Poreklo prezimena Kuridža

22. februar 2012.

komentara: 3

Prezime prisutno u severnoj Dalmaciji, u mestu Bilišane. Prema popisu stanovništva iz 1948. u Bilišanima je bilo 57 nosilaca ovog prezimena (u ukupno šest domova). Osim u Bilišanima, Kuridže su ovim popisom zabeležene i u sledećim mestima (u zagradi broj nosilaca/domova): Crna Klada/Našice (6/1), Knin (1/1), Obrovac (9/2), Seoce/Nova Gradiška (3/1), Smilčić/Benkovac (15/2), Zagreb (1/1). (Leksik prezimena SR Hrvatske, Nakladni zavod Matice Hrvatske, Zagreb, 1976, str. 349).

Kuridže slave Nikoljdan.

Rodonačelnik ovog prezimena je pop Petar Jagodić Kuridža (oko 1666-1749), vođa tzv. Kuridžine bune (izbila januara 1704. godine protiv mletačke vlasti), koji je bio paroh u Biovičinom Selu. Proveo 40 godina na robiji u mletačkom kazamatu u Veneciji.

Etimologija prezimena (tur): kaur-hodža – hrišćanski sveštenik (Istorija srpskog naroda 4, II tom, SKZ, Beograd, 1986, str. 25).

O imenu popa Petra Jagodića Kuridže:

Roditelji su mu bili namijenili ime čuvenog kotarskog junaka Stojana Jankovića. Kako se njegov stariji brat nasmrt razbolio, dobi i on ime koje mu je nosio i otac, i djed, i pradjed – “svi otkad se pamti” – pa kad “Petar čudom ozdravi” ostadoše oba brata s istim imenom” (U: Živko Bjelanović, Antroponimija Bukovice, SKD “Prosvjeta”, Zagreb, 2012, str. 92)

* * *

Boško Desnica: Zabilješka o smrti Popa Kuridže

Pop Petar Jagodić–Kuridža, začetnik i vođ jedne malo poznate bune dalmatinskih Srba proti mletačkoj vlasti, otpušten je iz tamnica ,,pozzi“ tridesetog marta 1746 r. „u osamdesetoj godini života, poslije četrdeset i više godina teškog tamnovanja“, kako kaže inkvizitorska propratnica, kojom je bio sproveden generalnom proveditoru y Zadar. Tragajući za vijestima o daljoj sudbini tog neznanog stradalnika, naišao sam u arhivu crkve Sv. Ilije u Zadru na zabilješku o njegovoj smrti, među stotinjak drugih sličnih zabilježaka, zavedenih na zadnjim, praznim stranicama jedne matice vjenčanih. Kako je u to vrijeme grčki elemenat u Zadru bio kulturno, ekonomski a možda i brojno jači od
srpskog, Grci su držali y svojim rukama i tutorstvo i parohiju pravoslavne crkve u Zadru, pa su i crkvene matice, sve do pod kraj XVIII-or vijeka, vođene dijelom na grčkom a dijelom na talijanskom jeziku. Ovaj registar umrlih vođen je isključivo na grčkom. Zabilješka, koja nas zanima glasi:

Aprila 9 1749 Svrši (život) bogobojažljivi sveštenik Petar Jagodić iz okolice ovog grada, po narodnosti Srbin.

Po ovoj zabilješci dalo bi se naslutiti, da Kuridžino oslobođenje nije bilo potpuno, već neka vrsta konfinacije. Vjerovatno nije mu bio dozvoljen povratak y njegovo selo i na njegovu parohiju (Petrovu crkvu u Bukovici) već je zadržan u Zadru, pod proveditorovim okom i na dohvatu proveditorove ruke. Čudnovata je u ovoj bilješci i oznaka narodnosti umrloga. Ni u jednoj od svih ostalih zabilješka nema slične napomene o narodnosti, mada Kuridža nije jedini Srbin, čija je smrt tu zavedena. Zašto je to kod njega jedinog učinjeno, nije nam potpuno jasno. Možda je parohu, Levantincu, bilo do toga da istakne, kako pop buntovnik, pop koji se je ogriješio o vijernost Duždu, nije bio Grk. (Boško Desnica, Zabilješka o smrti Popa Kuridže, u: Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor 10, Beograd, 1930, str. 82).

Popu Petru Jagodiću Kuridži posvećen je roman Most uzdisaja autora Mirka Žeželja.

Genetičko poreklo Kuridža iz Bilišana

Na osnovu rezultata testiranog Kuridže iz Bilišana došlo se do saznanja da Kuridže pripadaju haplogrupi R1a, podgrani R-BY149000.

* * *

Prezime Kuridža prisutno je i kod Srba u Zmijanju.

U selu Stražice slave Đurđevdan, a tu su u 18. veku došli iz Ribnika, gde su se prezivali Nikić. Takođe, navodi se da su starinom iz Dalmacije (Dragica R. Gatarić, Naselja Zmijanja, Geografski fakultet, Beograd, 2018, str. 273)

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Đorđo Kuridža

    Prezime Kuridža je izvedeno iz dve reči turskog porekla.Naime Petar Jagodić (1666-1749) vođa Bukovičke ili ti Kuridžine bune koja se odigrala 1704 god.imao je nadimak Kuridža(turski Kaur i HOdža) što je značilo Nevernik i pop,sveštenik.Posle propale bune osuđen je na 40 godina stroge tamnice koju je izdržao u Veneciji.Danas u Dalmaciji ima prezimena Kuridža,no međutim ima ga i u Bosni tačnije najviše na Manjači gde se deo Kuridža preselio kradom da ne bi bili hapšeni i zatvarani.Danas ovo prezime ima na svim kontinentima.Apatin je mesto gde je ponajviše Kuridža sa preko 20 domaćinstava i više od 70 duša.Kuridža ima na području grada Sombora u Stanišiću i Riđici kao i u samom Somboru.U Stanišiću i Riđici su većinom kolonisti posle 2 sv rata,dok su u Apatinu ekonomski migranti od 1958 pa na dalje jer su mnogi iz roda Kuridža pripadali četničkom pokretu,a oni su bili izopšteni od strane posleratnih komunističkih vlasti.
    Više o samom popu Kuridži i njegovoj buni možete naći na gugl pretrživaču gde je dosta istinito i verno prikazano.

    • RSK

      U Riđici nema Kuridža dok su u mestu Stanišić veoma brojni. Dve, danas, stanišićke porodice (izbegle iz Bilišana 1995. godine) su ranijih godina vratile svoje staro prezime (Jagodić) a sa druge strane zadržale i porodični nadimak (Kuridža) te se danas potpisuju kao “Jagodić-Kuridža” (veoma su blizak rod sa našim košarkaškim reprezentativcem Markom). Slave sv Nikolu.

      • RSK 1

        Današnji “Jagodić-Kuridže” nisu direktni potomci popa Petra Jagodića, jer on nije imao muško dete (imao je ćerku Mandu). Oni potiču ili od popovog rođenog brata Vučena ili od popa Miajla, brata od strica.