Gvero

16. februar 2012.

komentara: 6

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Radivoj

    Živim u Derventi moja porodica je 95. Izbjegla iz Bosanskog Petrovca inače prjeklo vodimo iz Peulja. Slavimo sv. Nikolu.

    • Vesna

      Moja prabaka je iz Peulja prezime Gvero, kao dete sa svojih 11 godina dovedena u Banat tačnije mesto Ilandža tu je odrasla osnovala porodicu i živela do svoje smrti i mi slavimo SV. NIKOLU.

  2. Aleksandar

    Može li se ovde pisati i o Gverićima? Koliko znam radi se o istom poreklu. Moji (Gverići) su kolonizovani iz Šahinovića (opština Čelinac) posle 2. svetskog rata u Vojvodinu i isto slavimo Svetog Nikolu.
    Najranije spominjanje prezimena Gverić do kojeg sam došao je iz 1741. Tu se spominju dva Gverića poreklom iz Udina koji su se borili u elitnoj mletačkoj konjici pod Lujom Detrikom u Zadru.
    Izvor: Zadarski Patricij Lujo Detriko (1672.-1749.) – Zapovjednik Hrvatske Konjice (CAVALLERIA CROATI), Lovorka Čoralić, 2014.

    Gverići i Gvere su prisutni u Dalmaciji najkasnije od tada, ponajviše u Vrlici, odnosno selu Vinalić 4km od Vrlike. Vrlika ima pravoslavni Hram Svetog Nikole iz 1618. Ovo napominjem jer često gde su Gverići nalazim prisustvo Svetog Nikole. U hrvatskim izvorima kaže da su Gverići prisutni u Vinaliću od 18. veka a da su došli s drniškog područja. Iz Drniša su takođe naselili Miljevce, npr. u selu Donje Brištane postojao je zaselak Gverići, danas verovatno napušten.

    Negde piše i da su sa Korčula. Odvojeno od te informacije, nalazim da je u 16. veku, neki Paolo Gverini je bio knez opštine Korčula. (od 1525. do 1527.)

    Ime je italijanskog porekla, od ”guerra”, što znači rat. Zapravo i sama italijanska reč je starogermanskog porekla, od ”warin”, koje ima višestruko značenje, uglavnom branitelj, čuvar. Postojalo je pleme Warini (Branitelji), koje se smatra da je germanskog porekla, ali je živelo na prostoru severne Nemačke koje su naseljavali zapadni Sloveni Bodrići. Tu su ili apsorbovani od strane Slovena ili su oduvek bili slovenskog porekla, jer se kasnije spominje slovensko pleme Verni. Franci su ratovali protiv njih, a franačka reč za pobunu je ”werra”, što je možda inspirisano od ovog plemena Verna koje se često bunilo. Romanski jezici dodaju prefiks gu ispred reči na w, pa otud italijanski Gvero i Gverini, špansko ime Gverero ili francusko Gverin.

    Italijanska plemićka porodica Gverini se zanimljivo smatra poreklom iz Dalmacije i dosta starom. A u Italiji Gverini naseljavaju sever, uglavnom regione Veneto, Frijuli i Lombardija, gde su držali grofovsku titulu. 1741. piše da su Gverići došli iz Udina koje je u Frijuliju.
    Ilarion Gverini je izgradio crkvu Svetog Nikole na Salima a bio je građanin Zadra. A 1602. – 1604. omiški providur (nadzornik) je Marin Gverin. Zanimljivo da je Omiš na ušću reke Cetine u Jadran, a Vrlika, gde su kasnije Gverići bili najprisutniji, leži blizu izvora iste te reke.

    Moja hipoteza je da su Gverići Sloveni a ne Italijani iako je koren prezimena italijanskog porekla. To ne bi bio prvi slučaj, u arhivskim spisima često nalazim italizovana srpska odnosno slovenska imena. Npr. Mavro Orbini je bio iz Kotora, Sloven, objavio knjigu na srpskom, a po prezimenu to nikad ne bi rekli. ili ranije spomenuti zadarski patricij Lujo Detriko, čije je prezime par vekova ranije bilo Detrić.

    I pop Savo Nakićenović nije bio siguran jesu li Gverići izvorno Italijani ili Sloveni. Mislim da je malo verovatno da su u pitanju Italijani koji su vremenom primili Pravoslavlje, već Sloveni koji su originalno bili u vojnoj službi u Italiji te otud i ime Gvero i Gverić, koje se vezuje za vojnu službu.

    Od Dalmacije vidimo kako su Gverići išli ka unutrašnjosti i stigli do Vrlike, podno Dinare, gde je najstariji religijski objekat hram Svetog Nikole sa sačuvanom srpskom tradicijom Čuvara Hristovog Groba. Mislim da je jedan deo Gverića potom prebegao pred unijaćenjem i katoličenjem i krenuo severoistočno. prema Banja Luci. Na tom istom pravcu, samo 80km od Vrlike susrećemo Mrkonjić grad. Tu je jedan deo ostao i oni su danas Gvere koji su naselili taj okrug. Drugi deo je produžio još nekih 30-ak km i nastanio se u opštini Čelinac u Šahinovićima. Donje Peulje odakle su Gvere o kojima piše Radivoj je na istoj putanji, severno od Vrlike. Prema mojoj proceni, ta migracija se morala odigrati dosta rano u 19. veku i dokaz je da su Gverići Srbi. Inače, što bi prebegli iz današnje Hrvatske. Plus, u Jasenovcu je ubijeno dosta Gvera i Gverića.

    Toliko od mene za sada, planirao sam da napišem opširniji članak o prezimenu Gverić ali moram prvo istražiti podrobnije.

  3. Sava Gvero

    Rodjena sam u selu Kotoru Mrkonjic grad.Nismo skoro nista znali do 80-tih ali manje vise price.Hvala na ovom sto ste objabili.Ne znam cime se bavite ali ako jos nesto istrazite posaljite mi na imeil [email protected]