Poreklo prezimena Đordan

17. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. marina

    Poštovani,
    moje udato prezime je Đordan.Od mojih ukućana sam saznala nešto o poreklu prezimena Đordan. Poreklom su iz Crne Gore, prethodno prezime je bilo Milidragović.U jednom fizičkom obračunu sa nekakvim Turčinom izvesni Mlidragović je poseko Turčina sabljom tj. “đordom” , pa zbog krvne osvete morao je da pobegne i da se porodice vremenom rasele. Po sablji tj đordi i porodica je dobila novo prezimePorodica Đordan slavi sv.Arhangela 21.novembra. Inače poreklo dede mog supruga je iz Hercegovine – Dodanovići.

    Pozdrav

  2. Vojislav Ananić

    Svi koje zanima poreklo i značenje svoga imena. neka ukucaju na GUGL: spisak poreklo i značenje srpskih imena, recimo na slovo V. Ili na bilo koje drugo slovo. Na portalu OPUŠTENO, naći će odgovor.

  3. Vojislav Ananić

    ĐORDAN (p), u Mišljenu (Ljubinje), Dvrsrnici i Dodanovićima (Popovo). Porijeklom su od Miloradovića iz Ljubomira. Prema predanju, prezime su dobili u Popovu polju po tome što je nekom njihovom pretku aga Đikić iz Mostara govorio: “Bre đidi Đordan”. Jedno drugo predanje pominje neku djevojku iz njihovog bratstva koja je nosila đerdan i prozvali je Đerda. Od toga nadimka nasta prezime Đorđan. Po polasku iz Ljubomira zadržali su se u Ivici, a odatle prešli u Dvrsnicu. Iz Dvrsnice su, oko 1890, došli u Domanoviće i Mišljen. Slave Aranđelovdan. (155:685,743:84:75. 165.166)

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.