Василић

14. фебруар 2012.

коментара: 18

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (18)

Одговорите

18 коментара

  1. Jasmina Simic Miladinovic

    Moja baba Marica je iz familije Vasilic iz Korenite,opstina Loznica. Ne znam odakle potice ova familija. Da li mozda neko zna? Pozdrav!

  2. Војислав Ананић

    ВАСИЛИЋ, презиме доста распрострањено у Срба, ријетко у Хрвата. Главна матица им је Доње Драгачево, средње Полимље, околина Таре, гдје су бројне породице са овим презименом регистровали српски теренски истраживачи, етнолози, етнографи, фолклористи.
    Василића има, такође, у Колубари и Подгорини, затим у Јасеници и у крагујевачком крају. Настањени су и са лијеве стране Саве – у Срему. Има их у Лежимиру испод Фрушке горе и у селу Гргуревцима (ови тврде да су се доселили из Црне Горе). Презиме Василић нашло се и у околини Ровиња (Истра).
    Што се тиче њихове матичне области, засеоци Василићи постоје у Доњој Краварици у Доњем Драгачеву, као и у селу Ђурићи близу Власенице у Босни.
    Патронимично је то презиме према давном претку Василију.
    Тиме је досељавање стриговачких Василића недвосмислено потврђено; стари завичај им је негдје у Србији, једно од набројаних мјеста, можда баш Доње Драгачево или Полимље. Доселили су се у Крајину, претпостављамо, са другом струјом сточара, у XVII вијеку, а можда и раније. Славе ријетку славу – Светога Евангелисту Матеју, а то је слава и србијанских Василића (25, XX, 603-604). ‘

  3. Ja sam Dusko Vasilic, moji preci sto ja znam, sedam kolena ziveli u Banjici ispod Jelice planine.slavimo Sv. JOVANA KRSTITELJA slavu (20 januar.) Danas niko ne zivi od Vasilica u Banjici kod Cacka,a tacno je da niko nije ni otudjio zemlju,dosta vasilica zivi u Cacku ,i naravno da pomenem veliki rod ,potomak koji se odselio u Sabac .lično znam dr Rada Vasilica i brata advokata Jovana Vasilic.naravno veliki pozdrav za sve Vasilice……velika familija dosta
    Fakultetskih obrazovanih ,a bogami majstora zanatlija i to bas dobrih.Radna vredna i poštena familija!!!!!!

  4. Андреј

    Презивам се Василић. Сви Василићи за које знам живе у Крајини, општини Мркоњић Град. Моја крсна Слава је Ђурђевдан.

  5. Aleksandar

    Ja sam Aleksandar Vasilić, živim i rođen sam u Beogradu ali je moj otac iz sela Batkovići kod Priboja kao i mnogobrojna rodbina u samom gradu Priboju i okolini. Slavimo Svetog Đorđa tj. Đurđevdan ali takođe imam rođake koji slave i Svetog Nikolu.

  6. Aleksanda

    Ja sam Aleksandar Vasilic,zivim u Lesnici opstina Loznica.
    Slavimo svetog Nikolu.
    Ne zmam bas mnogo o poreklu Vasilica.
    Ali iz prica nekih starijih pominje se Priboj.

  7. Vuk

    Ja sam Vuk Vasilic iz Kragujevca, moji preci zadnjih 500godina (koliko otprilike spomenici datiraju) poticu iz sela Ratkovic okolina Kragujevca. A doselili smo se iz Crne Gore.
    Prica koja se u nasoj familiji provlaci je da smo prezime dobili po babi Vasiliji koja je sa svojim sinovima izvojevala pobede u borbama protiv Turaka .
    Slavimo Svetog Jovana Krstitelja.

  8. Goca

    Zanima me poreklo porodice Vasilic. Znam da je pradeda Koji se zvao Vucic dosao iz Trudova (Nova Varos) verovatno krajem 19.veka u Cerovu kod Arilja.

  9. karajica

    poreklo prezimena karaica ili karajica? Dosta njih ima u krajini i americi slave markov dan

  10. Живорад Василић

    Ја сам од Василића из Кривајице, општина Лозница. У селу данас живи неколико фамилија, остали су расељени у Лозницу, Мачву и Београд. Данас живи неколико десетина Василића са пореклом из Кривајице.
    Има непотврђена прича да потичемо од Василија, једног од четворице синова досељеника из Херцеговине у ове крајеве у 19. веку?
    Према књизи Јадар и Рађевина, антропогеографска истраживања од Боривоја Милојевића (1903-1912) сврстани смо у староседеоце Кривајице. Славимо Св. Јована Крститења (Јовањдан).