Poreklo prezimena Basta

5. februar 2012.

komentara: 7

Prezime Basta se najranije pominje 1600. godine, kada je, prema “Srpskom prezimeniku” Velimira Mihajlovića, zapisan neki Đorđe, ali sa izričitom napomenom da je poreklom iz Albanije; pominje se zatim u selu Krupa (Pounje), poreklom iz Like posle 1878. godine; u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca, došli 1879. iz okoline Udbine, gde ih ima u selu Kurjak.

Prezime je nastalo od reči bastah, koja je potvrđena u 16. veku u značenju nosač, i vodi poreklo od srednjovekovne latinske imenice bastasius.

Prema Leksiku prezimena SR Hrvatske iz 1976. prezime Basta se pojavljuje u sledećim mestima ove bivše jugoslovenske republike:

Bijelo Brdo (Osijek) 3, Bodegraji (Nova Gradiška) 7 (2), Borovo (Vukovar) 4 (1), Borovo Naselje (Vukovar) 1, Brinje 1 (1), Dobrovac (Pakrac) 13 (3), Donja Stubica 1 (1), Donji Rogolji (Pakrac) 1 (1), Dubica (Kostajnica) 3 (1), Gnojnice (Slunj) 2 (1), Gospić 3 (1), Hum (Podravska Slatina) 1, Jagma (Pakrac) 4 (2), Jugovo Polje (Virovitica) 9 (1), Karađorđevo (Virovitica) 7 (1), Karlovac 1 (1), Klanjec 1, Klokočevik (Slavonski Brod) 10 (2), Korduševci (Slavonski Brod) 14 (4), Krčana (Titova Korenica) 1, Kukunjevac (Pakrac) 15 (4), Kurjak (Titova Korenica) 61 (10), Lekenik Erdedski (Sisak), Dipovo Polje (Perušić) 89 (20), Majar (Dakovo) 1, Mašić (Nova Gradiška) 3 (1), Mitrovica (Virovitica) 7 (2), Nebljusi (Donji Lapac) 1, Novo Topolje (Slavonski Brod) 1, Obljaj Mali (Glina) 29 (5), Osijek 4 (1), Pakrac 1 (1), Perušić 4 (1), Podurljaj (Gračac) 28 (4), Poganovci (Našice) 4 (1), Prokljuvani (Bjelovar) 1 (1), Ribnik (Gospić) 15 (5), Rijeka 3 (1), 1, Samobor 1 (1), Slavonski Brod 4 (2), Staro Selo (Vrginmost) 18 (3), Svetoblažje (Đakovo) 10 (2), Sveti Ivan Zelina 1 (1), Svinica (Kostajnica) 10 (3), Svinjarevci (Vukovar) 5 (l), Titova Korenica 4 (3), Treštanovci (Slavonska Požega) 2 (1), Udbina (Titova Korenica) 1, Veliko Vukovje (Garešnica) 1 (1), Vinkovci 5 (4), Vrhovina (Slavonski Brod) 3 (1), Zagreb 25 (9), Ždralovi (Bjelovar) 14 (3)

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Ovako zivim sada trenutno u BL. za vreme rata izbjegli smo iz Hrvacke. tamo smo zivjeli na Udbini i na selu smo imali kucu,nedaleko od grada a selo se zove SREDNJA GORA.Moje saznanje o prezimenu Basta je sledece: Kod nas je obicaj u porodici da se sa koljena na koljeno prenose imena svoih pradjedova,a potom da se mladjima prica ko su oni bili i odaklen su doselili. Moj otac je pricao da su tri brata po imenu BISO;DEMO I BACO doselili iz Crne Gore, po tome se je nase selo i djelilo na tri zaseoka: BISICI,DEMEROVICI I BACICI i svi nosimo prezime Basta. Ja sam potomak Bisica. Nasa loza ide sa imenima:Biso,Sava,Milos,Danko,Slavko,Dragan i ja sam sedma generacija. Inace ovo prezime je jako staro pa se pominje i u Lusicpalanci kod sanskog mosta gdj imaju Baste i basare koi isto tako pripovjedaju o seobama iz krajeva like jos za vreme turske vladavine. Ako znate nesto vise o ovom pisite mi. HVALA

    • Tomislav Basta

      Poštovani Miodraže,
      Hvala Vam na divnom tekstu. Moje poreklo je takođe iz Like, selo Srednja Gora. Rođen sam 1969. godine i kao dete svako leto sam provodio u Srednjoj Gori. Taj period života mi je ostao u najlepšoj uspomeni. Prvo sam odlazio kod dede Tome i bake Save a kasnije kod strica Mirka i strine Radojke. U zaseoku u kojem su živeli, prvi zaseok sa leve strane puta kada se dolazi iz pravca Udbine, preko sela Kurjak je bila i kuća Bišića (Slavko Bišić). Uz naše prezime Basta uvek ide i ono neizbežno Baća. Rodoslov koji sam počeo da pravim počinje rođenjem Nikole (Nije) Baste Baće rođenog 1812. godine a nastalja se sa Basta Špirom Baćom (1860), Basta Tomom Baćom (1902), Basta Draganom (Dragijom) Baćom (1938).
      Srdačan pozdrav,
      Tomislav Basta

    • Mira Basta

      Biso,Demo,Baco onda ste Albanci podrijetlom 100%

      • Mijodrag Basta

        Od vajkada srbi, nikakvi albanci, uvjek se licka kapa nosila, koja je bila naalika na crnogorsku, a jezik se pricao ko u crnoj gori. E otalen smo mi Baste

    • Mirjana Basta

      Moji su iz Srednje Gore,deda Gojko Basta baba Sava,tata Slobodan Basta.Izbegli su za Sombor za vreme rata.Pozdrav

  2. Vojislav Ananić

    TOPOLJE NOVO je poslije izgona Turaka bilo srpsko naselje, ali je kao i okolna hrvatska naselja brojno slabo napredovalo. Tek od XIX vijeka i početkom XX vijeka broj stanovnika je počeo da raste doseljavanjem u ovaj kraj mnogih porodica iz Like i Banije. Polovinom XVIII vijeka u Topolju je bila crkva sv. Stevana, svakako od drveta. Sagrađena je 1750, jer potpukovnik iz Batrine piše 29. aprila te godine episkopu pakračkom Sofroniju Jovanoviću da će crkva u Novom Topolju biti gotova. Osnivanje, još ove godine. Kad je 1847. sazidana nova crkva, bila je posvećena sv. Iliji. Ikonostas za novu crkvu izradio je somborski slikar Đorđe Protić, ali je i ikonostas 1941. stradao zajedno sa crkvom koja je srušena. Od preostalog materijala sagrađen je poslije rata seoski dom.
    Ova mala parohija okuplja male srpske pravoslavne oaze u ovom dijelu Posavine: Andrijevcima, Vrpolju, Strizivojni i drugim mjestima sa ponekom pravoslavnom kućom. U cijeloj ovoj parohiji bilo je 1929. godine 112 srpskih kuća, od toga 74 u Topolju.

    Izvor: Iz knjige D.Kašića: Srpska naselja i crkve u sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji

  3. Predrag Basta

    Postoji u tekstu greška,nije Dipovo Polje ,nego Lipovo Polje.Krsna slava Bastama iz Lipovog Polja Sv Vasilije.