Порекло презимена Колашинац

21. фебруар 2012.

коментара: 12

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

  1. Zanima me poreklo prezimena rodom sam iz sela Kaznovica kod Raske Slavimo slavu Petkov dan

    • Andjela

      Hej, skorije sam pravila svoje porodicno stablo i imam toliko predaka i rodbije bas iz Kaznovica, Raska. Sa mamine strane baka i deka su mi iz Raske. Dedin otac Milos Petrovic i Tomka Petrovic iz Kaznovica, imali su mog dedu Slobodana, Ratka, Jovanku i Ranku. Tomkini roditelji bili su iz Lisina, Kopaonik. Milosevi roditelji su takodje iz Kaznovića. Miljojko Petrovic i Manda. Babina majka, Momirka Sočanac takodje je iz Kaznovica, imala je brata blizanca Momira, otac im se zvao Obren a majka Kosara. Kosarino devojacko ime bilo je Košanin. Svi su oni iz Kaznovića. Bakina majka, Momirka, udala se za Mirka Zecevica, u Raskoj. Njih dvoje, moja prabaka i pradeka imali su moju baku Ranku Zecevic, Slobodana Zecevica i Milorada Zecevica. Mirkova majka, moja cukunbaka zvala se Maksimija Kolašinac. Moja baka i deka iz Kaznovica, Slobodan Petrovic dobili su moju mamu, Danijelu Petrovic. To je njeno devojacko prezime. A ja sam Andjela Milosevic, njena cerka. Volela bih da saznam jos o mojoj rodbini u Kaznovićima. Pozdrav!

  2. Небојша Новаковић

    О Колашинцима из Рашке:

    Колашинци, 2 куће, слава св. Петка, шумарски чиновник, синови трговци, отац дошао из Казновића у копаоничком Ибру, а даљом старином су Гашани из Старог Колашина.

    Гашани се “рођакају” са Бјелопавлићима, зато што постоје индиције да воде порекло од истог претка.

  3. Kolašinac123

    Mi smo Kolašinci iz Raške,Selo Deževa slavimo Sv.Petku,rodoslov koji ja znam počinje od Mata i Plane,pravoslavci! Ima Kolašinaca muslimana,ali kod Raške su Srbi. Veća vjerovatnoća je da je porijeklo od Bulatovića CG

  4. Kolašinac123

    ! Evo i dje ih sve ima i odakle:
    Kolašinac, Plav (1910. god.) i područne Bukovice; Ulcinj; Berane; Rainovac (Šumadija) iz Kolašina; Rijeka Crnojevića kao: Bošković, doseljenici iz Polja (Kolašin); Novi Pazar (u drugoj polovini 18. v.) doselili se od Kolašina; Kragujevac (Srbija) ogranak Vukovića iz Rovaca (Podgorica)

  5. Kolasinac Darko

    Ja pripadam Kolasincima koji su iz Peci, tacnije Gorazdevca, AP Kosovo i Metohija, krsna slava nam je Sveti Dimitrije, poznato je da smo se na te prostore doselili zbog krvne osvete, ali ne i kad i odakle. Jedna verzija je da smo se doselili iz Ibarskog Kolasina (manje verovanta), a druga verzija kaze da su bila tri brata koja su se zbog krvne osvete odselili na tri strane, jedan je dosao na Kosovo, jedan je otisao put Raske, a za treceg se ne zna. Neki izvori kazu da nam je izvorno prezime bilo Bulatovic

  6. dusan_silni

    Pretpostavljam da Kolasinci koji slave Sv.Dimitrija poticu od Bulatovica,dok ostali sto slave Sv.Petku poticu od Bjelopavlica/Boskovica! 100 godina napunili svi,rodjaci!

  7. Леко Колашинац

    Постоје и Колашинци из села Бистрица и Радоиња код Нове Вароши. Славимо Срђевдан – св. Сергија и Вагха.
    Хапло група I2-PH908

    • Милутин Колашинац

      Поздрав мој отац, и деда су из Обреновца прадеда ми се доселио у Обреновац после првог светског рата, чукундеда ми је из Ваљева такође славимо светог Сергија и Вакха (Срђевдан)

  8. Леко Колашинац

    Колашинци из Нове Вароши, из села Бистрица и Радоиња, су према породичном предању пореклом из Доње Мораче, из села Ђуђевина тј. Ђурђевина, од племена Јанкетића. Међутим, ДНК резултати то нису потврдили.
    Покушавамо да утврдимо да ли има ДНК поклапања са неким од других племена из Доње Мораче којима је такође слава Срђевдан, као што су Трипковићи или Ковијанићи из Ђурђевине, односно Симоновићи, Радојевићи и Илићи из Јасенове. Нико од њих до сада није радио ДНК тест.