Poreklo prezimena Pejčić

1. mart 2012.

komentara: 47

PIŠE: Dejan Pejičić

Prezimena Pejičić ili Pejčić (većina ga izgovara bez dva I, a pisanja ima svakojakog, zavisno od matičara koji je samovoljno dodao ili ispustio jedno I), u osnovi su jedno te isto prezime, a to je naročito jasno kada se uporede prezimena putem krsne slave.

Pejičići slave Sv. sveštenomučenika Irineja lionskog i mučenika Lupa koji oba padaju 5. septembra po novom kalendaru. Ovu slavu još slave porodice Josić u Obudovcu i još neke porodice u okolini Doboja koje su slavu preuzele putem nasleđa posjeda i udjom-ženidbom.

Ostali Pejičići (Vojvodina. Pirot, Suvo polje kod Bijeljine, Kifino selo kod Nevesinja) slave sv. Nikolu i Đurđevdan.

Do ovih saznanja sam došao kroz život i pomoću sveštenika Dragana Pejičića, koji je na službi u selu Janja kod Bijeljine, vjerovatno su neka od njih i nepotpuna i netačna jer su prikupljena usmenim predanjem što ne isključuje proizvoljnost pripovjedača.

Pejičići koji slave 5. septembra najviše su koncentisani u selu Ostružnja i Radnja kod Doboja, od njih su potekli Pejičići iz Čečave, Tešnja, Broda, Modriče, i Opsina-Bukovičkih Čivčija kod Doboja. Ova plemena Pejičića su došla u pomenute krajeve prije otprilike 300 godina iz pravca Hercegovine (Nevesinja) i Crne Gore. Po predanju došla su petorica braće sa porodicama, jedan od njih se zvao Bjeloš.

Pejčići katolici žive u selu Tolisa ili Bukova greda u Orašju.

Prezime Peičić (bez J) se pojavljuje u Imotskom i okolini Zadra, oni su takoće katolici.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (47)

Odgovorite

47 komentara

  1. Andjela Pejcic

    Ima Pejcica i u Cacku, ali u Cacku se samo moja porodica preziva tako i ima nas ukupno 7 u Cacku(moj otac, majka, oceva sestra i 4 dece)

  2. Ljubisa Pejcic

    Pozdrav svima
    Ja sam iz Ostruznja Gornja opstina Doboj
    Slavu slavimo 5.Septembar
    Jedna ispravka,Dragan se preziva Pejcic ne Pejicic, moj rodjak.

  3. Ivan Pejčlć

    Pejčića ima i u Nišu i uglavnom slavimo Svetog Nikolu

  4. Biljana Vulović

    Pozdrav svima. Moje prezime je na rođenju Pejčić. Moj deda Tanče Pejčić od oca Gavrila 1900 godine je rođen u selu Grnčar, opština Babušnica. Slava sv Nikola.

  5. Dragan Pejicic

    Pozdrav svima
    Moja starina, djed, otac pa i majka (Mickovic/Stankovic) iz sela Zalom, Nevesinje. Zivjeli smo u Mostaru , ja sad u Svedskoj. Slava Nikoljdan.

    • Aleksandar Pejičić

      Pozdrav Dragane.
      Moj otac je sa Zaloma Milivoje (sin Vidaka i Jele) Pejičić.
      Moja slava je Nikoljdan.
      Mislim da smo sa vama blizak rod.

      Pozz..

  6. Slobodan Pejčić

    Ja sam iz Broda, ja sam Pejčić ali ima i Pejičića. Slava mi je Đurđevdan. Znam 5 generacija koji su ovdje živjeli. Pozdrav za sve Pejčiće.

  7. Ivan Pejcic

    Moji su poreklom iz Vojnici selo kod Babusnice. 70% Pejcica je iz Nevesinja i vecina slave sv Dimitrija. Imao sam srecu da mi je pra deda ziveo 99 god. I da je bio ziva istorija dva veka je zakacio. I rekao mi je jednu stvar sto pisu istoricari da 90% je laz

  8. Živojin

    Zivimo u Vukovaru,a kako mi je deda pricao sad vec prije vise od 100 godina moj pradeda Simeon dosao je u Vukovar i Tovariševa. Prezivali smo se Pejičić sad Pejčić,ovo i se izgubilo kad je pradeda isao na vojnu regrutaciju pa greskom “izgubljeno” jedno i. Slavimo Djurdjevdan nisam se raspitivao ali ako ima mojih prezimenjaka iz Tovariševa slobodno neka mi se jave….

  9. Danijel Pejčić

    Pejčići iz Tolise nikada nisu bili katolici. Srbi pravoslavci koji slave Svetog Nikolu. Istu slavu slave i Ristici iz Tolise.