Порекло презимена Козић

19. фебруар 2012.

коментара: 57

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (57)

Одговорите

57 коментара

  1. ninoslav

    Pomaže Bog! Zanima me poreklo prezimena Kozić? Krsna slava nam je sv.Alimpije. Unapred zahvalan Ninoslav Kozić

    • Милорад Богдановић

      Бог ти помого Србине, ал што онда ЛАТИНицом пишеш.
      Пошто брате Србине ниси написао мјесто, тешко да ћемо ти задовољити одговором.
      Ипак, презиме Козић се спомиње у ШЕМАТИЗМУ д/б за 1882 годину у пет парохија и пет различити слава, али нигдје нико од Козића не слави Алимпије. Иначе ова крсна слава се јавља на две удаљене територије. Од укупног броја јављања 45% се односи на Власенички и Сребренички, а 23% на Градишки и Дубички протопрезвитерат.
      (Шематизам дабробосански за 1882 годину и Ђорђе Јањатовић -Презимена Срба у Босни)

      У Карловачком владичанству Козићи славе Јовањдан.
      Козићи се спомињу у Херцеговини у мјесту Крајпољу (Љубиње)али се не наводи коју славу славе.Кажу да су дошли из Црне Горе и порјеклом су од Вујадиновића (Ристо Милићевић-Херцеговачка презимена, стр 432/3)
      У Далмацији ово презиме се не спомиње (Породице далматинских Срба – Александар Бачко), као и пљеваљском крају (Милета Војиновић-Пљеваљски крај)и у Новопазарском санџаку (Петар Мркоњић- Средње Полимљу и Потарју), затим исто (Становници и насеља зетске равнице…-ПавлеС. Радусиновић).

      • Kozic

        Kozici iz Hercegovine slave Sv.Kirila, 27.02. Pozdrav

      • Мирко

        Требао бих да сам од тих Козића из Карловачког владичанства, пошто славимо Светог Јована 20. јануара. Знам да је прадеда Драгоје после 1878 прешао у Босну из Лике (место Плашки). Населио се у селу Љусинуу близини Босанске Крупе. Где може да се сазна шта је било пре? По слави нисмо од оних Козића из Херцеговине. унапред захвалан

  2. Jelena

    Мој деда по мајци је Козић и слави Св. Алимпија! Он је из села које се зове Рибари и налази се код Бруса, на обронцима Копаоника. Колико ја знам, сви Козићи из тог краја славе Св. Алимпија. Мој деда се педесет и неке преселио у Белу Цркву у Војводину. Има још неколико породица Козић из истог краја који су сада у Белој Цркви. И колико ја знам, нису у неком ближем сродству (ни од ког од њих нисам успела тачно да сазнам у каквим су родбинским везама, увек је одговор…неки даљи рођаци…не знају ни они…) Знам да постоје и Козићи из Босне али о њима не знам ништа.

  3. Natasa

    Kozici u Hercegovini slave Djurdjevdan.

  4. Moj pradeda je ziveo u selu Donji Stupanj, kao i deda. Sada zivimo u Krusevcu. Slava nam je Sv. Alimpije Stolpnik takodje. Cini mi se da sam cuo da su se tu naselili pocetkom 20. veka dosavsi sa Kopaonika, ali to nije provereno. Video sam spomenik palim borcima u selu i najezio se kad sam procitao svoje ime i prezime.. koincidencija, ali opet Kosta Kozic je jako retko ime i prezime.

    • Da, Djurdjevdan nam je druga slava..

    • Igor

      PozZ Kosta. Moja majka je iz Donjeg Stupnja. Moj deda Slobodan Kozić (1934-2006), pradeda Miloš (1900-1972), čukun deda Petar(1859-1944), čukun čukun deda Arsenije(-1868). Ja sam čuo da su došli iz BiH. A Kosta Kozić je rođeni brat Slobodana. Kosta je ranjen na Sremskom frontu i prebacen u Niš. Kako je bio ranje
      i na oporavku u bolnici, jako je bio zedan(nisu mu dali vodu zbog rane, ne znam zašto). I u hodniku je našao kanister sa sirćem. To je popio i preminuo. Da li je to tvoj isti Kosta ja ne znam. Kosta nije bio oženjen. Toliko ja znam. PozZ iz Banja Luke.

  5. Milovan Kozić

    I moje prezime je Kozić, ja sam iz Republike Srpske, iz opstine Knezevo u blizini Banja Luke, krsna slava nam je sveti Simeon ( 16. Februar. )

  6. Петар Козић

    У Мађарској, у селу Медина је живела некада бројна породица Козића, остала је шака, славимо Ђурђевдан. Срби Мединци држе да су пореклом из Херцеговине, и говор им то потврђује: сјено, мјесто, … Доселили су се пре велике сеобе.

    https://www.google.com/maps/place/Greek+Orthodox+Church/@46.47654,18.642513,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipOKgiFy2Pxx2WvvCY51Hwc3xC-BdrVUZbOumx9W!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipOKgiFy2Pxx2WvvCY51Hwc3xC-BdrVUZbOumx9W%3Dw86-h108-k-no!7i539!8i682!4m13!1m7!3m6!1s0x47428b640ea0e0fb:0x400c4290c1e67e0!2sMedina,+7057!3b1!8m2!3d46.4743386!4d18.642078!3m4!1s0x47428b69f962e70d:0x8b1b429e39af915e!8m2!3d46.4738998!4d18.644283

    • Бранко Тодоровић

      Драго ми је видети једног Мединца на порталу. 🙂 То би могли бити остаци миграција под Турцима. Било би занимљиво тестирати Мединце.

    • Danilo Kozic

      Pozdrav Petre, ja sam Danilo Kozić. Moj pradeda je bio Gavrilo (u mađarskim papirima Gabor) Kozić iz Medine. Preselio se u Sentu negde negde 1920te, gde i danas živi moja porodica. Pre par godina sam otišao u Medinu i upoznao par dalekih rodjaka.

  7. Nikola Kozic

    Moji Kozici su iz sela Vizic na Fruskoj gori. Slavimo Sv. Panteliju. U Srem su po rodoslovu dosli iz Like sredinom 19.veka..

  8. Војислав Ананић

    КОЗИЋ (п), у Крајпољу (Љубиње), Поријеклом су од Вујадиновића “испод брда Охмутића на Малом Граховцу” у Црној Гори. Према народном предању. одатле су дошла шесторица браће и настанили се на Банчићима. Имали су лијепу сестру коју им “украде Делибег из Предоља”. Браћи је било жао сестре и пођу да убију Делибега. Бојећи се освете, Делибег је побјегао у Босну. Пошто га нису нашли, опљачкају му дворе и покупе благо. Затим браћа побјегну у Далмацију, а послије у Скадар, одакле се поврате у Банчиће. Један од њих звао се Ђуро и од њега су Ђурићи, Од тога Ђурића постали су Козићи. Презиме је настало по томе што је један ођ Ђурића добио надимак Козић. Из Крајпоља су Ђурићи одселили на Капавицу прије “дефинитивног усвајања презимена Козић”. Један члан ове породице узео је двојно презиме: Ђурић-Козић. То је био “поп и учитељ” Обрен Ђурић-Козић, рођен 1866. у Крајпољу. По завршеној богосиовији службовао је у Храсну, Зупцима и Требињу. Умро је 1908. године и сахрањен у цркви у Горици код Требиња. Бавио се научним радом и истраживао поријекло становништва. Био је сарадник Јевта Дедијера. Прикупио је много података о становништву Херцеговине који су сачувани од заборава. У Српском етнографском зборнику објављен му је 1903. године запажен рад Шума, Површ и Зупци у Херцеговини (155:509,510).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  9. Бранко Козић

    Ја сам Козић из Крајпоља,слабимо Ђурђев дан и имамо родослов од почетка.Могуће је да се нису пратиле линије које нису ту осталепа их због тог нема у нашем родослову.Обрен није био Ђурић, већ Ђурин, по имену оца, али је то неко погрешно унио па се та грешка провлачи.