Лакетић

5. фебруар 2012.

коментара: 6

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Milica Laketic

    Ja se prezivam Laketic.
    Znam da je moje prezime poteklo iz Crne Gore. Krsna slava je Sveti Luka, po mom cukun dedi Luki.

  2. Slavoljub Djurdjevic

    Prezime Djurdjevic je nastalo od Jakovljevica,a ono pak od Laketica. Slava je Sveti Luka. Znam da je pleme Sabovic iz Rovina kod Cetinja. Iz tog plemena su dosli u 18 veku u Belosevac kod Kragujevca. Kako citam ti sto su dosli nosili su prezime Kurudinovic sa slavom Sveti Luka. Voleo bih da znam,ako je moguce,nesto vise o tome. Gde da procitam i koga da pitam? Javite mi. Hvala.

  3. vojislav ananić

    ЛАКЕТА ЛАКЕТИЋ
    Различите славе

    Лакете су запамћене у колективној меморији на подручју Високог. Лакетића је крајем прошлог вијека било у парохијама око Мркоњић-Града, те Пофалићима у Сарајеву. Лакете и Лакетићи славе различите славе, али им се поријекло може тражити на подручју Херцеговине и Црне Горе.
    Никола Лакета из Зенице нам пише да му је познато да Лакете живе у Невесињу, у Језеру и Мркоњић-Граду. Очекујући научно и стручно обрађене податке, господин Лакета нам даје веома мало података на основу којих бисмо му дали одређенији одговор. На основу писма које смо добили не знамо одакле је наш читалац родом и шта се по предању у његовој широј породици зна о поријеклу, те ако се ради о српском роду, што претпостављамо, коју славу славе.
    Јавила нам се и Невенка Ђермановић из Сарајева која се интересује и за поријекло породице оца њене дјеце која се презивају Лакетић. Од мужа је чула предање да је читаво “племе” Лакетића доселило бјежећи пред Турцима из Црне Горе прије 200 година у село Раџиће, које се налази између Скендер-Вакуфа и Котор-Вароши. Према истом предању, када су кренули из Црне Горе, Лакетићи су се зауставили у Херцеговини, али су због сукоба са локалним Турцима морали даље да се селе. У село Раџиће су се према предању населила три брата. Данас ови Лакетићи живе углавном у Скендер-Вакуфу, Котор-Вароши, Бањалуци и Сарајеву, те неколицина у Београду и Њемачкој. Не наводи коју славу славе Лакетићи. На основу наших сазнања Лакетића је крајем прошиог вијека било у сљедећим парохијама: Шолаји (Мркоњић- Град) славе Игњатија Богоносца; Бараћи и Медна (Мркоњић-Град) славе Јовањдан, Пофалићи (Сарајево) славе Аранђеловдан. У исто вријеме Лакете у тадашњем Варцар-Вакуфу (Мркоњић-Грађ), славе Ђурђевдан.
    Лакете, старином Миљковићи, су запамћени у колективној меморији на подручју Високог. Лакетићи (Михићи) у Ходбини славе Никољдан и не знају одакле су поријеклом. У Обајгорама (Бајина Башта) почетком овог вијека било је пет кућа Лакетића који славе Лучиндан. Они су се послије 1834. године доселили из Доњих Бјелица (Црна Гора).
    У Загори (Херцеговина) била је почетком овог вијека једна кућа Лакетића. Потичу од Влаисављевића који су живјели у Јасенику (Гацко). Почетком XVIII вијека у Јасенику су живјела четири брата, који су према предању убили свог бега (Ченгића) и због тога су једни отишли у Русију, а Лако, Дука и Бјеле побјегли у Загору на земљу бегова Ресулбеговића. Бјеле је отишао даље у Бјелошев До у Љубиње и тамо се данас зову Поповићима, а Дука је отишао у Луг и његови потомци се тамо презивају Дучић. Четвити брат Вуко је остао у Јасенику, а његови потомци се презивају Вукомановић. Од Дучића су се одијелили Максимовићи у Сарајеву, Чубрили у Подвележју. Треба истаћи за грпу родова: Унковић, Анђић, Рупић, Вековић и Лакетић да су истог поријекла јер су имали заједничку читуљу (изузетак су Анђићи, њихов предак је призећен). Сви ови родови славе Ђурђевдан.
    У одговору на питања наших читалаца ограничили смо се на грађу која нам је била доступна. Показаии смо да Лакете и Лакетићи славе различите славе, али и да им се поријекло може тражити на подручју Херцеговине и Црне Горе.

    ИЗВОР: ПОРОДИЧНИ КОРИЈЕНИ, МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ
    БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД – САРАЈЕВО, 2001.

    • Бајић Кнежево

      Није Скендер вакуф него Кнежево(стара област Милан Кнежина досељена и насељена фамилијама из Црне горе и старе Ерцеговине).. Друго, село Рађићи су Кнежевска општина као и село Шолаји а не Мркоњић град…. И треће, Лакетићи ође(Кнежево) у селима Рађићи 1 и Мокри Луг славе Св Игњатија. Више их има у селу Мокри луг него Рађићи 1…Поздрав из Кнежева и заборавите више на турски окупациони назив, Скендер Вакуф.. Тај назив је млађи од назива Кнежево читавих 200 год.. Борили смо се за Републику Србску а самим тим и за повратак старих Србских назива а не за очување турских… У памет се браћо Срби!!!

  4. Војислав Ананић

    ЛАКЕТИЋ (п), у Загори (Брда требињска) и Ходбини (Бишће, Мостар). Лакетићи у Загори потичу од породице Виаисављевића која је живјела “прије 200 година” у Јасенику (Гацко). Презиме су добили по једном од четворице браће коме је било име Лако. Браћа су побјегла из Јасеника због тога што су «убили бега Ченгића”. Лако је дошао у Загору «на Ресулбеговића земљу”. Славе Ђурђевдан. Лакетићи у Ходбини не знају одакле су се доселили, а непознато им је и поријекло. Зову их и Михићи. Славе Никољдан (59:273.317).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  5. Dragoljub Laketic

    Nase poreklo po prici mog dede Vida je iz CGore iz okoline Niksica bezeci od Turaka neznam koje godine nas vaskurdjel dolazi u selo Mokri Lug opstina Knezevo. Iz Mokrog luga cetri brata Duka, Mladjan, Vid, Krsta i sestra po majci Andjelka kao i ostali Laketici dolaze 1950god.u Srem u selo Besenovo. Krsna slava nam je sv. Ignjatije Bogonosac. Ja sam napravio i porodicno stablo pa ako nekog interesuje neka se javi.