Перковић

1. март 2012.

коментара: 10

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Perko

    Perkovici poticu iz Hercegovine, krajem 1600 tih godina, bjezeci pred Turskom okupacijom i islamizacijom, dolaze u Crnu Goru, u Podgoricu. Naseljava se nadomak Podgorice u selu Piperi, gdje ostaju do dana danasnjeg skoro 400godina. I jedna su od uglednijih familija u Piperima , odlikovani za ucesca u svim narodno oslobodilackim ratovima. Krsna slava pravoslavnih Perkovica je Arandjelovdan.

    • Slobodan Perkovic

      U mojoj Familiji je malo drugačija priča! Mi smo iz Crne Gore, okolina Nikšića radi turske okupacije itd. Prebegli u Bosnu u okolini sarajeva selo Adzići nisićka visoravan. Oko 1870-tih smo tamo, do skoro kad smo se preselili u Srbiju.

  2. Stvan Perkovic

    Mene zanima poreklo moje porodice jer nema puno podataka. Mi smo od Staro Kuča sa Meduna sisli na Krzanje. Moj pradeda je nosilac spomen ploce narodnog heroja. Slavimo Mitrovda. Ima toliko teorija da smo Siptari bili Hrvati… U razgovoru sa ocem ono sto on zna od svog oca i dede da smo bili pravoslavci.

    • Siniša Petković

      Nemoj brate spominjati te ustaško šiptarske teorije. Vi ste Srbi od postanka svijeta. Marko Perković je ustaški pjevač, koji kao i mnogi drugi negiraju svoje srpsko porijeklo.

      • Stevan Perkovic

        Znam ja to da su gluposti. Siptari tvrde da su Kuči Siptari pogotovo Staro Kuči jer na Albanskom Kuč znaci crven. I da su Kuči bili Siptari koji su Slovenizovani. I da zato stari Kuči nose Albansku nosnju. Ja bas nemam nista o svojoj porodici. Trazio sam nema nista. Znam po predanju da je Staro Kuče pleme osnovao Gojko Mrnjavcevic. Mi slavimo Mitrovdan 8 Novembra. Moj pradeda je dobio zemlju u Metohiji tj Djakovici od kralja Nikole. Nemamo porodicno stablo.

  3. Dragan

    Perković prezime u bijeljinskoj opštini potiču iz sela Glogovac. Mislim da je sredinom 18 veka Perko Dajićić sa ocem Dajicom Svorcanom došao na tlo današnje Semberije iz sela Korita u Hercegovini u Bilećkoj opštini. Izvorno prezime su zadržali danasi Svotcani u Gackom i Bileći, a varijante istog porekla su Sforcani i Forcani Dalje poreklo Svorcana je iz C.Gore iz okoline Nikšića. Ako nekog interesuje posedujem knjigu autora Pere Perkovića o poreklu Perkovića sa bijeljinske opštine