Клачар

21. фебруара 2012.

коментара: 5

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Тодор:
  Презимена у Босни и Херцеговини се јављају веома касно. Етнолози тврде да некада није било презимена, него смо уз своје име носили очево, такозвани патроним (ређе мајчино) као ближу одредницу наше идентификације.

  Презиме Клачар је изворно и пореклом из Црне Горе оне “Нове Црне Горе” чија је независност успостављена одлуком Берлинског конгреса 1876. године.

  Клачари су пореклом из околине Никшића, Црна Гора, презивали су се или Зимоњић, по једнима, или Дамјановић, по другима све до тренутка када се на подручје Пала доселио предак са три сина од којих су настала три села у околини Пала. Сви славе Ђурђевдан.

  Шта је основа овог презимена, Вук Стефановић Караџић о томе нема ништа у првом издању свог “Српског ријечника” из 1818., али има у другом, из 1852 године:
  За реч клак наводи да је из Црне Горе и значи креч, односно вапно по западним крајевима, латински (цалx). Наводи и изведене речи – кречана и кречар,онај који прави или продаје креч.
  Према томе, клак је или давно позајмљена реч од затеченог романског становништва или пак новија,од италијанског облика калче, калчина ( цалце, цалцина), с тим што је у изговору, наших људи дошло до преметање гласова, па су настали клачина и клачара…
  Презиме је дакле, настало, у тим српским крајевима, код Никшића, области која се у народу назива Стара Херцеговина.

  Тодор

  • Andrija klacar

   KLACARI SU PORIJEKLOM DAMJANOVICI KOJI SU NEKADA ZIVILI U GATACKOM SELU LOKVICE.MOJ PRAPRADEDA PETAR RODIO SE U LOKVICAMA OKO 1785 GODINE A DOSELIO SE U PALJANSKO SELO KOCEVIK OKO 1830 SA 3 SINA. U PORODICNOM GROBLJU FAMILIJE KLACARA U SELU KOCEVIKU NA KRSTU PETRA I SINOVA PISE DAMJANOVIC A NE KLACAR.SVI DAMLJANOVICI SU NAPUSTILI GATACKO SELO LOKVICE OKO 1795 RADI SVADE SA TURCIMA.JEDNI SU OTISLI U MILINSKO I TAMO SU BILI DAMJANOVICI DO 1840 GODINE.TE GODINE MIRKO ALEKSIN DAMJANOVIC JE UBIO SMAIL AGU CENGICA I OD TADA TI DAMJANOVICI SU POSTALI ALEKSICI,KRSNA SLAVA DURDEVDAN..DRUGI SU OTISLI U MARKOVICU I POSTALI MARKOVLJANI.MOJ PRAPRADEDA PETAR SA BRATOM I VERVATNO OCOM OTISAO JE U PLJEVALSKI KRAJ BOLJANICE A POTOM U PALE. DAMJANOVICI SU DOSLI O GATACKO SELO LOKVICE IZ PIVSKOG SELA BUKOVAC OD RODA BLAGOJEVICA,KRSNA SLAVA DURDEVDAN.

 2. Miroslav

  Ako neko ima blize informacije oko porodice Klacar sa Pala posebno u delu njihovog dolaska.

  • olivera

   Nista ne znam o poreklu prezimena Klacar, ali mi je poznat jedan Klacar, Miroslav Klacar, iz Kragujevca! On je bio visedecenijski funkcioner Socijalisticke partije Srbije (SPS), bivsi radnik “Zastave” i ucesnik svih “dogadjanja naroda” i svedok i ucesnik slanja nase dece u “ratovima u kojima nismo ucestvovali” iz kojih se mnogi nisu vratili! Naravno, svoju decu i decu svojih partijskih drugova je sacuvao da uzivaju u blagodetima “Oslobadjanja srpskog naroda!”. Njegovi najblizi partijski drugovi u Kragujevcu su Slavica Djukic Dejanovic (SDJD), Braca Nikolic, “cuveni” Sarma”, a vecinu nije pristojno pominjati….umrli su! Za sve postoje dokazi i originalna dokumentacija! Pozdrav! Olivera Tomic iz Kragujevca

 3. Nebojša

  Moji Klačari su iz sela Boljanići, na pola puta od Pljevalja ka Čajniču. Svi slavimo Đurđevdan. Đed Vaso (1908-1941) i prađed Mijajlo (1871-1942) su poginuli zajedno krajem ’41. odnosno početkom ’42. od ‘talijana. Mijajlo je bio učesnik i u Prvom ratu i zarobljen je 1916. odveden u logor u Austriju, odnosno Mađarsku, odakle se živ vratio. Čukunđed Lazo (1836-1907) se pominje u predanju kao jedan od pet Bogdanovih sinova, od kojih su se četvorica naselila u Boljanićima, Krćima, Kalušićima i Bulozima kod Pala. Peti se ne pominje. Takođe po predanju, a nešto i po zapisima u predratnom “Sveznanju” potiču od Zimonjića iz okoline Gacka. Navodno su prebegli od osvete zbog ubistva Age stočanskog. Napominjem da je u to vreme “klačar” bilo zanimanje i da, ne negiram ali nije nužno, da su svi Klačari u krvnom srodstvu, ali da se ovi “naši od Zimonjića” ne mogu uzimati među sobom jer smo tek na 7. koljenu. Znam da ti Zimonjići iz Gacka ne slave Đurđevdan, ali postojao je običaj u tim krajevima da djeca zbog osvete promijene slavu. Nažalost, očevi su nam mladi ginuli pa je sve ostalo na onom što su djeca pamtila i prenosila dalje.