Krasić

19. februar 2012.

komentara: 22

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (22)

Odgovorite

22 komentara

  1. Slavica

    Poštovani, već dugo pokušavam da nađem nekakav konkretan dokaz odakle su se doselili Krasići, ima nas veoma malo, u Dragačevu, selo Donja Kravarica samo 5 kuća koje su ponikle iz istog stabla ali nemamo mnogo saznanja o ranijim pretcima. Slavimo slavu Sveti Vrači 14 novembra.Čula sam za verziju da smo došli od Sjenice ali sam upoznala Krasiće od Sjenice, oni znaju svoje pretke i slave Svetog Stefana. Druga verzija koju nisam uspela da istražim je da potičemo iz plemena Krasnići koji su se doselili u Rašku, verovatno iz Albanije, neki od njih su se naselili u Dragačevu i postoji dilema zbog prezimena da je to moje por.stablo.Po kazivanju moga poznanika koji se bavi rodoslovima ti Krasniži su slavili slavu Svetih Vrači a članak je pronašao, mislim da se zove Etnografski kraljevski arhiv, prema pisanju Erdeljanovića ili Cvijića. Ako neko ima takva saznanja volela bih da mi pomogne. Srdačan pozdrav.

  2. Joksim

    Slavice, najbolje je da ubijedite nekog svog muškog srodnika da se testira muškoj liniji. To može da se uradi u organizaciji Društva srpskih rodoslovaca Poreklo.

  3. Vladimir

    Ja sam Krasic rodjen u Glamocu,tamo nas je bilo 5 kuca.ja sam malo tragao za tim prezimenom,slavimo svetog stefana a prvi Krasic koji je stigao u Glamoc je iz Crne Gore.

  4. Drazen Krasic

    Ja sam iz Drnisa kod Sibenika slavimo sv Stevana 9.Januara

    • Aleksandar

      Ja Sam sa Kosova I Metohije Opstina Istok selo Zac

      • Milan

        Koju slavu slavite? Ima nas u Toplici, mesto Tovrljane, Sv. Stefan slava, a neobicno je sto smo na dnk testu haplogrupa G-L14, veoma retka u Srbiji, tako da smo verovatno predslovenski starosedeoci na Balkanu…

        • Srđan

          Krasići iz Veskovića i Tovrljana imaju moračku genetiku “Selakovića”, ali to nije slučaj sa prezimenjacima iz Dragačeva, kao ni onih iz Šeškovca ni Kokora (Prnjavor). Za sada se, koliko znam, još niko nije testirao od drugih (Metohija, Zubin Potok – Kovače, Glamoč, Drniš…)

          • Tanja

            Srdjane,
            Da li bi ste mogli uputiti gde se može naći više informacija o moračkoj genetici Selakovića? Hvala!

            • Srđan

              Deo rezultata testiranih (ali ne svih) možete da vidite u listi na https://dnk.poreklo.rs/DNK-projekat/
              Nešto malo je analizirano na forumu ovde (tema “Novi testirani na Srpskom DNK Projektu”), neka saznanja i rezultate razmenjujemo privatnim kanalima. Možda jedini tekst koji sam video do sada gde su sistematski izložene neke činjenice je jedno poglavlje u knjizi “Genetičko poreklo Srba Stare Hercegovine” koje je pisao V. Mihić, u delu gde se predstavljaju razne haplogrupe, mislim da se baš tako zove, “Rod Selakovića”.

      • Nemanja

        Zdravo, ja sam Nemanja Krasic iz sela Svrke kod Peci , slavimo Svetog Nikolu zimskog i dosli smo iz Grebnika

    • Dusanka

      Moj je deda iz Drnisa, Luka Krasic, slava sveti Stefan, 09. januar. Luka je imao brata Petra, sestru Andju i Martu. Luka se odselio u Negoslavce (kod Vukovara) sa zenom i decom, bio je u logoru u gornjoj Sleziji.
      Jel mi mozete reci nesto vise o vama i vasim precima? Moguce da smo rod.

      • Slobodan Zrnić

        Krasići iz Varoša/Drniša potiču od Grigorija Krasića iz 1750. godine, odnosno njegovog sina Luke. Očigledno se ime Luka provlačilo kroz generacije.

        • Dusanka

          Hvala Slobodane na informaciji, nisam to znala. Jel mi mozete reci gde ste to procitali da dam svom ocu da procita. Jel znate odakle je Grigorije dosao u taj kraj kod Drnisa?

          • Srđan

            Slobodane, Dušanka, da li biste mogli da mi se javite, molim vas?
            Moji nisu iz Drniša (nego iz Veskovića), ali sam tragajući za svojim korenima nalazio u literaturi i na internetu razne podatke o Krasićima iz Dalmacije. Imam i kopije stranica knjige gde se navode Krasići iz vašeg kraja (Garjak) još 1701. Rado ću vam to poslati.
            Ako bi neko od muških Krasića iz Drniša hteo da se testira, to bi verovatno razjasnilo moguće veze sa ostalim granama našeg prezimena.

          • Slobodan Zrnić

            Ne znam da li je došao odnekud. Mnoga prezimena iz toh kraja su bila prisutna još u 16. v, pod Turcima.

          • Slobodan Zrnić

            Nisam pročitao o tome u nekoj knjizi, nego ja istražujem stare dokumente i pišem buduću knjigu. Ako se otac bude genetski testirao, dobićete sve informacije o Krasićima iz Varoša koje imam.

        • Srđan

          Slobodane, pozdrav!
          Kada i kako bi mogli da se dobiju podaci koje prokupljate, kada će biti objavljena knjiga?
          Da podelim i podatak da u mletačkom katastru se pominje u Drnišu neki Zuanne Crassich (Žane Krasić?) u popisu 1735 – 1737, to sam video kod Simića i Škiljana (navode DAZD fond br. 5).
          Molba, pošto vidim da već istražujete taj kraj: da li znate šta se tačno desilo sa Krasićima u Garjaku kod Vrlike. Sem žrtava koje se navode u Drugom svetskom ratu, nisam našao kasnije pominjanje, da li su raseljeni, da li ima živih potomaka?

          • Slobodan Zrnić

            Zuanne je Jovan ili Ivan. Tako su Mlečani pisali. Bili su 1755. gdoine Zuanne u Drnišu (kod tvrđave i minareta), zatim Grigorije u drniškom Varošu, i još dvojica u Miočiću. Što se tiče Garjaka, tamo je 1948. ostao samo jedan Krasić, pa su s njim očigledno nestali. Moguće da ih ima raseljenih. Knjiga do kraja naredne godine.

  5. Stojam

    Krasići u novom pazaru su , po knjizi Antropogeografska istrazivanja, dosli u novopazarsku banju iz Albanije, poreklom Krasnići. Najverovatnije iz oblasti Valbona. Verovatno su nekad bili katolici. Danas su Krasići u novom pazaru Bošnjaci a u sjenici Srbi

    • Stojan

      Da, jeste. Krasici u novom pazaru su iz Albanije poreklom. Sa Prokletija. Dośli su u selo Hrvatsku kod Novog Pazara pa u Novopazarsku Banju i Hotkovo. Od Krasiĉa potiču Halilovići iz Hotkova