bio !! Mada i ovo je mnogo 🙂 U zdravlje Familijo !!

  9. Rados

    Zanima me poreklo Jankovic tj odakle su moji preci.Moj otac se zvao Radovan,deda Tihomir a pradeda Vid Jankovic,Odnekle su se doselili u selo Kremna kod Uzica.Molim vas odgovor mi posaljite na moju E-mail adresu.Moj pradeda je licno poznavao i Tarabice Milosa i Mitra Tarabica.

  10. Rados

    Slava mog oca je Djurdjevdan kao i vecina Jankovica iz Kremana.