Порекло презимена Деспинић

16. фебруар 2012.

коментара: 17

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. Слободан Деспинић:

    Prvo da se predstavim. Ja sam Slobodan Despinic. Moje porijeklo je iz sela Otisic, kod jezera Peruca. Mislim da pripada Sinju. Po nekom predanju moj I preci su imigrirali u taj dio prije vise od 300 godina. Ja samo znam iz price moje porijeklo od mog pradjeda koji se zvao Stevo Despinic imao je nadimak Kaselj. Umro je ja mislim 1957. Imao je prvu zenu Bozicu kojoj ne znam djevojacko prezime ali mislim da je iz Otisica isto. Imali su vise dijete ali ja znam za troje. Moj Djed Spiro Despinic imao je sestru Mariju Despinic udatu Rosic. I koliko znam jos jednog brata ali ne znam ime. Moj Djed Spiro bio je ozenjen Cvijetom Denic iz Koljana je imao troje djece Milicu , Draginju i Nikolu. Marija je imala sina Nikolu Rosica, a taj treci brat sina Petra. A sad posebno Spirini potomci, Milica rodjena 1926 umrla 2011. Bila udata za Marka Zagorca zvanog Trivalic. Imaju cetvoro djece Draginju Mariju Nikolu Slobodana. Svi su zivi i Marko.
    Spirina cerka Draginja 1932 jos ziva. Nema djece. Spirin sin Nikola 1934 umro 1989 ima nas cetri sina.Vladimir Despinic , Milos Despinic Boris Bera( vanbracni sin) I ja Slobodan Despinic . Petar je otisao u Englesku pa Ameriku i ima sina i cerku. Mislim da sam malo zakomplikovao ali jos cemo kontaktirati. Pokusacu da napravim porodicno stablo pa da bude jasnije.

  2. Слободан Деспинић:

    Jos samo da znate slavimo Jovandan

  3. Бранко Тодоровић

    Деспинићи се помињу 1758. године у селу Жлијеби код Херцег Новог. Тада је забележено име Петра Деспинића. (Горан Ж. Комар, Херцегновски ћирилични пописис 1750-1826, Херцег Нови, 2011, стр. 25)

    Прота Саво Накићеновић у својој антропогеографској студији Бока из 1913. године наводи да Деспинићи из Жлијеба славе крсну славу Ђурђевдан.

  4. Бранко Тодоровић

    Деспинићи постоје и у Барањи, где су се доселили највероватније после Другог светског рата, а на попису из 2001. године пописани су само у Кнежевим Виноградима.

    Крсна слава им је Ђурђевдан.

    • Бранко Тодоровић

      У Барању су дошли после Другог светског рата са простора Купреса.

      Занимљиво је поменути да је овог презимена и раније било и Барањи, па се тако у Попису пореских обвезника проведеном између 1711. и 1713. године ово презиме среће у Кишфалуди, или Брањини, а спомиње га и прота Стеван Михалџић у свом делу Манастир Брана и село Брањина у прошлости из 1935. године.

    • Marinko Despinić

      Poštovani,
      Ja sam rođen u Baranji od oca Ilije Despinić i majke Ive Despinić rođene Bogdan, otac mi je rođen u G.Malovanu opština Kupres od oca Ilije Despinića i majke Jele Despinić rođene Milić iz Brda koja je još rodila ćerke Branku i Grozdu i njih tri su 1942 ubijene od strane ustaša, a krsna slava nam je Đurđevdan.

  5. Мирјана

    Моје девојачко презиме је Деспинић. Слава је Свети Јован. Пореклом смо из Далмације, село Отишић, општина Врлика. Не знам порекло презимена. Професор у средњој школи, а касније и на факултету, су ме питали за порекло, с обзиром да није често презиме. Обојица су ми рекли да на старогрчком деспина значи госпођица.

    • Stana

      Poreklo Despinica potice iz Grcke, nekada su se prezivali Despinis, i znaci gospodin, despot, vojskovodja, jedan profesor sa Filozofskog fakulteta mi je to licno rekao jer je istrazivao prezimena i bavio se time, i dodao je da su Despinici plemickog porekla i imali su svoj Grb. Inace sam i ja iz porodice Despinic, i moji su iz sela Otisica i slavimo Svetog Jovana. Veoma sam ponosna na moje Despinice.

  6. Мирјана

    Да ли неко зна нешто о пореклу презимена Борак?Порекло је из Далмације, село Гошић.Слава је Свети Стефан.

  7. Moje devojacko prezime je Despinić, poticemo iz Dalmacije, selo Otisić, moj ostac se zvao Spiro, imao je tri brata, Milan, Branko i Petar i dve sestre Draginju i Cvitu, otac im se zvao Bozo, a majka Stana, po kojoj ja nosim ime,Milan, Branko, Petar i Cvita i Draginja su rodjeni u Otisiću, a moj otac Spiro riddjen je u Makedoniji u selu koje se tada zvalo Aleksandrovo (sada Slavej). Za vreme drugog svetsko rata preselili su se u jedno selo kod Sombora, zove se Stanisić, i danas tamo imam rodbinu, da bi kasnije dobili kolonizaciju u selu Pločica kod Kovina. Inače čula sam od jednog profesora sa Filozofskog fakulteta da Despinići potiču iz Grčke,i da su plemićkog porekla, nekada su se prezivali Despinis i da imaju svoj Grb. Slava nam je Sveti Jovan. Na zalost, danas vise niko od njih ne postoji, jedino mi deca smo ostali iza njih. Ako sam pomogla nesto u vezi naseg Prezimena bice mi drago.

    • Бранко Тодоровић

      Деспина је грчко име, али то не значи да га није могло бити и међу Србима. При том, сви Деспинићи очигледно нису један исти род, већ од разних Деспина имамо више и родова Деспинића. Могуће да неки грчки Деспини имају грб, за српске Деспиниће нисам сигуран, али и да су имали ви бисте тај податак сигурно као потомци њихови морали знати.

  8. Već sam pomenula da je jedan profesor sa Filozofskog fakulteta (na žalost ne znam mu ime) koji je izučavao srpska prezimena, i bavio se time, rekao je da su Despinići poreklom plemićkog roda, i da su imali svoj grb. Takodje je i Vuk Drašković kada je gostovao u Kovinu za vreme kampanje rekao da je Despinićima taj grb ukraden. Ja o tome nemam dokumenata, ali imam usmeno saznanje da su Despinići imali svoj grb. Što se moje familije tiče, znam sigurno da potiču od Grka, jer sam to cula u svojoj familiji.

    • Danijela

      Moj pradeda Luka Despinić je rodjen u Otišiću, slavili su Jovandan takodje. Žena mu je bila Milica Arambašić. Imali su sedmoro dece: Dušana, Slavka, Jovu,Mariju, Arsu, Špira i Marka.
      Moj deda, Špiro Despinić rodjen je u Aleksandrovu u Makedoniji, gde su prebegli iz Otišića. Majka Milica je umrla nakon porodjaja s nesudjenim, osmim detetom. Posle drugog svetskog rata dolaze u Banat, selo Sutjeska, naseljeno pretezno kolonistima iz Hercegovine. Pradeda Luka Despinić umro je 1990, sa , Kako tvrde unuci 106 godina.
      Interesantni podaci i sličnosti, Hvala 🙂

  9. Marija Lukić rođena Despinić

    Ime mi je Marija.Po ocu Despinić.Kolonizacijom posle drugog svetskog rata moj otac je iz Otišića došao u Južni Banat.Devojačka slava mi je Sveti Jovan.U razgovoru sa sveštenikom dobila sam informaciju da su Despinići plemićkog porekla i da su imali svoj grb. Takođe imam saznanja o rođacima u Kovinu,Novoj Pazovi, Batajnici , Pančevu itd.Postoji grob Sofije(udata Despinić)u manastiru Vojlovica u Pančevu.Spomenik su podigli njen suprug Jovan Despinić i četvoro dece a na spomen ploči je naglašeno da je plemićkog porekla.Postoje podaci u crkvenim knjigama o Despinićima.Nije nas mnogo ali svi smo povezani.Očeva majka Marija je od Denića.Deda se zvao Lazar Despinić.Pored mog oca Djure imao je Petra,Milicu i Draginju.Sličnost imena i poreklo iz Otišića kod Knina ne može da bude slučajnost.