Порекло презимена Косић

19. фебруара 2012.

коментара: 15

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

 1. Dragoslav

  Na koji nacin mogu da saznam poreklo prezimena Kosic i kako da zapocnem potragu za precima zbog sastavljanja rodoslova. Imam nesto podataka, ali me zanima da li postoji neka baza podataka na ovoj stranici koju bih mogao iskoristiti. Maticne knjige link mi nije dao nikakve rezultate. Hvala.

 2. dragoljub

  Otac Luka iz Kikinde,verovatno i deda Živa
  Krsna skava Djurdjevdan

 3. Dragoljub Kosić

  Neznam odakle su dosli u Kikindu Kosici

 4. Небојша Бабић

  Да ли неко зна нешто детаљније о пореклу Косића (мислим да су из Рубежа) из околине Никшића?

 5. Kosić, Rubeža i Gornje Polje i Oputne Rudine (Nikšić); Cetinje; Bar; u Mokrinama i Igalu područje Herceg-Novog, porijeklom su iz Popova (Hercegovina), od njih su u Ljubomiru (Trebinje); Podi i Mokrine, Herceg-Novi, porijeklom iz Vasojevića (1690. god.) u područnom Mojdežu iz Komana (Podgorica); Ušćepan (Boka Kotorska); Kotor (1403. god.) i kao: Kotorkinja iz Ćeklića (Cetinje) doselili se oko 1692. god.
  http://www.montenegro.org.au/K.html

 6. Небојша Бабић

  Хвала, Игоре, али не знам на основу овога да ли су Косићи у никшићком крају од оних из новљанског краја, или можда тамо међу Никшићима постоје неки други Косићи? Не знам шта из овога што си поставио да закључим… Поздрав!

 7. Aleksandra

  Moja Familija Kosić je sa Pučenika opština Bosanska Krupa. Tu se doselio Stevilo Kosić Čukun Deda moga oca iz Like, tačnije okolina Gospić. Selo ne znam kako se zvalo. Poreklo vuče takodje iz Crne Gore ali dali je to bilo pre Like ne znam. Verovatno su pre Like živeli još negde. Slava je Nikoljdan.

  Ima neko jos nekih informacija?

  Pozdrav

  • Aleksandra

   Nije Gospić, već Gračac – Selo Štikada.

  • Dejan

   Pozdrav!
   Moji Kosići naleze se u Prnjavoru(R. S) , selo Orašje, Odpočivaljka, Prosjek, Potočani i ima još sela,!(a ima jih i na otoku Krk katolici)
   Od prilike bilo je oko 200 kuća.
   Koliko sam iztraživao, dolazim do Like i Herceg Novog! Slava nam je Sveti Nikola!
   Đed mi je bijo Neđelko i imao je dva brata, koja su nestala u drugom svetskom ratu, nikakvih tragova za njima! Koliko znam da su bili prije rata Žandari u Kraljevini, posle se gubi svaki trag za njima!
   Voleo bi da saznam što više o poreklu Kosića!
   Veliki pozdrav

 8. Mirko Kosic

  Za Kosice koji se nalaze u selu Zarozje opština Bajina Bašta kažu da su se doselila dva brata iz Crne Gore Crmnička nahija, mladji je otišao u Jadransku Ribaricu a stariji ostao u Zarožju, u Crmničkoj nahiji postoje još uvek Kosići. Toliko od mene ako je od pomoći, a i ja bih voleo saznati nešto više o nama, pozdrav

 9. Zoran Kosic

  U Kikindi, postoji nekoliko linija porodice Kosic. Moj deda je bio jedino musko dete, a koliko ja znam nije imao striceve. Za ostale porodice Kosic u Kikindi, nemam podataka.

 10. Војислав Ананић

  КОСИЋ (м.п). Косићи (м), у Благају и Ходбини (Бишће, Мостар). У Ходбину је Косић “прешао на женинство” из Благаја (59:240,317). Косићи (п) су у Укшићима (Љубомир) и у Требињу. У Укшиће су доселили из Мокрина у Боки Которској око 1880. године. Презиме је могло настати од женског личног имена Коса (Косара, Косина). У Укшићима је 1970. године била једна кућа Косића. У Требиње су дошли из Укшића. Славе Ђурђевдан (187:123).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.