Bogojević

5. mart 2012.

komentara: 6

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Dragana Bogojevic

    Ovih dana pokušavam da dođem do više podataka o svom čukundedi Josifu Bogojeviću koji je učestvovao u Prvom svetskom ratu i pognuo je pretpostavljam negde u Makedoniji. Ovde u Kraljevu u Arhivu ne mogu da ga nađu iako ima podignut spomenik u Kraljevu gde stoji njegovo ime. Naša država treba da se stidi, da nema jedinstvenu bazu 100 godina posle Rata za ratnike koji su dali život za svoju otadžbinu.
    Ostalo mi je da tragam po crkvenim knjigama… a ujedno to je potraga i o poreklu našeg prezimena. Otkrila sam da nam je poreklo” od Barinaca iz Jelakca(Barina) u Župskom srezu, a Bogojevići su od Barinaca (Bogojevića) Plana na Ibru” zapisao je Radoslav Pavlović “Podibar i Gokčanica”.

    Dragana Bogojević

  2. Uroš Bogojević

    Na internetu postoji domen http://www.bogojevic.net koji može dosta pomoći na ovu temu.

    • Stanko Bogojevic

      Da, ali nijesu svi Bogojevici istoga porijekla. Kada sam se testirao rekli su mi da su se cetiri Bogojevica testirali prije mene i da nemaju nikakve medjusobne veze. Svi su razlicitoga porijekla i slave razlicite Slave. Cekam rezultate da utvrdim pripadam li kome od ovih testiranih ili ce nas biti pet potpuno razlicitih.

      • Zoran Antonijević

        Danas sam saznao da Bogojevića ima u Trudelju, selu nedaleko od Belanovice (8 km) u razgovorom sa jednim od potomaka, a i pisac Milan Bogojević nosi ovo prezime.
        Trudelj je naselje u Srbiji u opštini Gornji Milanovac u Moravičkom okrugu.
        Trudelj je prvi put pomenut 1525. godine u turskom popisu. Tada je nosio ime Tvrdin i imao je dva doma. Na osnovu jedne legende, „prokleta Jerina” je pri zidanju grada Ostrovice terala trudne žene da kuluče i nose kamenje za izgradnju grada, pa je tako nastalo ime Trudelj. Starosedelačko stanovništvo ovog sela se iselilo pred dolaskom Turaka, osim četiri porodice čiji potomci i danas nastanjuju ovo selo. Najveći deo stanovništva se u 18. veku doselio iz Starog Vlaha i okoline Užica.
        U popisu stradalih ratnika Vojnog arhiva ima veći broj vojnika sa prezimenom Bogojević.
        Postoji i selo Bogojevići:
        Bogojevići su naselje u Srbiji u opštini Arilje u Zlatiborskom okrugu. Bogojevići su udaljeni 2 km od Arilja. Prema popisu iz 2011. bilo je 634 stanovnika. Ovde je rođen narodni heroj Mihailo Vukajlović.