Poreklo prezimena Kuzmić

20. februar 2012.

komentara: 15

[toggle title=”TESTIRANI KUZMIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Kuzmić

Haplogrupa: I2-CTS10228

Poreklo: Mramorac, Smederevska Palanka, Srbija

Krsna slava: Sveti Kliment

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Ljubomir

    U Doboju i okolinom naseljima (Velika Bukovica, Mala Bukovica, Grabovica, Stanovi, Ljeskove Vode, Bušletić, Poriječje, Bukovačke Čivčije) postoji veliki broj porodica sa prezimenom KUZMIĆ, svi su Srbi Pravoslavne vjeroispovijesti. Kuzmići žive i na područjima opština Derventa i Kotor Varoš. Sva navedena područja teritorijalno pripadaju Republici Srpskoj (BiH).
    Kuzmići dobojskog kraja slave dvije različite Krsne slave pa se smatra da nisu isto pleme (porijeklo). Preko 95% Kuzmića dobojskog kraja slavi Sv. Jovana Krstitelja (Jovanjadan – 20. januar) dok ostali slave Sv. Simeona (Simoljdan 16 februar).
    Tačno porijeklo Kuzmića dobojskog kraja neznam ali po predanju starijih pouzdano se zna da se po doseljavanju nekoliko porodica izbjeglih Rusa (Belogardejaca – pristalica carske Rusije) nakon Oktobarske revolucije u Rusiji neki od najstarijih Kuzmića aktivno družili sa tim porodicama i dosta tečno pričali Ruski jezik. Od tih najstarijih Kuzmića i potiče usmeno predanje da su Kuzmići ovog kraja vuku Ruske korijene.
    Po mom ličnom mišljenju ovo i nemora biti pravi putokaz o korijenima KUZMIĆA dobojskog kraja te bih molio sve one koji znaju nešto više da napišu o svojim saznanjima. HVALA

    • Milorad Bogdanović

      Zdravo Ljubomire, koji nosiš staro srBsko ime, što bijaše u trinaestom vijeku jedno od načešćih imena, na ognjištu srbske porodice vojvosdtva svetog Save. (Zato, piši ćirilicom)
      Slušaj, prezime KUZMIĆ spominje se u ŠEMATIZMU DABROBOSANSKOM za 1882 godinu, koji slave JOVANJDAN u parohiji Tešanj, a koju čine 11. mjesta:Tešanj grad, Doboj grad, Stanovi (tako piše),Ljeskovavoda,Bukovica Velika i Mala, Pločnik, Čifčije, Lipac, Pridelj i Brezovi Dani. Više nigdje se ne spominje prezime Kuzmić u mitropoliji dabrobosanskoj, u tome vremenu, kao niti ovi što slave Simunjdan. U Ovoj parohiji Simunjdan je treća slava po broju slavljenika, iza Đurđevdana i Jovanjdana, a od prezimena sa početnim slovom K spominju se:Kvržići,Kerići, i Kovači.
      Još je interesantnije da niko koji nosi prezime Kuzman ne slavi Jovanjdan, a od prezimena Kuzmanović, samo u selu Slavići, danas Slavićka (Banjaluka), slave ovu Slavu.
      Znači,možda vučete ruske korjene, ali ste ovdje prije crvene revolucije.

      Zbilja u šali je dobar lijek za dugovječni život. Zato,ostanite sa nama i uzmite učešće da i drugima pomognemo. Svako dobro i sve najbolje.

    • Rodoslovac

      Neka veza sa Rusijom svakako postoji. Jedna mogućnost je da se radi o iseljavanju Srba 1750tih godina na teritoriju Ruske Imperije, tamo gde su bile Nova Srbija i Slavenosrbija (Novomirgorod, Bahmut, Slavjanoserbsk… terotorija današnje Ukrajine) pa kasnije vraćanje naše prostore.

      Evo još jedan zanimljiv detalj. U bitci za Staljingrad, čuvene borbe oko željezničke stanice je vodila mala četa od 50 ljudi koju je predvodio pukovnik Anton Kuzmić Dragan ( leйtenant Anton Kuzьmič Dragan).

      Svako dobro.

      • Rodoslovac

        Moram da ispravim grešku u prethodnom komentaru. Draganov čin nije pukovnik već viši poručnik (staršiй leйtenant Anton Kuzьmič Dragan). Inače u svojoj knjizi “Bitka veka” pominje ga i čuveni maršal Vasilij Čujkov koji je vodio odbranu Staljingrada i bio jedna od ključnih figura u bici za Berlin. Njemu su se 2. maja bezuslovno predali ostaci nemačkih snaga u Berlinu, a 9. maja je obavljena formalna predaja.

        Video sam i fotografiju table koja pominje Dragana i njegovu jedinicu. Nisam potpuno siguran gde je ali sudeći po natpisu mislim da je preko puta željezničke stanice Volgograd 1, na zgradi gde je nekada bila fabrika eksera koju je branila njegova jedinica. Tu, bukvalno u tih par ulica je zaustavljen treći rajh i preokrenut tok drugog svetskog rata i sudbine sveta.

        Tako da mislim da bi bilo veoma zanimljivo saznati više o Draganu, jer ime i prezime su očigledan trag do Srba i naših prostora. Bar meni tako izgleda.

  2. Dalibor

    Poštovani,
    ima li neko da mi pomogne da saznam nešto o porijeklu Kuzmića iz sela Grabovica i okoline kod Kotor Varoša. Gotovo svi slave Sv.Jovana Krstitelja. Unaprijed hvala.

  3. Aleksandra

    Poštovani,
    Možete li mi reći nešto više o Kuzmićima iz okoline Mramorca, krsna slava je Sveti Kliment.

  4. Aleksandra,

    Kuzmići su potomci Tripka Guriša i njegovog sina Jovana. Bilo bi sjajno kada bi neko od tvojih Kuzmića uradio DNK test.

    S bratom Radakom, Jovan se naselio u Viševcu, blizu Rače Kragujevačke. Njegovi sinovi Petar i Mirko (neki kažu Marko), po ocu su se nazivali Jovanovići. Petar je imao Đorđa (Karađorđa), Marinka i Marka. Od Marinka su Marinkovići u Topoli, slave sv. Klimenta i znaju za svoje porijeklo iz Viševca. Mirko je imao Kuzmana; od njega su Kuzmići. Iz Viševca su njihovi preci davno prešli u obližnji Mramorac.
    Od Radaka se u Mramorcu oformilo bratstvo Vasić – od njih su Jockovići i Pajkovići; jedan ogranak Vasića prešao je u obližnju Baničinu u zaselak Stojačak. Slave sv. Klimenta.
    Zapadnije od Viševca, u blizini Saranova naselio se treći brat Mitar. Polovinom XVIII veka, njegovi sinovi Nikola i Steka, doselili su se u Selevac, između Smedereva i Smederevske Palanke. Njihovi potomci su brojni i nose prezimena – Živanović, Krkić, Jeremić, Binić, Backić, Vitorović, Mitrašinović i Senić. Tokom XIX vijeka, nekoliko Saranovaca se naselilo nedaleko od Selevca, u Dobri Do. Jedan je imao nadimak Gitara pa se tamo prezivaju Gitarić. Slave sv. Klimenta i znaju za srodstvo sa Karađorđevićima.
    Jovan, Mitar i Radak su imali i četvrtog brata, Simona koji se nastanio zapadno od Užica, u Biosku – pretpostavlja se da se ovaj ogranak ili iselio ili izumro. Zna se da su u Biosku i okolna mesta migracione struje uglavnom dolazile iz Crne Gore i Hercegovine; u Biosku sa Kosova i iz Metohije takoreći i nije bilo doseljavanja, što znači da su se oni doselili iz Crne Gore, iz Crnče, a ne iz okoline Prizrena.
    U Topoli je 1920. bilo 2 kuće Marinkovića; u isto vrijeme, u Mramorcu – Kuzmića i Vasića 25 kuća; u Baničini ima 6 kuća Vasića – sa navedenim prezimenima, u Selevcu postoji 60 kuća; Gitarića u Dobrom Dolu – 15 domaćinstava, Petrovčana u Cerovcu – 35 kuća i Starčevića u Bašinu – 7 domova.
    Dobrica Gajić, Svedok, Beograd, 15 jul. 2003.
    Po predanju, preci Gitarića su živjeli u Doljanima, selu u Kučima u Crnoj Gori, ali su ih česti sukobi sa Turcima natjerali da se odsele u Vasojeviće. Odatle se, nakon određenog vremena, njihov predak Jovan, sa sinovima Petrom i Markom, preseli u Srbiju. Otprilike, ta se seoba dogodila za vrijeme austro – turskog rata, 1737 – 1739. Naselili su se u selu Bioska kraj Užica, a posle Jovanove smrti njegovi sinovi su prešli u Šumadiju. Petar u Viševac, a Marko u Mramorac. I jedan i drugi povremeno hajdukuju, ali se bave i zemljoradnjom. Poženili se i dobili sinove: Petar Đorđa, a Marko Dmitra – Gitaru. Kasnije se Marko, sa porodicom odselio u Selevac, odakle se krajem XVIII vijeka, preselio u Dobri Do, gde i sada žive Gitarići.
    Turci su se plašili Dmitra, hajduka. Pored samog puta Smederevo – Smederevska Palanka, na proplanku blizu izvora Karaula, nalazila se njegova livada sa vrškarama. Dok je vadio med, Dmitar primijeti nekoliko nizana, pa se, da ne zameće kavgu, skloni dublje u šumicu. Jedan nizan svrati da se pomokri i uoči karlice sa medom. Kada obavi nuždu, htio je da dohvati saće, ali ga napadnu pčele. Preplašen, krene da beži. Ne mogavši da se sjeti da kaže Dmitar, uzvikivao je: ”Ne dajte, ubi me Gitara”! Tako je Dmitar dobio nadimak, a njegovi potomci prezime – Gitarić.

  5. Jelena

    Poštovani,
    Volela bih da saznam o poreklu svog prezimena. Nemamo informaciju odakle su dedini dosli u Jakalj (Bajina Bašta). Slavimo sv. Jovana.
    Hvala unapred.

  6. Porodica kuzmic zivi u Velikoj Krsni kod Mladenovca slavi Vidovdan 28 juna ima nekolik domcistava zanima me poreklo ako neko zna neka pise a

  7. Verica

    Postovani,
    Volela bih da saznam o poreklu svog prezimena Kuzmic,koji su ziveli u Donjoj Trnavi opstina Topola,krsna slava Sveti Nikola,hvala.

  8. Milan

    Pradeda mi je Spasoje Kuzmic iz Velike Bukovice kod Doboja .Otac Drago i stricevi Ljubo , Milenko i tetka Radojka takodje iz Velike Bukovice. Rodjen sam u Doboju a sada zivim u Kisacu kod Novog Sada .Od oca sam cuuo pricu o ruskom poreklu, koliko sada ima istine u tome neznam.Slavimo sv.Jovana

  9. Jelena Kuzmic

    Zdravo, moji su iz sela Sume okolina Kragujevca, tu su jos Junkovci ,Topola. Moj pradeda je Ljubomir Kuzmic streljan 1941. u Kragujevcu. On je dosao iz Suma u Kragujevac . U Sumama ima jos Kuzmica ,ali sve su zenska deca. Moj deda je Djordje , otac Miodrag, brat Darko. Ako se neko prepozna, neka se javi. Kuzmici javite se!

    • Bogdan Kuzmić

      Pozdrav. Moji Kuzmići su iz Jaklja (selo, kraj Bajne Bašte). Zna li neko nešto o tome? Znam da mi je čukundeda Mihajlo poginuo kad se vraćao sa Krfa preko Albanije.