Порекло презимена Кесић

5. фебруар 2012.

коментара: 22

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (22)

Одговорите

22 коментара

  1. Dusan Kesic

    Dobar dan Vam zelim.Zanima me poreklo svog prezimena. Korene vucemo iz Kijana iz Like, ali moj pradeda se odatle doselio (posle solunskog fronta i rada u Americi) u Vojvodinu i tu smo. Imao je 3 sina,Milana, Dusana i Vladu. Slavim Sv. Nikolu.

  2. Dobar dan,Postoji selo Kesici kod Bosanskog Grahova.Odatle su svi Kesici koje poznajem.Slave Djurdjevdan.Cula sam da ih ima i u Drvaru ali i u okolini Okucana.Znam da pstoje i hrvati i Bosanci(Muslimani)koji nose ovo prezime.Primite puno pozdrava!!!

  3. slavica

    Moja majka je od Kesica – Dusanka (1924-2013), otac joj je Nikola (oko 1880 – 1942), poreklom iz Kolunica kod Bosanskog Petrovca, a po prici su dosli u Kolonic iz Like, sa Udbine. Slava je takodje Djurdjevdan.

  4. slavica

    Da li Vam je poznato poreklo prezimena Ovuka iz Like, Kestenovac kod Donjeg Lapca? Po prici, dosli su iz Stare Hercegovine, a nosili su prezime Cveticanin, slava sv Jovan.

  5. Nikola Kesic

    Zdravo,

    Ja sam Kesic i zivimo u Smederevu.
    Otac mi je pricao da poticemo iz Bosne tj, selo Kesici kod Bosanskog Grahova

    • Предраг

      Село на обронку планине Обљај. Пролазио сам више пута као клинац идући из Грахова у село Малешевце одакле су моји.

  6. cedomir kesić

    moji su iz banije ,neko selo kod gline ,deda se doselio u vojvosinu pre drugog rata,kako vidim ima dosta kesica sto iz bosne sto iz hrvatske pa jedini zakljucak je da su kesici ziveli negde u srbiji i pod najezdom turaka sklonili se u bosnu i hrvatsku,tada tu bese austrougarska il granca,mozda gresim. slava je sveti nikola .

  7. Milan Kesic

    Cela istorija prezimena Kesić

    Izdvojeno iz knjige “Golubić kod Knina”.

    Preci danasnjih nosilaca prezimena Kesić poticu iz srednjovekovne srpske oblasti Stari Vlah (oblasti izmedju Prijepolja i reke Ibar). Mnoge porodice predela Pilatovac kod Prijepolja,gde u tom periodu borave preci danasnjih Kesića,kao krsnu slavu slave Djurdjevdan.Dok pojedine porodice nova stanista nalaze na podrucju Neretve,preci danasnjih Kesića duzeg trazenja prelaze u Halepić Selo na Glamockom polju. Na tom podrucju se kod jednog Pilatovića javlja nadimak “keso”(covek koji se cesto “kesi”tj.smeje),a clanovi njihove porodice bivaju prozvani-Kesići ili Kese.U jednoj uskockoj akciji godine 1690,preci danasnjih Kesića-Kesa bivaju prebaceni u selo Trolokve kod Splita.Po okoncanju Morejskog rata 1699. godine,preci danasnjih Kesića napustaju Trolokve i prelaze u selo Golubić kod Knina.Sredinom 18.veka,pojedine porodice Kesić napustaju Severnu Dalmaciju i prelaze-vracaju se u Bosnu na podrucje Bosanskog Grahova.Prema popiisu stanovnistva iz 1948. godine, prezime Kesic biva evidentirano i u mestima: Kastel Stafilić,Kastel Novi,Omis,Drnis,Sibenik,Trogir,Split,Gracac,Delnice,Nova Gradaska,Pakrac,Slunj,Virovitica,Beli Manastir,Garesnica,Blejovar itd…

  8. Andjela

    Pozdrav svima!
    Majcino djevojacko prezime je Kesic, moji Kesici su se nastanili u Laktasima i generacijama su tu. A porijeklom iz Grahova tj. sela Kesici. Moj pradeda Djuradj Kesic je prvi rodjen u Laktasima a prica je da je njegov deda sa zenom i sinom (ocem Djurdja) kao bebom u sepetu na magarcu dosao iz Grahova za Laktase. Slava Djurdjevdan. U Laktasima sada postoji jos jedna loza Kesica sa kojima navodno nismo u rodu, ne slavimo istu slavu.

    • Ненад Кесић

      Мој отац Урош је из Маховљана код Лакташа. Ђед Јефто из Шипова код Јајца, прађед Мијајло из Б. Грахова, вероватно из села Кесићи. Ђед Јефто и баба Зорка сахрањени су у порти цркве у Бос. Александровцу, били врло одани нашој Цркви.Пре доста година упознао сам у Земуну једног земљака из тих крајева који ми је рекао да у тим Кесићима има само једна породица другог презимена, Латинчићи. Ја живим у Земуну од своје 7.године, имам 70. Славимо Ђурђевдан. У Инђији и Сланкамену живе неколико породица Кесића који су сви углавном пореклом из Лике.

  9. Srđan Kesić

    Moji su Kesici iz Knezice kod Kozarske Dubice u Bosni. Kazu da su tamo jos od doba Turaka kad je neki Kesic ubio pasu u danasnjoj Hercegovini ili Crnoj Gori i morao da pobegne ovde. Ima nas dosta.