Порекло презимена Милутиновић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ МИЛУТИНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Милутиновић Хаплогрупа: J2a Порекло: КДН Крсна слава: Контакт: _________________________ Милутин [toggle title="ТЕСТИРАНИ МИЛУТИНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Милутиновић Хаплогрупа: J2a Порекло: КДН Крсна слава: Контакт: _________________________ Милутин Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Милутиновић

Порекло презимена Милутиновић

ТЕСТИРАНИ МИЛУТИНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Милутиновић

Хаплогрупа: J2a

Порекло: КДН

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Милутиновић

Хаплогрупа: J2б род Годијеља

Порекло: Јабланица, Крушевац, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИЛУТИНОВИЋИ

За Милутиновиће се зна да су најстарији становници села Комарнице, а можда и цијелог Дробњака. Убрајају се у оне породице које су прве дошле у Дробњак и у њему се прве настаниле. Приповиједа се да су старином из Босне, гдје су живјели у околини Травника, одакле су, послије пада Босне под Турке 1463. године, прешли у Бањане, а из Бањана у Дробњак. Сада се нико у Дробњаку не презива овим презименом, већ су се разгранали на Вуковиће и Никитовиће. Поуздано се зна да је од овог братства био и чувени војвода Анта Богићевић (Б. Милојевић-Рађевина и Јадар), који је живио у лозничком крају. Не зна се да ли су Богићевићи ово презиме у лознички крај донијели из Дробњака, или су га тамо добили.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поеијекло, 1997. (страна ), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (20)

 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  МИЛУТИНОВИЋ

  -Скобаљ*, прва половина 18. века, Вујиновача у Подгорини, Никољдан, уз Ђурђевиће.
  *Милутиновићи су од два брата: Ђурђа и Милутина Вујића из Вујиноваче. Њихови потомци зову се још и: Гајићи, Ивковићи, Степановићи, Михаиловићи, Марковићи и Лазаревићи.
  -Грабовац, друга половина 18. века, Коњуша у Рађевини, Јовањдан.
  -Љубинић, друга половина 18. века, Јаребице у Јадру, Ђурђевдан.
  -Бровић, после 1827. године, Јабучје у околини, Јовањдан, велика и угледна задруга.
  -Јабучје-1, после 1827. године, Беомужевић у Подгорини, Стевањдан.
  -Јабучје-2, после 1827. године, Осружањ у Подгорини, Аранђеловдан, уљези у Миловановиће.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Милутиновић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Милутиновић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Белошевац
  -Берковац
  -Брезовице
  -Драгијевица
  -Златарић
  -Доњи Лајковац
  -Лозница
  -Мајиновић
  -Санковић
  -Словац

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Милутиновић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Милутиновић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Рудовци
  -Медошевац
  -Брајковац
  -Барошевац
  -Конатеице
  -Мали Црљени
  -Чибутковица

  Одговори
 • Милодан

  Презимена-фамилије у Шумадији, Милутиновић.
  Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

  -Баничина
  -Водице
  -Марковац
  -Мраморац
  -Церовац

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Милутиновић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

  -Грачаница
  -Царина
  -Дрлаче (Тадићи)
  -Горње Кошље (Херцеговци)

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Милутиновић, по местима пребивалишта. Према књизи Бориовоја Дробњаковића „Космај“.

  -Дрлупе
  -Кораћица
  -Парцани
  -Стојник

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Милутиновић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“.

  -Дворица
  -Беочић
  -Багрдан
  -Рибаре
  -Праћина

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Милутиновићи, колубарско село Санковићи

  Војвода и кнез Јовица Милутиновић родио се у колубарском селу Санковићу. око 1773. године. Нема много сачуваних докумената о његовом рођењу и одрастању, али зато његово племенито порекло преставља „јединствен примјер истроријског памћења код Срба“. О томе сведочи камени споменик – белег у његовом родном завичајном Санковићу, који је Милутиновић подигао у спомен на своје претке, 21. априла 1832. године.
  „Захваљујући Јовичиној далековидности и очуваности белега сазнали смо имена предка заслужног и утицајносг учесника у бунама и и збивањима српске револуције од 1804. до 1835. године. После овога сазнања кнез Јовица Милутиновић спада у групу ретких личности, а можда је и једини чији предедови су познати тако дубоко у прошлости. На основу овога пописа дознајемо да је осам српски нараштаја проживело у турском ропству. Дакле, најстарији Радул рођен је пред пропаст српске средњовековне државе, а његов потомак у осмом колену кнез Јовица борио се за повраћај изгубљене слободе. Према овом извору, породица Јовице Милутиновића припадала је ситном племству које је задржало поседе све до краја16. века. То су биле хришћанске спахије које се губе почетком 17. столећа“ (Гласник Међуопштинског историјског архива Ваљево, бр. 25, 1990. године).
  Јовица Милутиновић сматрао је да води порекло од извесног Илије спахије, коме су ваљевски бегови Јахјићи отели спахилук. Јовица је имао још седморицу браће … Сламањем Првог српског устанка, Јовица је пребегао у Срем. Чим су одјекнуле прве пушке Милошевог устанка 1815. године… вратио се у Србију.
  Угледни устаник Јовица Милутиновић имао је тројицу синова, Марка, Симу и Јована. Због умешаности у Катанску буну 1842. године, овај народни старешина се морао склонити из своје отаџбине… Последње године живота провео је у политичком избеглиштву у Руми, гдје је умро 2. августа 1846. године.

  „Историја“, бр.56, септембар 2014, стр26-27, аутор Марија Делић

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Милутиновић по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Белошеац
  -Баточина
  -Брзан
  -Јовановац
  -Радовање
  -Бадњевац
  -Доброводица (Ранђеловци)
  -Доброводица (Ђорђевци)
  -Рогојевац
  -Горња Сабанта
  -Црни Кал
  -Прекопече
  -Миронић
  -Доња Рача
  -Доње Јарушице
  -Горња Сабанта

  Одговори
 • Aca

  Zna li se o poreklu Milutinovica iz Gornjeg Krcina, opstina Varvarin.
  Kako mi je deda pricao doselljeni su iz Crne Gore. Pa ako moze zeleo bih nesto vise o tome da saznam. Hvala unapred

  Одговори
 • Шарко

  Ацо, увек када питаш о пореклу било које породице, наведи крсну славу.

  Ево линка о порекло штановништва Г. Крчина. Од којег си рода? Ваши Милутиновићи су овде вероватно забележени под друго шире родовско презиме. Имате ли неко старије или секундарно презиме?
  http://www.poreklo.rs/2014/11/09/poreklo-prezimena-selo-donji-krcin-varvarin/

  Одговори
  • Nikola

   A da li znas mozda poreklo Milutinovica iz Belog Brda (Kosovo i Metohija) opstina Leposavic.
   Krsna slava Sveti Arhangel 🙂
   Hvala unapred.

   Одговори
  • bojan

   Ovaj link nema veze sa Gornjim Krcinom. Rodonacelnik Milutin Stojanovic pre njega Jovanovici. U direktnim rodbinskim vezama sa Sledecim porodicama. Milosavljevic, Jevremovic,Gligorijevic, Milosevic, Simic. A u familiju su dosla zenidbom sledeca Prezimena: Marinkovic, Radivojevic, Brasic. Doseljeni za vreme prvog srpskog ustanka kao i vecina stanovnistva tog kraja.

   Одговори
 • marija milutinovic

  Pozdrav,ja bih htela da saznam nesto o prezimenu moga oca,naime ono sto znam je da su baba i deda njegovi otac i majka dosli u juzni banat 1960 god iz Novopazarskog sandzaka a da su u sandzak dosli njihovi preci iz crne gore,tata ima podatak da su milutinovici nekada bili iz plemena vasojevica iz okoline berana ali mnez nam koliko je to tacno. tatina majka inace petronijevic takodje je poreklom iz crne gore koliko znammoiz okoline bijelog polja.za te petronijevice znamo da su bili cetnici za vreme rata i nista drugo. krsna slava milutinovica je sv nikola

  Одговори
 • Denis Milutinovic

  Pozdrav

  Moj otac je rodom iz sela Urovice kod Negotina a po njegovoj priči neki cukundeda se iz crne gore bio preselio tu i zato ima Dve porodice Milutinovic u to selo i slave Jovanjdan a od tog porekla ima i u Kupuzište kod Kladovo jedna porodica i oni slave sv Nikolu.

  Одговори
 • Miroslav

  Moze li mi neko reci o Milutinovicima iz okoline Srebrenice, krsna slava Savindan. Hvala unapred

  Одговори
 • Olja

  Pozdrav,
  Može li mi neko reći poreklo Milutinovića iz opštine Lučani, selo Živica? Krsna slava je Lazareva subota.

  Одговори
 • Sonja

  Da li neko zna poreklo Milutinovića iz Kuršumlije, krsna slava Sv. Petka?
  Moj deda se zvao Miodrag, bio je opančar pre ll svetskog rata, pa posle trgovac, otac mi se zvao Dragan, stric Slobodan (svi su ga zvali Cole) i tetka Srbobranka nadimak Srba.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МИЛУТИНОВИЋ (п), у Мркоњићима (Попово). Поријеклом су из Мркодола у Црној Гори. „По локалном предању св. Василије Острошки био је од Милутиновића“ из Мркоњића. Славе Никољдан (84:75,171). Милутиновића има и у Ошанићима (Столац). Славе Шћепандан.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Ljiljana Milutinovic

  Mozete li mi nesto reci o poreklu Milutinovica iz Rogatice,BiH:Slavimo Svetog Nikolu i nasi stariji su se izmedju sebe zvali Djuka,pod pretpostavkom da smo se nekada prezivali Djukic.Takodje su govorili da smo poreklom iz Crne Gore,pleme Piperi.Moj djed se zvao Stanoje,imao je dva rodjena brata,Draga i Borisava.Njegov brat od strica se preselio u Priboj i tamo zive njihovi potomci,dok u Rogatici zive i potomci njegovog brata od strica Petra.Treci brat od strica Rade je imao samo zenske potomke.Hvala unapred

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top