Порекло презимена Божовић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ БОЖОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Божовић Хаплогрупа: I2a Dinaric Порекло: Придворица, Ибарски Колашин, Косово, Србија Крсна слава: Ми [toggle title="ТЕСТИРАНИ БОЖОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Божовић Хаплогрупа: I2a Dinaric Порекло: Придворица, Ибарски Колашин, Косово, Србија Крсна слава: Ми Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Божовић

Порекло презимена Божовић

ТЕСТИРАНИ БОЖОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Божовић

Хаплогрупа: I2a Dinaric

Порекло: Придворица, Ибарски Колашин, Косово, Србија

Крсна слава: Митровдан / прислужује Петровдан

Контакт:
_________________________

Божовић

Хаплогрупа: Е1b род Орловића

Порекло: Загора, Цетиње, Цеклин, Црна Гора

Крсна слава: Зачеће св. Јована Крститеља / прислужује Јовањдан

Контакт:
_________________________

Божовић

Хаплогрупа: I2a DN род Љешњани-Војинићи

Порекло: Брђани, Горњи Милановац, Србија

Крсна слава: Ћириловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БОЖОВИЋИ

(живе у Нинковићима и Кочадолу)

Божовићи воде поријекло од Божа Николина. Никола је био унук Станише Тепчанина. Никола је, осим Божа, имао још сина Милића, од кога воде поријекло Милићевићи. Божо Николин имао је седам синова: Илију, Нијата, Стевана, Милутина, Секула, Јанка и Марка. Они се по оцу Божу прозваше Божовићи. Имали су сестру јединицу, која је била удата за Голуба Марића, од кога воде поријекло Голубовићи у Надгори.

Од овог братства је било доста истакнутих јунака и људи, али треба истаћи Зелена Божовића који се још звао Нинковић; био је угледан човјек, добар домаћин и познати јунак из многих бојева који су у његово вријеме вођени против Турака. Погинуо је као барјактар тепачке чете 1860. године на Ограђеници.

Милутин Павлов је као припадник НОП-а од 1941. године погинуо на дужности команданта мјеста Жабљак 1943. године, а Радоман Владов на Бичу 1944. године као припадник јединица НОВ-а.

Од овог братства нико не живи у Тепцима, већ су се сви иселили на своје љетне катуне у Нинковићима и Кочадолу. Од њих се једна кућа налази у Палежу.

Има их исељених у Коминима код Пљеваља.

Славе Ђурђевдан.

_________________________

БОЖОВИЋИ

(на Дубровску)

Поријекло им је од Аџића из села Лисине из Пиве. На Дубровско се доселио Шћепан Божов Аџић 1807. године, на имање одсељеног братства Стакића. Шћепан Божов имао је три сина: Васиља, Саву и Зелена, који по свом дједу Божу узеше презиме Божовићи.

Славе зимски Јовањдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (21)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top