У Београду највише Милица, Новак све чешће име

15. фебруара 2012.

коментара: 1

 

У главном граду је 26.719 Милица и то је годинама на листи имена убедљиво прво, а одмах иза је 26.590 Марија. – Уран, Змај, Мак, Свила, Хајди, Стрела – савремено названи дечаци и девојчице

„Добићете девојчицу”, открио је лекар будућим родитељима. Никола, Лазар, Душан, Јован… сва мушка имена у оптицају пала су у воду. Ројила су се женска: Емилија, Софија, Катарина, Анђела… Отац је инсистирао да се мезимица зове Милица. Мајка није хтела ни да чује за то веома заступљено име. Није желела да јој се кћерка зове као и свака друга девојчица у граду. Бирајући име мало у шали, мало у збиљи, спорили су се родитељи – до пред крај трудноће. Није више било важно како ће се беба звати, више од свега желели су да на свет дође жива и здрава. Родило се мило, нежно, малено биће које од првог дана мајка зове „Милице моја”. Девојчица је добила име – и то најпопуларније у последњој деценији, према подацима из електронске Матичне књиге рођених, која се води у Заводу за информатику и статистику града.

„Београдска арена” је мала да се у њој окупи 26.719 Милица, или 26.590 Марија, колико их данас има у престоници. Као имењакиње, по бројности, ту су и Јелене, мада се ово име последњих година не даје често. У главном граду тренутно има највише мушкараца под именом Александар (30.416), Драган (29.130) и Зоран (27.593) – њих заједно има више него становника у општинама као што су Савски венац, Обреновац, Врачар или Стари град. А ова властита имена излазе из „моде”.

– На избор имена детета утичу имена предака, познатих историјских личности и политичара, естрадних уметника, филмских звезда и успешних спортиста. Пример за то је име Новак. Када се први тенисер, и данас најбољи спортиста света Новак Ђоковић родио 1987. године, само је 13 дечака у Београду добило то име. Године 2000. рођено је 12 Новака. Њихово име заузимало је 86. место на листи најтраженијих. Популарност му се нагло повећала 2007. Сада је 36. на ранг листи. Лане је у Београду рођен чак 81 Новак – објаснила је Љубица Марјановић, начелник одељења за пројектовање и програмирање у Заводу за информатику и статистику.

 

Сваког јануара, приметила је она, највише новорођених дечака добије име Јован, по Светом Јовану, иако се у истом месецу славе и свети Стефан, Василије, Сава.

Какво год било, име није произвољно, нити безначајно. Још су стари Латини говорили „Номен ест омен” односно „Име је знамење”. Нису то, чини се, сметнули с ума ни родитељи који су својим дечацима рођеним 2011. подарили несвакидашња имена – Север, Тимок, Тристан, Уран, Змај и Мак, а девојчице назвали Свила, Видра, Хајди, Мадона, Принцеза, Стрела.

Стара српска именима добили су њихови вршњаци Крсман, Аксентије, Доситеј, Пелагија, Јевросима и Петрија.

– Око 4.500 Београђана има два имена која се пишу разнолико: растављено, састављено или са цртицом. Углавном родитељи који не могу да се одлуче између два омиљена имена детету дају оба – појаснила је Марјановићева.

Лео Александар, Марко Давид, Душан Милош, Виктор Страхиња, Лука Константин, Никола Јупитер, Стефан Лазар, Владета Вук, Максим Вид… нека су од „два у једном” имена дечака који ће ове године прославити први рођендан. У генерацији најмлађих Београђана расту и девојчице Зара Николина, Хелена Марија, Анђелика Катарина, Василиса Настасиа, Милица Нела, Ана Марија, Љиљана Ана, Анђела Зое и Видра Луна.

Оваквих комбинација углавном нису били вешти да се сете кумови малишана рођених пре пола века.

Од 1961. до 1970. године најчешћа мушка имена била су Зоран, Драган и Горан, а женска Весна, Снежана и Гордана. Пре две, три деценије од 1990. до 1981. године, у конкуренцији дечачких имена предњачила су Марко, Милош, Александар, а бебе девојчице биле су Јелене, Марије и Иване.

Најновији подаци Завода за информатику и статистику сведоче да је Београд од прошле године богатији за 9.960 девојчица међу којима има највише Милица (367).

– Одмах иза Анђеле су Јана, Маша, Ива, Нађа, Ања, Уна… кратка имена од три, четири слова која се све чешће дају девојчицама. Код дечака није тако, њихова имена су углавном дужа – закључује Љубица Марјановић.

Најпопуларније мушко име – Лука добило је 483 малишана, од укупно 10.496 рођених лане у главном граду. Уколико се властита имена овим клинцима не буду допадала, кад порасту и прославе 15. рођендан моћи ће да их промене, а за то им неће бити потребна родитељска сагласност.

 

Извор: Политика, 15. фебруар 2012.

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. vojislav ananić

    Тридесет прелепих старих имена које су носиле српске краљице и племкиње:

    http://www.dnevno.rs/istorijski-zabavnik/zanimljivosti-iz-istorije/94232/neka-vasa-devojcica-bude-prava-princeza-30-prelepih-starih-imena-koje-su-nosile-srpske-kraljice-i-plemkinje