Порекло презимена Качаревић

7. март 2012.

коментара: 14

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. novica živković

    moj deda promenio prezime kačarević u živković po svom dedi živku a otac mu se zvao branko

    • srdjan Kacarevic

      Nikada ne bih promenio svoje prezaime Kacarevic,znam da mi je deda rodjen u Vinci kraj Topole imao je jos tri brata jednog su streljali partizani drugi je umro u tuzli deda kaze tamo se ozenio dok su terali svabe jedan otisao u ameriku a deda je dobio nadimak MAJOR nikad nije rekao zasto i1952.otpustem iz vojske u kojoj je bio od42 iz sarajeva vratio se u topolu.to jest u Arandjelovac,gde mi se rodio otac Dragan iste god.Deda je umro 1995.u 71god.Moje ima je Srdjan, imam brata ime mu je Goran.Naj mladji brat od strica zove sa HRNISLAV KACAREVIC ,po dedi koji se tako i zvao,laka mu zemlja.Policija me jednom zaustavila posle detaljne provere covek mi je vratio isprave i rekao rodjace produzi i ja se isto prezivam ima nas dosta u mestu Babe iza Mladenovca,Da li smo rod ili ne neznam ali bih voleo da znam sve o svom poreklu i prezimenu,moze li mi neko pomoci,hvala u napred.

  2. dragoljub

    Poštovani Novice Živkoviću, vidim da ste rodjeni u Lugavčini 1951. godine gde ste išli u školu, ja sam 1951. godište iz Lugavčine gde sam išao u školu i živeo sve do 34 godine života. Niste naveli jesu li vaši preci živeli u Lugavčini. Kačarevića nema u popisu iz 1863. godine u Lugavčini.Ja sam napisao knjigu Hronika Lugavčine. Srdačan pozdrav Dragoljub

  3. Gagi

    Kačarevići i Stamenovići su uglavnom iz sela Velike Pčelice blizu Kragujevca na putu prema Rekovcu, na obroncima gledićkih planina. Potomci su dva brata Stamena i Kačara koji su iznegli nakog što su ubili nekog turčina prvo u neko selo kod Kraljeva a zatim u ovo selo. Postoji i danas Ka;arska mala sa 15-tak kuá, gde je i moja. Tu su sigurno jos od 1740-50. Pokušacu da nadjem njihovo originalno prezime. Koliko ja znam, poreklom su iz hercegovine pa su se naselili na Kosovo u slivu reke Sitnice. Iz Velikih pčelica su se i raširili u jedno selo kod Topole. Inače u Velikim pčelicama se oba imena poštuju kao jedno – isto. Moj paraded se prezivao Kačarević a deda Stamenović, otac isto a stric Kačarević… tako je cela familija.Čim nadjem vremena za još, informacija jer znam ko ih zna… javljam. Pozdrav iz Kragujevca

    • Ivan

      Postovani, moj askurdjed se prezivao Kacarevic, nakon toga su promenili prezime u Aleksic, po njegovom imenu. Svi Aleksici zive u Senju pored Cuprije i dosao sam do saznanja da su Kacari radili na imanju Manastira Ravanica i da su negde sa Metohije dosli.. Nigde ne mogu naci tacne informacije o tome..

    • СЛАЂА

      Поштовани,
      Породица Качаревић је из села Баба, општина Сопот. Крсна слава им је Ђурђиц.
      Имам податке о Качаревићима, учесницима Првог и Другог светског рата. У Првом светском рату страдали су Радомир Качаревић, Милоје Качаревић, Радојица Качаревић.
      У Другом светском рату страдали су Љубивоје Качаревић, Владимир Качаревић и Борисав Качаревић.
      После Другог светског рата, дошло је до миграције становништва па су се следећи Качаревићи одселили из Баба: Витомир у Раљу, Мирослав и Слободан у Сопот, Живота и Радослав у Младеновац, Милун у Рипањ, Живомир, Драган, Божидар, Предраг, Радиша, Мијодраг, Милета у Београд, Тихомир у Ђуринце.
      Сви подаци су преузети из књиге “Моје село Бабе” Драгољуба Љубе Раденковића.
      У књизи се наводи да је у попису Краљевине СХС из 1921. године пописано 6 кућа Качаревића, који су дошли из Качера, али се као слава наводи Св. Јован.

  4. Novica Živković

    Gledao sam popis iz 1863-će , ima Živkovića ali ne mogu da povežem od kojih sam . Znam da me je jedan dobri Cukić zezao da sam vlaška sorta. Hvala !!!!

  5. Novica Živković

    Dodajem opet otac Gvozden, deda Vladimir, pradeda Branko, Čukundeda Živko , slav sv.Nikola

  6. Jelena

    Kačarevići su jedna od najstarijih familija naseljena u selo Tolić, opština Mionica. Slave Nikoljdan, ali deo familije je promenio slavu i slavi Lučindan.

    • Zorica

      Moj deda Milorad Kacarevic je bio iz sela Gornja Toplica kod Mionice. Pricao je da su Kacareveci poreklom iz plemena Niksica tada Stara Hercegovina. Tri brata su posla odande, jedan se naselio u Mionickom kraju, drugi mislim da je negde oko Sapca i treci negde oko Beograda, ako se dobro secam, ali nisam sigurna. Slava nam je Sveti Luka. Deda je imao jos dva brata, jedan je poginuo na Kajmakcalanu, drugi je bio tesko ranjen i nije se zenio. Sestra mu je stradala u austrougarskom zarobljenistvu u Bosni (ubila se zato sto su je silovali) a majka i orac su umrli za njom. Deda nije isao u Mionicu posle tragedije u Prvom svetskom ratu, ali je sigurno imao tamo dalju familiju. Posle Drugog svetskog rata dolazio mu je rodjak, imali su zajednicki kamenolom.

      • Darko Kacarevic - Caruga

        Otprilike da isto i ja imam memoriji…da se secam price dede svoga da u Mionickom kraju imam familju, da nam Kacarevici iz Cacka nisu roda da svi ostali koji slave Sv Luku, pa cak i nesto Popovica sto slavi Sv Luku na spada u rod…

  7. Zorica

    Kacarevici su iz plemena Niksica Stara Hercegovina i slave Svetog Luku
    “Сва предања везана за Никшиће говоре о Грбљу као матици племена. У Кртолима на полуострву Луштица, у селу Гошићи, постоји црква Светог Луке, саграђена још у 5. веку, по којој су, наводно, преци Никшића, узели Лучиндан за славу. Недалеко одатле, у Никовићима налази се локалитет – узвишење, познат као “Никшина главица”, где је, према предању Кртољана, место Никшиног рођења. „Одатле су се, по предању, населили Никшићи у Црној Гори“.[4]”

  8. Darko Kacarevic - Caruga

    Ja sam od Kacarevic iz Ripnja nadomak Beograda… kao sto neko ovde rece i moj deda je govorio da smo poreklom iz Stare Hercegovine…Potrudicu se da nadjem nesto pisanih tragova je ostalo za starcima u selu kada su naselili Ripanj, ali se da su tu starosedeoci pa cak i da im je kumstvo sa jednom od familija staro preko pola veka

  9. Bojan Vranic

    Postovanje ,sa manjine strane je prezime Kacarevic i znam da su se iz sela Babe preselili u Beograd,Pradeda se u zvao Kacarevic Milos Božidar, od majke Milinka.imao je sestru Jagodu bracu Svetislava,Zovorad i Bata. Božidar je bio ozenjen Stevana Majstorović koja je preminula a sa njom je imao decu Ratka,Milovana ,Angelinu,Zagorju i Olga. Božidar se posle suprugine smrti ozenio Radojkom Popovic koja mu je mnogo pomogla za zivota i prihvatila decu kao svoju. Božidar se naselio u Beograd na Banovo brdo gde su deca odrasla i dan danas zive njihovi potomci. Ratko se ozenio Desankom iz Kusiljeva ,Milovan Milenom iz Piromana,Angelina se udala za Kosovac Daneta ,a Olga za Vojislava Tavrica . Ratko i Desanka imaju tri cerke na Banovom brdu, Milovan i Milena dva sina preminula Tomislava i Božidara, Angelina i Dane cerku Ruzicu , Olga i Vojislav sina Dragoljuba i cerku Ruzicu. Zagorka se udala za Miroslava Brzaka iz Rume koji je bio direktor slkole Milenko Brzak uca. imali su sina Radovana joj je nazalost preminuo takodjer Za ostale koga interesuje neka me pita . Nadam se da imamo rodjaka Jos za koje ne znam pa ako imamo povezanosti neke slobodno pišite . Lep pozdrav Kacarevicima