Порекло презимена Берић

11. фебруар 2012.

коментара: 22

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (22)

Одговорите

22 коментара

  1. Бранко Тодоровић

    Берићи су православни Срби пореклом из Медине (Толна, Мађарска).

    Крсна слава ових Берића је Св. Игњатије.

  2. Beric

    Beric,koliko znam iz hercegovine i slave Svetog Joivana

  3. nebojsa

    berici pod kozarom slave svetog jovana za razliku od ostalih prezimena i porodica su jako malobrojni

  4. berisavac

    prema mojim saznanjima prezime Beric nastalo je od toponima Ber, grada u juznoj Makedoniji u vreme cara Dusana.Ber je danas Verija u Grckoj u istoimenoj pokrajini.Pred najezdom Turaka srpska vojska i narod se krajem cetrnestog veka povlace iz juznih delova nekadasnjeg Dusanovog carsta preko danasnje Albanije i dolazi u Zetu Balsica.To je bila velika grupa koja se zvala Beri.Tokom sledecih sto godina najveci deo iz istih razloga ide prema Srbiji,neki i dalje preko Dunava i Save , drugi u predele Hercegovine i Bosne.

    • Berić

      Ja se prezivam Berić i koliko ja znam svi moji preci su rodjeni u Dalmaciji. Slavimo Svetog Nikolu. Navodno su dolazili sa juga i selili se tu oko Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

      • Takodjer Berić

        Slavimo Sv.Nikolu doselili se iz CG Opstina Tuzi granica sa Albanijom na Baniju u HR zbog islamizacije..Pripadamo crnogorsko srpskom bratstvu Kuci..kao i svi Berici koliko ja znam. Neki su se odselili u Damaciju, neki u Bačku, neki u Bosnu i Hercegovinu i preuzeli druge slave.. tako mi je bar deda pričao..

  5. Зоран Кркљић

    Берићи,село у мјесној заједници Доњи Врбљани., општина Г.Рибник,Р.Српска.
    Ако је судити по надгробним споменицима који су стари више стотина година,долазимо до закључка да су Берићи овдје старосједиоци.
    Крсна слава код већине Берића је свети Архиђакон Стефан.

  6. Nataša Berić

    Veliki broj Berića živi u Bogatiću, u Mačvi. Ne slave svi istu slavu. Moji Berići slave Sv. Jovana Krstitelja, i nazivaju se još i Adžići, pre Drugog svetskog rata Adži-Berići (piše na nadgrobnim spomenicima na bogatićkom groblju). U Mačvi su već više od dva veka (po crkvenim knjigama), a pretpostavlja se da u došli iz Bosne i Hercegovine ili Crne Gore, kao i većina lokalnog stanovništva. Čula sam za Beriće koji slave Svetog Jovana u Dalmaciji, u mestu Varivode u blizini manastira Krka, ali ne znam mnogo više od toga.
    Što se istoriografije tiče, evo jednog izvora:
    Запис о пореклу породице је оставио свештеник Илија Берић средином XIX века (1844):
    (Славко Гавриловић,
    Запис о роду Берића, Зборник Матице српске за историју, св. 50, Нови Сад 1994, 197−198), a sažetak ovog teksta nalazi se u PDF dokumentu u javnom domenu autora Vladana Gavrilovića, Univerzitet u Novom Sadu, pod naslovom “Primeri migracije srpskog naroda u ugarske provincijske oblasti 1699-1737″.
    Evo tog odlomka: ” Сличан ток сељења и исељавања имала је и позната
    породица Берић, о којој је записано: „Праотац Берислав живио је у Босни у
    Ломовити. Унук његов Радојко пресели се у Сјеницу близу манастира Косанице гди
    му је син Божа монахом постао. Одтуд после избегне због насилија турског л[ета]
    1716. са својом породицом и стани се у Банату са стоком својом на унки гди сада
    село Маргита лежи. Ненад такође унук Берислава пресели се из Босне у Мачву
    одкуд његов унук Мирко, Сретенов син дође у Панчево са неким калуђером гди се
    после нађе случајно са породицом. Кћи Миркова Маргита пала је као жртва Турком
    на унки у стану Радојковом мртва – и од њеног имена добило је село прозвања
    Маргита“

    • Mile Beric

      Ja sam od Berica iz Dalmacije i slavimo Svetog Jovana. Ali nismo iz Varivoda nego iz Markovca kod Knina. Moguce je da je to isto krilo. A s obzirom da slavimo Svetog Jovana mozda smo od iste grane Berica.

    • Filip Berić

      Pozdrav,

      Pročitao sam komentar i ovaj izvod iz istorijografije. Ostalo nas je Berića u Lomovitoj, samo je godinama promijenila ime za jedno slovo i sada se zvanično zove Lamovita i nalazi pod planinom Kozarom u Republici Srpkoj u Bosni i Hercegovini. Mjesto je inače dobilo naziv po brdima koja se zovu Lomovi, a ja imam kuću ispod tih brda, i taj se naziv može naći i sada na nekim geografskim kartama.
      Berići iz Lamovite slave Sv. Arhiđakona Stefana.

    • Aleksandar Nešković

      Poštovana Nataša da li znate nešto više o Berićima – Adžićima, prvog pretka od koga potiču, ko je bio Adžija, da li je bilo među njima i sceštenika tj. da li ste u srodstvu sa sveštenicima koji su živeli u varoši i kolena od prvog poznatog pretka do vas. Ja pravim rodoslov porodice Berić već nekoliko godina. Možete mi se javiti i na mejl [email protected]

    • Aleksandar Nešković

      Poštovana Nataša
      Imate li više podataka o vašim Berićima – Adžićima, zna li se ko je bio vaš prvi poznati predak, ko je bio Adžija i jeste li u bližem srodstvu sa drugim Berićima u Bogatiću kao što su Raspovići ili Popovići (koji su živeli u varoši i dali su nekoliko sveštenika). Moj mejl je: [email protected]

      • MAJA

        Moji su iz Berica iz Bogatica, slavimo Sv.Jovana, tetka mi je pricala da nama Bericima zvanim Raspovici su najblizi rod Berici Adzici, a da sa ostalima iz Bogatica (Popovicima) nismo u srodstvu. Svi u Bć slave istu slavu Sv.Jovana.

    • Mirela

      Poštovani, dobro veče. Slucajno nesto citah pa naidjoh i na ove prepiske Berića.
      Ja sam iz Varivoda, u blizini Manastira Krka, krsna slava sv Jovan Krstitelj.
      Postoji neka prucq koju sam cula kao mala da je poreklo vezano za Šabac ali ne znam.koliko je to tacno, moralo bi se proveruti dok jos imam sa kim, mislim tesko je jer smo se rasuli po celom svetu a sve je manje nasih starijih koji bi to mogli zasigurno znati, godine prolaze..
      No nadamo se da cemo imati svi po malo neku info i bar nekoliko recenica ostavite za nase naslednike gde god da se nalaze i odakle god da vuku poreklo.
      Sve najbolje svima

  7. Далмација

    У Далматинском Косову има засеок Берићи.

  8. Dragomir Beric

    U ratu u Bosni sam se dokopao spisa u kojima je objasnjavano porijeklo prezimena. Pominje se nekoliko pretpostavki a meni najubjedljivija je bila ova. Porijeklo sa Krita potom su se selili na sjever u podrucje Skadra u danasnjoj Albaniji tada pripadaliCrnogorskoj drzavi, sjetimo se Skadra na Bojani , Jerine, te pjesme Zidanje Skadra. A sad Siptari maltene od pecinskog covjeka naseljavajubte krajeve. Odatle su isli opet u tri pravca jedni oko Zupe Dubrovacke i Konavla te ka Dalmaciji, drugi u Zapadnu i Sjevernu Bosnu, treca linija Vojvodina tj. Bogatic i Novi Sad ( Cuvena ljekarska porodica Beric }< Snjezana Beric i bivsi kosarkas Partizana Beric su od te linije iz Vojvodine.Spise sam izgubio u ratnom vihoru ali negdje imam kopije samo mi do sada nije padalo na um da to dalje istrazujem.

  9. Maja Berić

    Zdravo! Ja sam od Berića iz Kuljana, Republika Hrvatska, slavimo Sv. Nikolu. Znam samo da su mi se pradeda i prababa zvali Milan i Bojana Berić. I imam podatak da moji Berići imaju dugu liniju sveštenika u rodoslovu, ali nista vise od toga ne znam.