Порекло презимена Паунић

1. март 2012.

коментара: 11

Презиме Паунић, како пише наш читалац Драган Паунић, постоји изворно у три места у Србији: у Гроцкој, негде код Новог Сада и у Бадовинцима код Богатића;  Паунић има и преко Дрине и пореклом су из околине Сокоца, Р. Српска, БиХ. Паунићи из Бадовинаца (одакле је Драган Паунић), славе св. краља Стефана Дечанског (св. Мрату), 24. новембра.

Постоји предање да Паунићи у Бадовинцима птичу од херцеговачког племена БУЈУКЛИЋ, који такође славе Св. Стефана Дечанског.

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. Немања Паунић

    Поштовани,
    Ваш сајт сам видо данас на сајту http://www.blic.rs/, идеја ме интересује од раније, па сам из знатижеље покушао да проверим нешто више о свом презимену и пореклу, пошто немам неке поуздане изворе на које могу превише да се ослоним. Међутим, као и обично нисам нашао ништа… Жао ми је што тренутно немам вишше времена да почнем озбиљније да се бавим тематиком, али првом приликом ћу се потрудити да будем више од користи. За овај пут оставлљам само линк сајта: http://macva.awardspace.com/index.php?page=badovinci на коме сам нашао пар редова о пореклу Паунића, и осталих мачваниских презимена. Надам се да ће бити од неке помоћи. Неку поуздану тачност информација не могу да потврдим јер не знам ко се бавио истраживањем. На пример, код презимена Паунић слава је тачна, међутим по неким другим причама, порекло је из Херцеговине а презиме води порекло од бабе Пауне, и плашим се да је то све што знам.
    Надам се да ће за сада бити од користи, а ако неко буде имао воље да ми врати неку повреатну информацију бићу захвалан.

    Немања Паунић

  2. Dalija Matić

    Pozdrav svima, ja sam rođena Paunić i uvek me je zanimalo poreklo porodice pa sam tatu ispitivala o tome. Neki dalji rođak se baš potrudio da sazna. Evo, šta mi je tata ispričao. Poreklo naše porodice je sa Kosova (kažu da tamo postoji neko selo Paunići ili Paunovi), a negde oko 18. veka su se selili na sever. Neki su stigli i do Budimpešte. Naši su ostali u Novom Sadu, Moj deda je rođen krajem 19. veka. Krsna slava nam je Đurđevdan. A prezime smo dobili po nekom pretku Paunu. Niko ne zna da li mu je to bilo baš ime ili nadimak.

    • Teodora Paunic

      Pozdrav svima!!!
      Ja sam takodje nosilac prezimena Paunic. Pamtim kako mi je otac pricao o nasem poreklu. Prema njegovim izvorima, Paunici su tokom Velike seobe Srba, vodjene pećkim patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem početkom 1690. godine, prešli na sever, u područja južne Ugarske (Vojvodine) i austrijske Vojne krajine. Znam da imam rodjake koji nose moje prezime u Velikoj Remeti (Fruska Gora), mada ih nisam nikada upoznala, otac jeste. Inace krsna slava nam je Djurdjevdan.
      P.S. Moguce da mi je g-dja Darija neka dalja rodjaka, obzirom da su nam price slicne.
      Veliki pozdrav!!!
      Teodora Paunic

      • Станимир Паунић

        Поштована Теодора,
        ја сам Станимир Паунић, брат горе поменуте Далије. И нама је тата причао да смо са Чарнојевићима дошли у Војводину.Са Косова, у време цара Душана, а изнад Приштине на картама постоји село-место Пауни. Тако је тата нама говорио. Волео би да се чујемо и разменимо искуства. А можда смо стварно и неки даљи рођаци, Мој мобилни је 0638212912.
        С поштовањем, Станимир Паунић

        • Војислав Паунић

          Помаже Бог !
          Моје име је Војислав Паунић , носим име по прадеди Војиславу који је из Београда . Прича о породичном имену се потпуно слаже са Далијом , Теодором и Станимиром . Славим Ђурђевдан ! Једина разлика је у томе што је наш предак за време Мађарске буне прешао у Београд , и ја живим у Београду . Знам да у Сурдуку у Срему има Паунића који славе Ђурђевдан ….

      • Aleksandar Aunić

        Poštovani Paunići
        Poreklo nam je sa Kosova, okolina Peći.
        Prezime staro preko 8 vekova.
        Prezime je dobijeno od jedne, od dve sestre koja se zvala Pauna.
        Linijski u krvnoj vezi sa Jerinićima, po drugoj sestri koja se zvala Jerina.
        Raseljavanje Paunića počelo oko 1800 godine sa Kosova u razne delove Srbije, Hercegovine…
        Za šta ja imam materijalni dokaz, a to je ikona koja je 1820 godine donesena sa Kosova, krsna slava koja se slavila u Peći. Sv. Jovan krstitelj.
        Inače ikona ima trag i sertifikat Kustosa etnografkog muzeja u Beogradu Nikole Kusovca procenjena na preko 50.oooe. Tada je rađena u ruskoj ikonopisnoj radionici. Razlog pominjanja više svetaca je podela braće u familiji.
        Moja linija je krenula iz Peći, Radovići, Kusadak, Nemenikuće i evo neme u Spotu.
        Prvi čovek koji je krenuo velikom selidbom 1800 zvao se Gavrilo pa ostali: Lazar, Tomislav, Dragoljub, opet Lazar, Milan, Branko, opet Milan, Aleksandar (ja), moj sin Luka, nadamo se daljem produžetku loze za koju godinu zdravlje Bože.
        ПОЗДРАВ ПАУНИЋИ.
        [email protected]

  3. Duda Krulj

    Pozdrav,

    Paunica ima i u selu Kusatku njihova slava je Sveti Nikola .

  4. Dušan

    Pozdrav svima, evo ovako mozda jedno od tacnijih je prica koju sam ja cuo od vise ljudi koji nose isto prezime. Selo Pauni na Kosovu seoba Srba sa Arsenijem tri brata iz tog sela su dobila prezime po selu iz kog su krenuli.Jedan je završio u okolini N.Sada tj na Fruskoj gori jedan preko drine i jedan je u oklini Temisvara. Svi Paunići su rod.Tačno je da ih najviše ima u Grockoj al ima ih dosta i u Bosni i u Segedinu, Temišvaru. Kao i činjenica da slave samo tri slave kako sam ja čuo: Djurdjevdan,Sveti Nikola i Sveti Stefan Dečanski čovek koji mi je to ispričao detaljnije od dede je Iz Grocke. Kaze da su pretpostavke da ostale slave koje slave Paunići pojedinačni slučajevi nekih promena iz nekih razloga da su ove tri najviše zastupljene i da je pretpostavka da su tri brata dobili različite slave da bi se posećivali. Moj pradeda je iz Sviloša otisao u N.Sad a deda iz N.Sada u Beograd gde sam ja rodjen. Dušan Paunić 1977.

  5. Dejan Paunic

    Pozdrav svima.
    Paunici su u Grockoj najstarija porodica.
    Po mojim saznanjima i pisanim dokumentima u Grockoj je bio 1521. godine vojskovodja Jovan Paunic.
    Pozdrav
    Paunic Dejan.

  6. Zoran Paunic

    Pozdrav za Paunice

    Ima nas Paunica i u selu Slatina opstina Jagodina slavimo svetog Nikolu.
    Odakle poticemo neznam nisam naso nigde nikakav pisani dokument.
    Ako neko mozda zna neka napise ovde .
    Hvala i pozdrav