Порекло презимена Арсеновић

5. фебруара 2012.

коментара: 14

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ АРСЕНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

АРСЕНОВИЋ

Хаплогрупа: I2a1b

Порекло: околина Панчева, Србија

Крсна слава: Петковдан

_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

 1. Порекло српских презимена, Арсеновић, према књизи Љубомира Љуба Павловића “Антропогеографија ваљевске Тамнаве”, издање из 1912. године.
  Назив села-време досељавања-одакле су насељени-Крсна слава-напомена:
  -Кртинска*, прва половина 18. века, Рипањ-београдски округ, Никољдан.
  *Родоначелник ове породице Арсен прогнан је из Рипња, немирна духа, живе природе, те га палешки (обреновачки) Турци ухвате и свега исеку на Бресци, а ту је и сахрањен. Чегов унук осветио га је, ухватио је убицу свога деде пред Београдом и на исти начин исекао.
  -Звечка, друга половина 18. века, Цветуља у Рађевини, Аранђеловдан.
  -Свилеуха (Свилеува), после 1827. године, Остружањ у Подгорини, Аранђеловдан.
  -Скела, после 1827. године, Равнаја у Рађевини, Јовањдан.
  -Трстеница, после 1827. године, Срем, Ђурђевдан, уљез у Којиће.

 2. Veronika

  Antropogeografija posavske Tamnave, pominje porodicu Arsenović u nekoliko sela ( u Krtinskoj su Arsenovići koji slave Svetog Nikolu), u Zvečkoj (slava je Arandjelovdan), u Skeli (slava je Sveti Jovan) i Trstenici (slava je Sveti Vartolomej i Varnava (u narodu ovaj praznik zovu “vratolomije”)). Različite slave govore da se radi o porodicama koje medju sobom nisu u srodstvu. Knjiga sadrži i podatke o tome odakle su došle ove familije Arsenovića (krtinački su došli iz Ripnja, zvečanski iz Radjevine, kao i skeljanski, (ali iz drugog mesta u Radjevini), dok su trstenički Arsenovići došli iz Srema. Malo podataka ćete pronaći u knjigama u bibliotekama; ako imate volje i vremena, morali biste kopati po arhivama i pričati sa ljudima iz tih familija, da biste mogli da rekonstruišete porodično stablo bar do perioda doseljavanja u obrenovački atar.Paleški Turci su Turci koji su živeli u Obrenovcu (koji se do polovine XIX veka zvao Palež) do ustanaka, kada su isterani iz kasabe. Turski Palež se nalazio na levoj obali Kolubare i on je spaljen. Srpski Palež je nastao tek posle ustanaka (1804. i 1815. godine). Dakle, Arsen iz Ripnja (rodonačelnik krtinačkih Arsenovića, ubijen je ili pre ustanaka ili na njihovom početku. Breska (a ne Breška) je selo koje je postojalo na desnoj obali Save, negde gde je danas termoelektrana (TENT) (to je kraj koji se i danas zove Breska), i zbog toga što je to selo plavila Sava ono je raseljeno i od tog sela je nastala Zvečka (Zvečka je dakle raselica sela Breska). Znači, Vaš predak je ubijen negde blizu Save. Nisam siguran da je u to vreme postojalo selo Krtinska. Ako jeste, a to bi se moglo pogledati u knjigama (Obrenovac i okolina iz 1963. godine; kao i u Antropogeografiji…).

 3. Sanja Arsenovic

  Volela bih da znam malo vise o poreklu prezimena Arsenovic.Pradeda mi je rodjen u Mrdjenovcu,zvao se Obrad,a slavio je svetog Jovana.
  Unapred hvala!

 4. VERONIKA

  From: Biblioteka Obrenovac

  Poštovana gospodjo Arsenović,
  U pravu ste: u Antropogeografiji posavske Tamnave stoji:
  “Rodonačelnik porodice Arsenović je Arsen prognan iz Ripnja; nemirna duha, žive prirode, te ga paleški Turci uhvate i svega iseku na Bresci, a tu je i sahranjen. Njegov unuk osvetio ga je, uhvatio je ubicu svog adede pred Beogradom i na isti način ga isekao.”
  Što se tiče prezimena, tek od polovine XIX veka, knjaz Mihailo uvodi stalna prezimena. Pre tog vremena ljudi su nosili prezime po ocu, odnosno po selu ili kraju iz koga su, tako da prezime ne bi vredelo tražiti.
  Osim toga u pomenutoj knjizi stoji da je porodica, odnosno Arsen, u obrenovački kraj došao u prvoj polovini XVIII veka.
  Pozdrav,

 5. Tijana

  postovani .. mene zanima poreklo prezimena Чанић iz Grabovca kod Obrenovca. Znam za priču o baba Чани . ali jedino sto sam uspela da nadjem o prezimenu Чанић , je da je reč o pokatolicenim Turcima iz Gospica u Hrvatskoj koji su to prezime dobijali pri promeni vere( prvenstveno nastalih od Jurica iz Bilaja). Da li su tog porekla i Чанићи iz Grabovca kod Obrenovca koji danas slave sv Jovana. hvala unapred

 6. Marko

  Pozdrav svima.
  Moji su Arsenovici iz Gornje Badanje u blizini Tekerisa (Cer). Nalazi se u Loznickoj opstini, ali zbog losih puteva u proslosti, velika vecina je gravitirala u Sabac.
  Krsna slava je Djurdjic 16.novembra, preslava je Mlada Nedelja (ove godine bila 24.maja)
  Molim da ukoliko ima neko detaljnije informacije o Arsenovicima iz Gornje Badanje, da me kontaktira na e-mail ili ostavi poruku u ovoj diskusiji.
  Hvala

  • Vers

   Поздрав Марко
   отац од мог оца је родом из Бадање, Крсна слава Ђурђиц
   Арсеновићи смо
   можда смо у сродству
   поздрав

 7. vladimir Zlatic Arsenovic

  Prezime Zlatic Arsenovic nosimo samo ja i brat po majci i ocu, sto je stvar njihovog dogovora.
  Elem prezime Arsenovic, je poreklom iz Republike Srpske.
  Mesto:Ugljevik (Ugljevik selo)
  Slava:Sveti Stevan 09.januar.
  Prvi potomak od koga krece loza je Arsen poreklom iz Hercegovine.
  Rodoslov donekle Imamo, od Arsena pa na ovamo.

 8. Masa

  Poštovani,
  prezime Arsenović,poreklom je iz Ugljevika,nadomak Bijeljine-Republika Srpska.Znam da su moji pretci 300 god.imali to prezime i da se zadržalo zbog pra pra pradede Zarije/Zaharije koji je bio jedini pismen čovek u okrugu.Krsna slava je Sv.Jovan 20.1 i znam da svi koji slave ovo slavu a istog smo prezimena smo rod.Ima ih u Beogradu i poreklom su od Bajine Bašte, te poznajem.Pretp.se da su porekom iz Hercegovine ali se gubi trag. I dalje su velika familija u Ugljeviku.

 9. Marija Arsenovic

  Prezime Arsenovic je zastupljeno u Bogaticu,Macva,u 4,5 kuca samo.Poreklo prezimena ne znam zasigurno ali kazu da je iz Hercegovine,Krsna slava nam je Sveti Stefan 9.januara ili na treci Bozic. Pored prezimena Arsenovic imamo jos jedno kao i vecina u Srbiji a to je Dzajic,ili kako kazu stari po selima Arsenovici ali od Dzajica.