Порекло презимена Вуков

15. фебруар 2012.

коментара: 10

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Mina Vukov

    Postovani,po prici mog deda Steve, Vukovi su dosli sa Kosova pod Carnojevicem u Srem (Pecinci). Navodno je dosao Vuk Knezevic i od njega su nastali Vukovi. Volela bih da sam vam nesto pomogla a i volela bih da znam da li je to istina.

    • Марио Вуков

      Поштовани, одувек ме је занимало порекло презимена “Вуков”. Информације на интернету су прилично оскудне, љубазно Вас молим, уколико поседујете проверено тачне информације да их поделите са нама. Свако добро од Господа Вам желим.

  2. Vladimir Vukov

    Po priči dedinog brata Ivana Vukova iz Vršca, poreklo je sa Kosova. Zajedno sa Arsenijem Čarnojevićem su došli u Vojvodinu. Prešli su u katoličanstvo kako bi dobili imanje u Perlezu i verovatno su slavili Sv. Nikolu.

    • Dragi Vladimire, onda smo mi neki rod, pošto je moj deda Ivan Vukov iz Vrsca, tj tatin tata, nažalost sad već pokojni
      Ali grešite mi nismo došli s Kosova ovo drugo sto ste napisali za Katoličku veru je istina
      Puno pozdraava Tanja Vukov

      • Vladimir Vukov

        Onda jesmo rod :D.Možda nisam dobro zapamtio kada je pričao. Ako znaš celu priču slušam ).

        • Boris

          Dobar dan,
          Moja kurđela je bila Roza Robal (rođ. Vukov), umrla 1929, i ona se rodila u Perlezu. Po pričama moje babe, oni su došli iz Hercegovine, pa su pokatoličeni. Rozini roditelji su bili Franja Vukov i Jula Vukov (rođ. Mudriš). Rozalija je imala dosta dece sa Mihailom (Negde piše Nikola) Robalom: Tereza (rođ 1893), Đura (rođ 1886), Kata, Liza, Reza, Steva i Mate (rođ 1907). Za taj deo iz Vršca nisam čuo, ali je verovatno tako bilo samo kod nas u familiji se to ne zna.
          Ako vam nešto od ovoga zvuči poznato molim vas javite mi se.

  3. Stevan

    Po predanju u nasoj porodici smo potomci Vuka Grgurovica-Zmaj Ognjenog Vuka, ktitora manastira Grgeteg. Selo Maradik, slava nam je Djurdjevdan(tri porodice Vukov, dvema je Djurdjevdan, a jednima Đurđic) za razliku od pecinackih Vukova i banatskih iz V Sredista kojima je je Sveti Nikola. Prvi zabelezeni maradicki Vukov, staresina domacinstva i poreska glava je Petar Vukov 1738.

  4. Радивој

    Овде свакако треба да се нађе име нашег прослављеног спортисте, рвача, олимпијца Вуков Боривоја.
    Боривој Вуков рођен је 8. јула 1929. године у Сенти, у Банату. Био је члан Рвачког клуба ПАРТИЗАН од 1950. године и члан рвачке ререзентације Југославије. Учествовао је на олимпијадама 1952, 1956. и 1960 године. Освајио је безброј медаља на светским европским и регионалним такмичењима. Уписан је у Гинисову књигу рекорда за освојених 14 титула државног првака нашао.
    Био је војни службеник 2. класе (потпуковник) ЈНА. Војну каријеру је завршио у Војној гимназији и у Војној академији КоВ у Београду, где је био старешина и наставник новим генерацијама будућих официра војске. Био је узор и остао у најлепшем сећању свих нас које је обучавао и васпитавао.
    Преминуо је 1. јула 2010. године у ВМА у Београду.
    Вечна му слава.

    • Марио Вуков

      Поштовани Радивоје, да ли сте познавали покојног господина Боривоја? Трагајући за пореклом презимена “Вуков” , прочитао сам Вашу поруку. Моја породица живи у Сенти, нажалост нисам имао прилику да упознам, нажалост сада већ преминулог великана рвачког спорта. Свако добро од Господа Вам желим.

    • Stevan

      Senta je u Bačkoj. Ostalo je sve tačno. Veliki sportista. Ima njegovih intervjua na TVNS