Порекло презимена Галоња

16. фебруар 2012.

коментара: 10

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Р. Галоња

    Поштовани,

    Занима ме више о презимену Галоња. Моја породица је из села Шашкиновци, код Турјака – општина Градишка. Славимо св. Врачеве. Наилазим на различите приче о мом презимену. Моја бака ми је рекла да су њој причали док је била млада да смо дошли из Црне Горе. Најстарији предак, за којег поуздано знамо и који је сахрањен у сеоском гробљу, звао се Стеван Галоња (живио у 19. вијеку). Његов отац се звао Пантелија, али о њему не знамо ништа.
    Галоње, јављајте се и пишите о својим прецима.

    • G.Galonja

      Galonje su Porjeklom iz Crne Gore, tamo su se prezivali Garonje zbog Tamnog Puta, bili su Hajduci, onda su ubili jedno Turskog Bega u Borbi protiv Turka i onda bejze u Bosnu i mjenjaju Prezime iz Garonja u Galonja !

    • M. Galonja

      Poštovani,

      Otac mi je Drago Galonja rodjen od majke Radojke Galonja u selu Vrtoče kod Bosanskog Petrovca. Čukundeda mi je bio Vid poznatiji kao Gajiša Galonja rodjen oko 1880, navrndeda Nikola Galonja rodjen oko 1855, kurdjel je Mijat Galonja rodj. 1830. Spominju se u našem kraju od 1800. Ima nas još u Vrtoču ali sitno. U hronikama Sela se spominje da je Galonja bilo znatno više nego što bi čivrijanske plećine mogle hraniti, pa su se Galonje otiskivali u svijet. Slava nam je naravno Sv. Vrači. Pozdrav

  2. goran saponjic

    R galonja koja je tvoja krsna slava.imalo je galonja u niksicu starinom iz kotora ranije galin grci.selili za pljevlja neki za sjenicu.podatak u crnogorskim prezimenima.ima galonja i u dalmaciji.pominju se na pesteru 18vek.

    • Р. Галоња

      Ми славимо Св. Врачи. Бака прича да је њен отац говорио да смо доселили из Црне Горе. Хвала Вам на информацијама!

  3. rade galonja

    moji su iz vranjske kod bosanske krupe. tu su treća generacija a ne znam od kuda su dosli. slavili su vračeve.

  4. Miodrag Galonja

    ja sam iz sela Vlajkovac kod Vrsca,deda mi je poreklom iz sela Vrtoče kod Bosanskog Petrovca.
    Doselio se u banat krajem 20-setih,početkom 30-tih godina 19-tog veka i koliko znam jos ima Galonja u Vrtočama.
    Mi slavimo Vrače kao i Stric i njegova porodica.
    Dedino ime je bilo Nikola a njegovog brata ime je Stevan,dok im se otac zvao David,neznam koliko je tačno ali negde pročitah i sad ne mogu da nadjem sajt na kome sam se informisao ranije ,da su se Galonje doselile iz crne gore .koliko je to tačno neznam ,ali znam po priči da su u Vrtočama negde od početka 18-tog veka ,toliko sam saznao iz porodičnih priča,nikada nisam bio u dedinom zavičaju al’ se nadam da ću jednoga dana otići

  5. Dragan Sandić

    Moje selo se zove Bobovo i nalazi se u opštini Pljevlja na sjeveru Crne Gore. Dio imanja koji se nalazi u tzv Mekom Dolu se zove Galovine. Pokojna baba mi je pričala da je tu nekad davno żivio ugledni domaćin koji se zvao Simo Galonja. Pričala mi je kako je doveo majstore da mu kopaju bunar i sa se nešto sa njima posvadjao i da je tako ljut odbio da im plati kopanje bunara. Oni su po noći došli i gurnuli u bunar ogromnu kamenu ploču koja je pokrila dno bunara i zaustavila jak dotok vode. Sjećam se kako je pokojni stric bezuspješno pokušavao da otkopa ploču i očisti bunar ali to nije bilo moguće sa tim alatom koji je on imao. To je planinski bezvodni kraj i bilo je veoma bitno imati vodu bar za napajanje stoke…Znam da ove pojedinosti nijesu bitne ali sam htio da prenesem ovu starinsku priču koju sam kao dijete slušao.