Poreklo prezimena Kuzman

22. februar 2012.

komentara: 9

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Aleksandar Kuzman

    Molio bi ako neko zna da mi kaže o poreklu mog prezimena Kuzman nešto više, odakle potiče itd. Ja sam rodom iz Bosne i jako malo znam o poreklu mog prezimena. Sada živim u Srbiji( Vojvodini)pa predpostavljam da su se i moji preci morali seliti u više navrata.!!!

  2. Stefan

    Pozdrav, ja se prezivam Antić, a Antića ima mnogo, ali konkretno mi Antići nosimo poreklo od Prezimena Kuzman, zaparvo i jesmo od Kuzmana sa Cetinja iz Crne Gore. Od dede Antona Kuzmana, koji je zbog krvne osvete dosao u Srbiju tačnije selo Šabačka Kamenica, pa otud iz njegovog imena Anton se dobilo prezime Antić, tako da zapravo mi smo Kuzman i kao što rekoh potičemo iz Crne Gore. Ja sam nasao u CG Kuzmane koji tačnije znaju priču o nama i koji su potvrdili njenu verodostojnost. Tako da ako si Antić, a slavis slavu Sv. Jovan Krstitelj zapravo si Kuzman. I imas poprilično tesku narav! 😀

  3. Ilija Kuzman

    Ja sam Kuzman . Naše prezime je nastalo tako što je jedan Miloradović ubio Turčina i iz Crne Gore se preselio u BiH i promenio prezime u Kuzman po svetom Kuzmi. Jedan Kuzman se pomuslimanio i dobio prezime Opijač jer je voleo da pije . Kad je bio rat mnogi Kuzmani su se preselili u Srbiju i da bi se uklopili neki su dodali ,,vić” to su Kuzmanovići a neki su ostali Kuzmani. Ja imam 13 godina ovo mi je ispričala baka a slavim svetog Nikolu.

  4. Vojislav Ananić

    Kuzmani

    Kuzmani (Srbi) su nastanjeni na Pijescima (Čapljina). Dedijer ih registrira na početku dvadesetog vijeka. “Kuzmani pričaju da su starinci i da su porijeklom od Miloradovića, drugi vele da su oni bili Miloradovi čobani. Imaju i danas svoju staru zemlju. Inokosni su u muškoj djeci. Ima ih 5 kuća. Slave Nikoljdan.“ Istu priču Dedijer je zabilježio u Malom Polju (Blagaj) gdje i tamošnji „Kuzmani pričaju da su porijeklom od Radoslava Miloradovića iz Žitomišljića. Spahalići na Gubavici bili su spahije Miloradove, a Lizde iz Stanijevića bili su njegovi zvonari u Žitomišljiću, a Svinjari čuvali su njegove svinje. Kuzmani su se selili od jednog sela do drugog pošto su im Muslimani pootimali zemlju, pa su najposlije dugo živjeli u Gnojnicama, a odatle ih majka kao siročad prevede u Malo Polje. Slave NikoIjdan.“ Najstariji spomen prezimena, prema istraživanju Željka Šakote, nalazimo u osamnaestog vijeka kada se spominje Spiridon Kuzmanović. Kuzmani su živjeli na Gomjem Brštaniku u osamnaestom vijeku gdje još uvijek ima njihovo groblje. Kuzmani u Donjem Hrasnu, piše Dedijer, ,,su jedno bratstvo sa Žikićima u Turkovićima u Popovu, a starinom ih dovode iz Riđana u Crnoj Gori, odakle im je daleki predak vrlo davno doselio na Trebimlju, pa u Zagorac, Pobrđe pa u Turkoviće, na Knežića zemlju, a iz Turkovića pa Gluminu i Rabrane još u 18. vijeku. Slave Nikoljdan”.
    Kuzmani (Hrvati) žive na Rotimlji (Stolac). Neki kažu kako su Kuzmani prvi katolici koji su došli na Rotimlju. „Kuzmani se spominju u matičnim knjigama u Dubrovniku, piše Nikola Mandić, ,,u župi Hrasno. „Anica, kćer Petra Kuzmana iz Hrasna, s mužem Ilijom Sokolovićem, krstila sina Ivana 1776. godine.“ U maticama župe Hrasno može se pratiti trag porodice Kuzman od 1822, do 1865. godine.
    Kuzmani su se bavili planištarenjem, a išli su u Velež. Etimologija prezimena Kuzman možda potječe od turcizma “kuz -janje, kuzam – janje moje“, ili od italijanske riječi “Kozimo – narešeni, nakićeni“, otuda Kuzma, odnosno žen. Kozima. (Vidi Bratoljub Klaić, Rječnik stranih riječi.)

    Alija Pirić, Dubravski leksikon, Stolac, 2013.

  5. Vojislav Ananić

    KUZMAN (p). u Malom Polju i Pijescima (Mostar) i u Rabranima (Donje Hrasno, Neum). Kuzmani kazuju da su porijeklom od Radoslava Miloradovića iz Žitomislića, a “drugi vele” da su bili Miloradovića čobani. Selili su od sela do sela “pa su najposlije dugo živjeli u Gnojnicama, a odatle ih majka kao siročad prevede u Malo Polje”. U Rabranima su jedno bratstvo sa Žikićima u Turkovićima (Popovo). Smatraju da su starinom iz Riđana u Crnoj Gori, odakle im je predak vrlo davno doselio u Trebimlju. Iz Trebimlje su selili u Zagorac, Pobrđe, pa u Turkoviće na Knežića zemlju”. Iz Turkovića su prešli u Rabrane “još rano u 18. vijeku”. Slave Nikoljdan (59:241.256,278). Kuzmana ima u Čapljini i Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.