Puhalo

6. mart 2012.

komentara: 2

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Puhali

    Porodica Puhalo (Srbi) žive u Prenju (Stolac). Prema Dedijeru Puhali su starinici, to će reći rod koji je živio tu prije dolaska Turaka. Za Puhale u Opličićima Dedijer je na početku dvadesetog vijeka zapisao slijedeće:
    “Puhali su Mužijevići s Brštanika, starinom vjerovatno
    Predojevići. Živjeli su neko vrijeme u Prenju. Ima ih u Mostaru, Žitomisliću, Prenju, Rabini i Klepcima, Slave Nikoljdan.” Vjerovatno nisu rod sa Puhalima u Brestovačama (Prenj).
    Za porodicu Puhalo u Klepcima (Čapljina) Dedijer je zapisao kako su Puhali “starinom Mužijevići iz Ljubomira; vele da je bio njihov cijeli Ljubomir, drugi vele da su oni od bratstva Predojevića. Iz Ljubomira su prešli u Dabricu, a iz Dabrice u Opličiće, a djed im je prešao ovdje. Ima ih u Konjicu, po Bosni, na Zagorju, u Rabini, i po Dubravama. Od njih su i Vukosavi. Slave Nikoljdan. Ima ih tri kuće.” Starina im je od Mužijevića iz Crmnice u Crnoj Gori i otuda su doseliii u Ljubomir, pa u Dubrave. Ima ih u Kalinoviku i Žitomisliću. Preovlađuje mišljenje da su Puhali svi jedan rod, iako je bilo nekoliko međusobnih brakova. Pošto su Mužijevići bili u Dubavama prije 1740. godine, a Puhali su od njih, onda je doseljenje sa Brštanika bilo prije toga.
    U Sidžilu stolačkog kadije, iz 1832. godine, stoji: “Ristan Puhalo, sin Spasojev, vjenčao se je, preko svog zastupnika Đure, sa Gospavom, kćerkom Lazara Radovića koju je zastupao Simo Radović. Ovo je posvjedočio Drago Kureš.” Malo dalje, u istom dokumentu, spominje se Jovan Puhalo kao svjedok na vjenčanju Stipanu Aćimoviću.
    Prezime (zoonim) Puhalo ima osnovu sveslavensku riječ “puh – zool. vrsta glodara koji spava zimski san; pren. lijen čovjek, spavalica”. Toponimi Puhovac (Zenica), Pušišta (Bjelojevići), prezime Pušina, pa zašto ne i Puhalo. Ne treba zanemariti ni drugu mogućnost; sveslavenski glagol puhati – dimiti, prašiti (lula, duhan)”. Neko ko marljivo i prilježno puši lulu mogao je postati Puhalo.

    Izvor: Alija Pirić, Dubravski leksikon, Stolac, 2013.

  2. Vojislav Ananić

    PUHALO (p), u Opličićima i Klepcima (Čapljina), Prenju (Dubrave, Stolac). Ima ih u Žitomisliću, Mostaru, Rabini kod Nevesinja i u Konjicu. U Opličićima su Puhali porijeklom “Mužijevići s Brštenika, starinom vjerovatno Predojevići”. U Prenju su starosjedioci, a u Klepcima su “starinom Mužijevići iz Ljubomira. Neki kažu da su od bratstva Predojevića i da je nekada bio njihov “cijeli Ljubomir”. Slave Nikoljdan (59:254,257,262). U Konjic su Puhali došli iz Gornjeg Polja. Po njima se ovo naselje naziva i Puhale. Poslije austrougarake okupacije uzeli su novo prezime – Mužijević (90:190).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.