Бањац

12. фебруар 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Војислав Ананић

    БАЊАЦ, најстарија им је колијевка Бањани (Црна Гора). Бањаца има у Херцеговини, у Дрежњу (Невесиње). Старином су Копривице из Бањана. Доселили су се у Дрежањ (по Ј. Дедијеру) око 1840. (35, 222). Подударност је презимена Бањац са Бањани доста велика, што је свакако индикација за утврђивање поријекла породице Бањаца.
    Кнежопољски Бањци (Стригова, Брекиња) су се, међутим, доселили непосредно из Унца, а у Унац из Лике (село Смољани), и то пред окупацију Босне.
    Херцеговачки Бањци славе Никољдан, кнежопољски Јовањдан. Зашто је дошло до промјене славе код истога рода, засад није познато.

  2. Војислав Ананић

    БАЊАЦ (п). у Дрежњу (Невесиње). Старином су Копривице из Бањана. Дошли су у Дрежањ прије 165 година. Славе Никољдан [59:223], и њихово презиме асоцира на крај из кога потичу. У Горњем Дрежњу живе породице презимена Бањак. Вјероватно је ријеч о истим породицама, односно истом презимену.

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.