Порекло презимена Вујанац

14. фебруар 2012.

коментара: 10

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Andreja

    Prezime Vujanac je matronimikon i vezuje se za babu Vujanu, poreklom iz Crne Gore (oblast oko Kolasina),koja se doselila u okolinu Raske (selo Borovak). Krsna slava je sveti Jovan. Najvecim delom zastupljeni su u Raski, manje u Valjevu, Novom Pazaru. Od poznatih koji su nosili ovo prezime izdvaja se Milorad Vujanac,jedan od autora citanke u vreme Kraljevine Jugoslavije. Na mestu profesora Vojne akademije bio je i kapetan Nikola Vujanac (rodom iz Borovaka),licni adjutant Kralja Aleksandra. Njegov sin Miodrag Vujanac je dugogodisnji internista,tvorac i direktor modernog zdravstvenog centra u Novom Pazaru, a njegova supruga Mirjana Vujanac bila je dugogodisnji sudija i predsednik Okruznog suda u Novom Pazaru kao i Saveznog suda do 2004. godine, uostalom siva eminencija starog jugoslovenskog sudstva. Od izuzetnog znacaja je i da je jedan od najcenjenijih svetskih psihijatara i licni lekar Kralja Aleksandra, prof.dr Uros Jekic, po majci takodje bio iz ove porodice (takodje iz Borovaka, inace brat pomenutog kapetana Nikole).

  2. Андреја, хвала вам на овом лепом прилогу.

  3. Predrag

    Poreklo je sasvim u redu, ali u legendi o Vujani neizostavni deo (naravno, po legendi) jeste i njena sestra Andrijana. I nisu (legenda tako kaže) baš bile bake, nego mlade žene sa decom, udovice, u zbegu od Turaka. Navodno su došle do mesta i danas poznatog kao Devojačka stena, u klisuri reke Brvenice blizu njenog uliva u Ibar, odakle su se bacile kako ne bi pale u ruke Turcima. Dakle, po toj priči iz davnina, na levoj obali Brvenice potomci Vujane osnovali su pleme Vujanaca, dok na desnoj obali potomci Andrijane postaše Andrijanići. Te dve velike familije i dalje žive na području sela Brvenica, koje je na teritoriji Opštine Raška. Pretpostavljam da Andreja misli na Brvenicu, jer nisam siguran da selo pod imenom Borovak postoji na tom području. Brvenici je, inače, najbliži Brvenik, ali i čuveni manastir Gradac. Sve ostalo je prilično tačno, naročito kada je reč o poznatim Vujancima. S tim što ih pored Raške najviše ima ipak u Kraljevu (naravno i u Beogradu), a potom u Novom Pazaru. U Valjevu nas je, za sada, trojica. Moj otac (rodjeni Brveničanin), moj sin i moja malenkost (rodjeni Valjevci). Srdačno!

  4. milos

    Postoji selo Borovak,na nekih pet kilometara od Brvenice,tacnije nalazi se iznad Baljevca na Ibru.

  5. Baki

    Prezime Vujanac prvi put se javlja pocetkom 19. veka u maticnim knjigama manastira Gradac. Pouzdani podaci o prezimenu mogu se naci u biblioteci Srpske
    Patrijarsije, istorijskom arhivu Kraljeva i studiji dr Radoslava Pavlovica pod nazivom ,, Stanovnistvo i naselja u opstini Raska,,.Pregledom nekih od pomenutih
    izvora tvrdim da su svu Vujanci poreklom iz zaseoka Zareva (MZ Gradac), Gostiradica (MZ Brvenica) i Borovaka (MZ Baljevac na Ibru). U Srbiji ima oko 200 porodica
    koje nose prezime Vujanac. Najvise porodica ima na teritoriji opstine Raska(118), Kraljevo (31), Beograd (28), Kragujevac (5), Novi Pazar (3), Nis (2), Jagodina (2), Zrenjanin (2), Krusevac (2), Gornji Milanovac (2), Vrnjacka Banja (2), Valjevo (1), Novi Sad (1), Subotica (1), Cacak (1), Lazarevac (1), Mali Zvornik (1) i Trstenik (1).
    Cetiri porodice Vujanac zive i u Hrvatskoj-Osjecko Baranjska zupanija za koje se takodje pouzdano zna da su poreklom iz pomenutih zaseoka.

  6. NENA

    Vujanci su se doselili iz Crne Gore, pleme Vasojevici, selo mislim Lopate kod Andrijevice, negde u drugoj polovini 18 veka. Prvo su se naselili u LJutim Livadama pod planinom Crni Vrh, a potom su dosli u Cvetojevac, s. Binici, Opstina Raska. Predpostavlja se da su se tu i duze zadrzali, jer postoje zakopine gde su im bile kuce. Prilikom seobe, glava porodice bila je udovica, Vujana, koja je i sahranjena u selu Cvetojevac.Njena dva sina Nedeljko i Milovan, doselili su se u mesta, danas je to selo Zarevo i Gostiradice, Opstina Raska. Milovan je umro 1828. godine (u seoskom groblju i sada ima njegov spomenik), imao je 4 sina, najmladi sin Tanasko rodjen je u Gostiradicu, ziveo je oko 80 godina i umro 1868. godine. Vujanci su prezime dobili po Vujani, imanje na kojem su se naselili bilo je u vlasnistvu negok age, a vremenom je postalo i njihovo.Danas, na zalost, selo Gostiradice polako nestaje, a Vujanci kao i preci pre mnogo godina, traze neki novi, bolji zivot…

  7. Zdravo rodjaci 🙂
    Prvo, želim svima da ponudim email adresu [email protected], sa koje će se prosledjivati poruka na vaš gmail, yahoo ili bilo koji drugi email.
    Drugo, bilo bi lepo kada bi smo napravili sajt sa svim podacima koje imamo o našem poreklu.
    Ako ima zaiteresovanih neka se jave porukom.
    Pozdrav!

  8. Jakov

    Maticna sela Vujanaca su Zarevo, Gostiradiće i Borovak – Opština Raška.Doselili smo se iz Srpske CG , Lijeva Reka , selo Lopate..Jedan od najznamenitijih Vujanaca a o kome se vrlo malo zna je dr.Vojislav Vujanac, dr. pravnih nauka, studirao u Francuskoj, inace pravni savetnik cica Draze.

    • Suzana

      I moja mama je iz Vujanaca, selo Gostiradiće.

    • Небојша Јовановић

      Поштовани,
      Интересује ме Радмила Вујанац Владимировић, знам да је неко време, тридесетих година прошлога века, предавала у Смедеревској гимназији и да је онда прешла у Београд.
      У Смедеревској гимназији се 1941. године појављује Радмила Владимировић која после рата, 1946, одлази за Београд.
      Интересује ме да ли се ради о истој особи?