Порекло презимена Јанковић

7. март 2012.

коментара: 146

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈАНКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Јанковић

Хаплогрупа: E1b род Куча

Порекло: Велишевац, Љиг, Србија, генетски резултати откривају везу са Кучима Мрњавчићима

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
_________________________

Јанковић

Хаплогрупа: E1b род Васојевића

Порекло: Васојевићи, Црна Гора

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЈАНКОВИЋИ

(живе у Грабовици и Јаворју)

Јанковићи су огранак Добриловића. Своје садашње презиме добили су по Јанку Добриловићу, сину попа Маринка. Јанко је био истакнути јунак и борац против Турака. Објесио га је Мехмед-паша Скопљак на Пушини, 1805. године, јер се истицао у борбама против Турака и учествовао у устанку Дробњака 1805. године. Од Марка остану синови Сава, Тривко, Марко и Видак, преселе се из Комарнице у Грабовицу на своје катуне и ту се прозову Јанковићи. Тривко је био познати хајдук и налазио се у чети Гаврила Шибалије; погинуо је у околини Пљеваља у борби с Турцима. Од овог братства је познат официр Марко, који се истакао у балканским и Првом свјетском рату.

У Комитском покрету истакли су се Новичини Живко и Радован, те Крсто и Томо. Новица се налазио у раду у Јужној Америци, одакле је као добровољац дошао да учествује у Првом свјетском рату. Убиле су га Швабе 1917. године.

У НОР-у 1941-1945. године из овог братства погинули су Миливоје Божов на Пљевљима 1. децембра 1941. године, Чедомир Милетин код Горњег Дубца у ужичком крају априла 1944. године и Јован М. Јанковић из Грабовице 1944. године код Ужичке Пожеге. Божо Бошков је био припадник НОП-а прво у Дурмиторском НОП одреду, а касније у саставу Седме омладинске црногорске бригаде од њеног оснивања.

Неки од овог братства су прешли да живе у селу Јаворју на своје бивше катуне; има их исељених и у Бачком Добром Пољу, гдје су колонизовани 1945. године.

Славе Никољдан, а прислужују Ђурђевдан.

___________________

ЈАНКОВИЋИ

(у Крњој Јели)

Поријекло им је од Дуловића чији су огранак. Презиме Јанковић су добили по Јанку Секулину, праунуку Јована Дулова. Јанко је био истакнути јунак свога доба и врло угледни братственик Дуловића. Јанков син Ристо био је јунак и познати племеник којим су се његови братственици поносили. Био је вјешт и познат стрелац. Имао је увијек добро оружје, од кога се није никад одвајао. Постоји вјеровање, а с обзиром на његове нишанске способности, да је његова пушка синџирлија убила Смаил-агу Ченгића на Мљетичку 1840. године. Толико је био сигуран у себе и у своју пушку да тамо гдје је нанишанио није никада промашио. Иначе је био скроман и није никзда хтио да се хвали. У боју на Мљетичку скинуо је са Смаил-аге ћурак који је с поносом носио у свечаним прилжама. Због свега овог књаз Никола му је додијелио новчана примања која је до краја живота уживао. Праунук Ристов Вукосав Перов био је храбар ратник и велики јунак. Носилац је Обилића медаље.

На раду у Америци од 1903. до 1911. године били су браћа Вукосав и Милован Перови. Милован је и умро у Америци.

У заробљеништву у Мађарској у логоу Нађмеђер у времену од 1916-1918. године налазио се Божо Перов.

Драгиша Вукосављев је члан Партије од 1938. године и први секретар партијске ћелије основане 1940. године у Крњој Јели. Носилац је Партизанске споменице 1941.

У НОР-у 1941-1945. године учествовали су Данило и Драгутин Вукосављеви, а погинули су у Морачи 1942. године. Манојле Божов је погинуо 1944. године у Лици.

Петрана Перова, удата Станојчић, носилац је Партизанске споменице 1941. године.

Милутин Божов се послије Другог свјетског рата из Крње Јеле преселио у Колашин.

Овдје треба истаћи да из овог братства, по броју малог, али по јунапггву врло истакнутог, није било издајника који су се борили или прешли на страну непријатеља.

Славе Шћепандан, а прислужују Светог Илију.

_______________

ЈАНКОВИЋИ у селу Црној Гори на Пивској планини поријеклом су из Тепаца. По ријечима Стојана Јанковића, професора из села Црне Горе, у Тепца су се доселили из Комарнице, гдје су дошли из Бањана са осталим Новљанима када су насељавали Дробњак. Иначе, њихова даљња старина, према његовом казивању, потиче из Равних Котара код Задра, одакле се Јанко Јанковић, не могавши трпјети турски зулум и млетачко лукавство, иселио и преко Бањана и Комарнице стигао у Тепца. Јанко је имао три брата: Антонија, Јола и Марка. Након кратког боравка у Тепцима, Марко се одселио у Карановац, данашње Краљево; Антоније у Орље у пљеваљском крају, Јоле на своје катуне у Надгору и од њега су Јоловићи, а Јанко са синовима Будом и Жарком у село Црну Гору на Пивској планини. Будо је имао сина Николу, а Жарко Јована и Мирка. Никола Будов има Илију и Рада; Мирко Жарков се с породицом одселио у ужички крај, а његов брат Јован је погубљен врло млад од стране Турака и од њега нема потомства.

Илија Николин има сина Милутина-Мила, а брат му Раде Лазара. Миле има три сина: Петра-Пека, Благоја и Обрада. Лазар има Новака, а Новак Риста.

Петар-Пеко је учесник балканских и Првог свјетског рата, а након капитулације Црне Горе, прикључио се Комитском покрету до коначног ослобођења. Благоје и Обрад су, након Првог свјетског рата, завршили учитељску школу. Обрад је написао једну кратку монографију Острво слободе у којој је на сликовит начин описао поријекло и живот становника села Црне Горе.

Потомци Јанковића данас живе у Црној Гори, Београду и Новом Саду.

Славе Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (146)

Одговорите

146 коментара

  1. Фамилије-презимена Јанковић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Јанковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бабајић-1
    -Бабајић-2
    -Бобова
    -Белошевац
    -Богатић
    -Братачић-1
    -Братачић-2
    -Горња Буковица
    -Вировци (од којих потиче и моја фамилија, оп. Милодан)
    -Врагочаница
    -Вртиглав
    -Забрдица-1
    -Забрдица-2
    -Крчмар
    -Лелић
    -Лукавац
    -Миличиница
    -Мионица
    -Оглађеновац
    -Пауне-1
    -Пауне-2
    -Планиница
    -Причевић
    -Рађево Село
    -Ракари
    -Ребељ
    -Робаје
    -Толићи
    -Тубравић
    -Шушовка (Шушеока)

  2. Molim vas za poreklo porodice Jankovic iz Velikih Pcelica kod Kragujevca.Unapred hvala.

  3. Породична презимена у Качеру, Јанковић. Према књизи Милоја Т. Ракић „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ.

    Остале податке породица Јанковић – порекло, одакле су и када досељени и Крсне славе можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бранчићи
    -Гукоши
    -Штавица

  4. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Јанковић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Јанковић одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Баћевац, Степојевац, Баљевац, Араповац, Барајево, Барошевац, Бождаревац, Брајковац, Велики Борак, Велики Црљени, Венчане, Вранић, Дрен, Жупањац, Зеоке, Јасенак, Јунковац, Лазаревац, Лесковац, Миросаљци, Петка, Соколово, Трбушница, Шиљаковац, Дражевац.

  5. Rodjen sam u selo blizu Suve Reke na KiM pra-deda se zvao Nikola od Nedeljka Nedeljkovica doseljenog iz CG. mesto nepoznato. Deda Nikola je imao veliku familiju, pa se cak i jos neke familije pripojile zu familiju Jankovic. Sad mi nije jasno kolko nas je u familiji vecinom doseljena okolina Mladenovca.poz.Bogoljub Jankovic

    • Radomir Jankovic

      Nadam se da ces videti ovaj odgovor. Jer i ja cvrsto verujem da poticem od te strane. Pradeda mi se zvao Uros i mi smo iz Starog Gracka kod Lipljana, tu smo od II svetskog rata a pre toga smo bili u selu Toplicane isto kod Lipljana. Isto znam da je postojao Nedeljko koji je svoje prezime prebacio u Nedeljkovic zbog krvne osvete, i jos nekoliko braci Jovan u Jovanovic, Dejan u Dejanovic, i tu se gubi svaki trag. Ima i jos mnogo toga. Mog pradedu Urosa su zvali Car( Zbog bogatstva) ubili ga Partizani ’57 u zatvoru, zemlja oduzeta i nacionalizavana kao i zlato koje je imao.
      Podgorica 1854 – 96. god.; Danilovgrad; Odseljeni iz Mačuga (Podgorica) i naselili se u Drenicu (Kosovo) braća Todor – Tode i Nikola; od Toda su Todići, koji su preselili u Bogunovac, Petrinje, Bojna, Tulare, Međeđa, Stara Banja i Sijerinska Banja (južna Srbija); Podgorica; Ravna Rijeka (Mojkovac), pa u Ljutiće (Pljevlja). Jedni kasnije kao: Sokić; Gajtan (južna Srbija) iz Rovaca (Podgorica); Zeoke i Šumadijska Kolubara porijeklom iz Morače (Kolašin); u Podgoricu iz Zete, ogranak Terzića; Gril (Vraka), Skadar, iz Crne Gore; Bošnjik (Raška), Srbija, doseljenici iz Bijele Crkve (Rožaje)

    • Marijana Janković

      I ja sam iz okoline Mladenovca. Slavimo Markovdan.. 🙂

    • zvonimir jankovic

      E moji Srbi , kakve to komplekse imate pa se većina vas proglašava Crnogorcima poreklom ?! Pa nije Crna Gora bila Srpski inkubator pa kako se ko izlegne hajde u Srbiju !!! Kojim narodom su onda vladali Srpski vladari (posebno loza Nemanjića a i pre i posle njih ) ako su Srbiju kako vi kažete vaši preci Crnogorci naselili pre 1,2,3.. veka ?! Još i većina vas ” zna ” kada i odakle su došli (samo vam vozne karte fale , možda neko i ima ) !!! Sećanje vam dopire i do pet -šest vekova unazad . A mi SRBI nemamo pisanih tragova ni o mnogo znacajnijim po nas dogđajima . Jeli to nešto posebno biti Crnogorac , jel su oni plave krvi ili imaju direktnu vezu sa nastankom Sveta ? Ja sam Srbin iz Metohije

      • Duško Janković

        Pozdrav Zvonimire
        Moji su poreklom iz Sredačke župe odakle su dođli iz Siriničke župe. Otac mi je Mihailo rodjen u Beogradu, otac Du[an , pradeda Nikola i čukundeda Janko (dalje pasove ne znam) su rodjeni u zaseoku Pejčici Sredska župa, imamo li nešto zajedničko? Dobrosavci su familija od drugog brata iy starine
        Pozdrav

    • zvonimir jankovic

      Bogi što ne napisa koje selo blizu Suve Reke .? Blizu Suve Reke ima puno sela . Pozdrav .

    • zvonimir jankovic

      Bogi , daj mi neki kontakt , jer mislim da smo rodjaci i to vrlo bliski ! Objasnicu Ti ja da nema nikakvog pradede Nedeljka Nedeljkovica , posebno da smo Crnogorci !!! Nikada , ali nikada niko od nasih starih NIJE REKAO DA SMO CRNOGORCI !!!!!! Ako Ti se otac zvao Voja a deda Cvetko onda smo braca . Ako Ti se nisu tako zvali otac i deda -onda izvini . Pozdrav .

  6. Презимена-фамилије у Шумадији, Јанковић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Старо Село
    -Горње Јарзшице
    -Радовање
    -Ракинац

  7. Poreklo Jankovica kolko ja znam je iz Kosovskog pomoravlja oko Raniluga i mi slavimo Veliku Gospoinu.Pozdrav svim JANKOVICIMA!

  8. Naselili su se u selo Osipaonica kod Smedereva, a kasnije je predak Janko Jankovic bio vojnik u Prvom svetskom ratu i presao je Albaniju. Ssahranjen je u Zeitinliku kod Soluna, na vojnickom groblju. Moj sin danas nosi ime Janko po mom cukundedi.

  9. nemanja vladic

    da li mozda neko zna Dobricu Jankovica iz nekog sela kod Kragujevca , srednje slovo G. rodjen: 21.08.1958. godine?

  10. dzi

    Slavi li neko od Jankovica krsnu slavu Sveti Arhandjel? Ima nas i u Zrenjaninu 🙂