Порекло презимена Жунић

17. фебруар 2012.

коментара: 62

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (62)

Одговорите

62 коментара

  1. Srecko

    Pozdrav od Srećka Žunjića.
    Ne vidim da ima moje prezime u pregledu pa vam ga ja predlažem da dodate.
    Inače ne znam gotovo ništa o poreklu moga prezimena pa molim sve koji znaju da dodaju.

  2. Nenad Žunić

    Ja sam od Žunića iz zlatiborskog sela Kriva Reka! Po podacima sa Vikipedije u 17. veku dolazimo na ove prostore iz sela Has kod Berana. Dolazimo u Belu Reku, takodje zlatiborsko selo i 1791. godine kada se potpisuje “Svištovski mir” sa Turcima kojim se garantuje veća bezbednost, Žunići od kojih vodim poreklo dolaze u selo Kriva reka gde smo i danas… Dodao bih samo da nas na Zlatiboru ima u 4 sela a to su: Kriva Reka,Bela Reka, Ljubiš i Skržuti i svi slavimo slavu Đurđevdan…to je to za sada…

    • Иван Жунић

      Moj deda Dragoje Žunić je rodjen u nekim od tih sela ili u Uzicu,a kasnije posle rata je došao u Beograd gde sam i ja danas. Takodje malo znam o svojoj porodici čije nosim prezime.Bar sto se tice tog dela iz okoline Zlatibora. Pa ako nesto znas o Dragoju napiši. A što se tiče Žunića znam da smo u nekom trenutku emigrirali u okolinu Zlatibora mi pravoslavne vere. A verovatno oni koji su ostali primili su muslimansku pod pritiskom Turaka ili vec pod nekim drugim okolnostima.Ali dovoljno je da se pogleda karta Stare Hercegovine da bi zakljucio na koju stranu su se odvajale porodice i one koje su ostajale posto je Hercegovina zahvatala dobar deo Dalmacije, Crne Gore i Srbije. Pa nas ima u svim drzavama…

      • Ivan Kralj

        Dragoje Žunić, 1913 – 2001
        majka Jelika 1869 – 1927 rođena u Sevojnu, otac Petar Žunić 1856-1916,
        Petrov otac Đoko Žunić 1810-1910
        Brat Đorđe Žunić 1911-1977 (sin Dragiša i kćerke Mileva, Gordana, Divna, Milesa, dva sina umrla kao bebe Milenko 1929 i Boriša 1941)
        Dragoje imao brata po majci Blagoja Nikolića 1903-1972 (osmoro dece)
        Dragoje imao sestru po majci Anoku Bjelakovć 1901-1987 devojački Nikolić (desetoro dece)
        Moja majka Emilija je deveta…

        Jelika je ime majke od Lene, Blagoja, Anoke, Đorđa i Dragoja.
        Rođena u Sevojnu, tri puta se udavala.
        1. Prvi muž je poginuo u Srpsko-Turskom ratu. Sa njim je imala jednu kćerku koja se zvala Lena.
        2. Drugi muž se zvao Vasilije Nikolić. Otac je na vašaru upoznao udovca Vasilija(Nikolić) iz Požege, selo Loret, koji je imao sedmoro dece.
        Udala se za njega i dobila Anoku 1901 i Blagoja 1903. Vasilije koji je bio dosta stariji je umro i sahranjen u Loretu.
        3. Treći put su je udali u Skržutima za Petra Žunića. Tu je rodila Đorđa 1911 i Dragoja1913. Dovela je sa sobom Anoku i Blagoja.

      • Ivana Zunic

        Dragi Ivane,mi smo familija! Ja sam Ivana Zunic. Unuka Dragise Zunic,praunuka Djordja Zunic. Zivim u Ue i bila bi mi cast da se upoznamo.

    • Dobrica Zunic

      Postovanje i ja sam od Zunica iz sela Kremna tacnije zaseok Vucijak kod Prnjavora-Republika Srpska.Koliko znam isto da smo doselili iz Crne Gore ali iz kog sela i opstine nije mi poznato,znam samo da su mi preci doselili sredinom 18 vijeka,prvo na podrucje opstine Kotor Varos,selo Grabovica-R.Srpska,a onda je krajem 19 vijeka moj cukundjed Djuradj Zunic doselio u (Vucijak)Kremna-Prnjavor.Slava nam je Sveti Arhidjakon Stefan(9 januar),ako je tebi ista onda znaci da vucemo iste korijene i od istog smo koljena.Molim te odgovori.Hvala

    • Zaklina Gacic

      Gospodine Nenade,
      Volela bih da se cujem sa Vama. Moj otac je bio Bosko Djordjevic, rodjen je 1911. godine u Skrzutima od oca jovana Djordjevica i majke Savke Zunic. Volela bih nesto da saznam o zivim rodjacima. Mozete me kontaktirati na mejl ili na broj telefona 0653421987.
      Hvala puno. Pozdrav.

    • Danica Zunic

      Moj otac Milivoj Zunic je rodjen u Skrzutima , 1913.god, Zlatiborski kraj, i slava (moja devojacka) nam je Djurdjevdan.
      Moj stric Kosta Zunic je do smrti ziveo u Skrzutima sa svojim sinom i njegovom porodicom ,kao i tetka Lenka

  3. svetlana Zunic

    Pozdrav:
    Molim vas da mi pomognete da saznam nesto o poreklu prezimena Žunic.
    Rodjena sam u Zablace kod Šapca i ne znam nista o poreklu svog prezimena,znam samo ime (pokojnog dede)Branko Žunic,(pokojni otac)Cvetin.
    Krsna Slava je Sv.Nikola.
    Unapred vam se zahvaljujem.

    • Бранко Тодоровић

      Могуће да имате неке везе са овим Жунићима из Северне Босне? Они такође прослављају Светог Николу. Знате ли кад је оквирно рођен ваш деда Бранко Жунић?

      • ASMIR ZUNIC

        Ja sam musliman-Bošnjak iz sjeverne Bosne 50km od Tuzle i moj djed i pradjed su svi muslimani bili.

        • Danica Zunic

          Asmir,
          srpska, pravoslavna, porodica Zunic se pominje u srednjovekovnim spisima u Hercegovini. Pod najezdima Turaka, jedan deo je prihvatio muslimansku veru , sto izgleda da i Vi pripadate. Jedan deo Zunica je prihvatio katolicku veru i pomerili se ka delu sadasnje Hrvatske.

          Pravoslavni Zunici su se pomerali , preko podrucja Crne Gore ka Zlatiboru gde su se i zadrzali

        • Danica Zunic

          Asmir,
          srpska, pravoslavna, porodica Zunic se pominje u srednjovekovnim spisima u Hercegovini. Pod najezdima Turaka, jedan deo je prihvatio muslimansku veru , sto izgleda da i Vi pripadate. Jedan deo Zunica je prihvatio katolicku veru i pomerili se ka delu sadasnje Hrvatske.

          Pravoslavni Zunici su se pomerali , preko podrucja Crne Gore ka Zlatiboru gde su se i zadrzali

      • Nataša Žunić

        Moje ime je Nataša Žunic, od oca Save Žunića koji je rodjen u Zelinji, od oca Vase Žunica, doselili su u Slavoniju 1964 godine, Vaso je od Jevte i Milke Žunic, slava je sv. Nikola.. Dalje poreklo ne znam, ako ima neko da mi pomogne, unapred hvala…

  4. Suzana

    Žunića ima u selu Skržuti iz okoline Užica. Moja majka koja je rodom iz tog sela je 7 koleno, i poreklom su iz Crne Gore. Međutim, mislim da nisu došli sa tim prezimenom već da se menjalo po ocu..

  5. Бранко Тодоровић

    Жунића има у северној Босни, у селу Порјечју (пре Другог светског рата Потурице), северо-источно од Добоја. Најстарији чланови ових Жунића који се спомињу у црквеним матицама су Симеон Жунић (рођ. 1857.) и жена му Ружа (рођ. 1857.), те Цвијан Жунић (рођ. 1845.) и жена му Мијана (рођ. 1845.). Потомци првих славе Светог Николу, а потомци других Светог Стефана Дечанског.

    • З. Жунић

      Симеон Жунић би могао бити мој прадеда. Моји су одатле.Ако имате више података молим да се јавите.

      • Бранко Тодоровић

        Симеун Жунић и жена му Ружа Жунић имали су децу: Петра (рођ. 1881), Јевту (рођ. 1883), Благоја (рођ. 1885), Душана (рођ. 1892), Ђорђа (рођ. 1894), Мару (рођ. 1879, удала се за Стефана Јефтића у Српску Грапску), Цвјету (рођ. 1887, удала се за Јовицу Нешића у Потурицама), Јована (рођ. 1896).

        Петар Жунић је имао жену Мару Жунић. Њихова деца су: били близанци Ђорђа (рођ. 1905) и Ђурђија (рођ. 1905).

        Јевто Жунић је имао за жене Петру Жунић и касније Боју Жунић. Благоје Жунић је имао за жену Симуну.

        Симеун Жунић је имао и брата Панту (рођ. 1864), чија је прва жена била Митра (рођ. 1860). Њихова деца су били Васелија (рођ. 1892), Тода (рођ. 1887, удала се за Симу Филиповића у Костајницу), Јела (рођ. 1984), близанци Станко (рођ. 1896) и Стана (рођ. 1896), Даринка (рођ. 1898).

        Пантина друга жена била је Мила (рођ. 1877). Они су имали Петру (рођ. 1905) и Саву (рођ. 1907).

        Симеун је имао и брата Спасоја (рођ. 1870), чија је прва жена била Петра (рођ. 1870). Они су имали Јову (рођ. 1894) и Боју (рођ. 1892).

        Спасојева друга жена била је Стјепа (рођ. 1871). Они су имали Марка (рођ. 1901), Петра (рођ. 1904) и Виду (рођ. 1907, удала се за Николу Милићевића у Доње Осјечане).

        Јевто Жунић и прва му жена Петра имали су сина Стојана (рођ. 1908).

        Петар Жунић и Боја имали су још и сина Милана (рођ. 1908), а Панто и Мила кћер Тоду (рођ. 1908).

        Ви и ја смо вероватно неки далеки род, јер из овог рода порјечких Жунића је и моја чукунбаба Гоја Жунић (рођ. 1850), која се удала за мог чукудеду Милића Тодоровића у Српску Грапску.

        • jeli dušan imo kako poreklo i odakleje njegovo poreklo

          • Бранко Тодоровић

            Душан је син Симеуна и Руже. Сви су пореклом из села Порјечја у Североисточној Босни, некад званог Потурице, због дела становништва које се потурчило.

            А за неко даље порекло, пошто нема података, требало би се тестирати на мушки ипсилон хромозом, па би нам то рекло одакле су пореклом ти Жунићи, и евентуално са којим су старим родовима у сродству.

        • nenad

          da li mi mozete reci kako ste dosli do ovako detaljnih podataka? ako nije problem da me kontaktirate ili mailom [email protected] ili na 0605712344

        • NATAŠA

          Pozdrav, evo ponovo da se javim, Nataša Žunić, od oca Save Žunića, rodjenog u Jasenici, Savo je od Vase i Simune(Tešić) Žunić, Vaso je iz Porječja, od Milke i Jevte Žunića, Milka je iz Jasenice rođ. Kuzmanović, udala se u Porječje za Jevtu, dobila Vasu, (pa se rastala ili je Jevto umro, to nam je jos tajna) , vratila se u Jasenicu i povela Vasu sa sobom… slavimo slavu Sv. Nikolu, ako neko nesto jos zna, neka nam se javi,unapred hvala, lep pozdrav svim Žunićima!

    • Mladen Žunić

      Ima Žunića i u Semberiji u republici srpskoj starosjedioci smo u selu Brodac jedna od naj starijih porodica

  6. Ratko Popović

    Ja sam Ratko Popović iz Zrenjanina,deda po majci mi je bio Blagoje Nikolić koji je imao brata po majci Dragoju Žunića iz Beograda poreklom iz okoline Zlatibora.Deda čika Dragoja je dolazio kod dede u selo Lazarevo kod Zenjaninanngde sam ga upoznao.Bio je gospodin sa dobrim autom a posebno po ponašanju.

  7. Dejan Žunić

    Moji su iz Bele Reke sa Zlatibora. Posle I Svetskog rata došli doseljavaju se u Šabac. I ja imam podatak da smo se doselili u XVIII veku na Zlatibor, ali u knjizi N.S. Mandića ”Sprpske porodice vojvodstva Svetog Save” piše da prema dubrovačkim arhivama, Žunići vode poreklo iz Hercegovine.
    Nisam do sada našao bliže podatke o tome.
    Inače sam sretao Žuniće koji su ili žive u Rijeci, Cazin i Slovenija. Nisu pričljivi kada je pitanje porekla.

  8. zlatiborka

    Pozdrav za sve Zunice a posebno one koji vode poreklo sa Zlatibora. Kako sam upoznata postoji vise loza Zunica od kojih su neki iz Crne Gore a neki sa Zlatibora.
    Moja loza vuce poreklo sa Zlatibora iz sela Ljubis gde mi je pre pola godine preminuo poslednji zivi predak koji je tu ziveo Vitor Zunic. Inace rodoslov moje loza postoji prema pricama u crkvi u Ljubisu.Zivim u Kragujevcu.Moj deda Milos rodjen 1914 god. sa Zlatibora jos pre rata otisao u Sarajevo. Tamo je radio u policiji pa je bio proteran i dosao u Kragujevac.To je samo mali deo moje pice pa ako se neko nadje tu neka mi se javi na mejl.Prve pretke za koje znam su Kata i Stanko Zunic.

  9. З. Жунић

    Moj pradeda je bio Simeun Žunić iz Poturica. Moguće da je taj kog pominjes. Imao je sina Blagoja
    (mog dedu) koji se zenio 3 puta. Moja baba bese Gospava nikad je ne videh kao ni dedu. Otac mi beše Simeun Žunić imao je bracu Pantu(pok) ,Obrada (pok) I Spasoja(hvala B živ), .Laka im zemlja i hvala im za sve.
    ko zna mozda smo sad kompletirali pradedine potomke

    • Бранко Тодоровић

      Нема сумње да се ради о истој особи. Међу Симеуновим синовима спомиње се и Благоје Жунић (рођ. 1885). Пошто је вероватно још био неожењен, не постоје подаци о његовим потомцима. У прилог наведеном говори и имена ваших стричева Панте и Спасоја, који очигледно нису први са тим именима у овом роду Жунића. Ако су они имали потомства и ако ви знате ко су њихови потомци имате сасвим довољно материјала да направите родослов потуричких Жунића.

  10. З. Жунић

    веома сам Вам захвална за ова сазнања. Молим да ми пошаљете на мејл [email protected] Пријатно сам изненађена да је то негде сачувано.
    Хвала унапред