Poreklo prezimena Vujić

4. februar 2012.

komentara: 97

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (97)

Odgovorite

97 komentara

  1. Familije-prezimena Vujić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Vujić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih sela.

    -Beloševac
    -Vujinovača
    -Jasenica
    -Majinović
    -Osečenica
    -Robaje

  2. Familije-prezimena Vujić po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija”.

    -Donja Triješnjica
    -Donja Bukovica
    -Strmovo
    -Gvozdac
    -Dobrotin

  3. drago vujic

    postovanje interesuje me poreklo prezimena vujic sa prostora srednje bosne opstina donji vakuf krsna slava petrovdan navodno po pricama starijih doselila se 3 brata bezeci od turaka sa podrucja imotske kraine

    • Ljubomir

      Znam za Vuijće iz Donjeg Vakufa ali nisam znao da slavite Petrov dan . I svi Vujići iz Bravnica kod Jajca slave Petrov dan ima Vujića i na Ćusinama selo idući od Jajca uz Plivu ali neznam koju slavu slave . Prija drugog rata bilo je Vujića Selo koje više ne postoji Po mojim saznanjima mi smo došli iz okoline Bihaća gdje je bilo nekoliko bratstava i veliko naselje . Od tih bratstava nastali su Pranjići i Franjići i svi su bili primili katoličanstvo kao i Vujići . i nakon nekog vremea najstariji Vujić je pokrenuo i organizovao preselenje iz tog mjesta pored Bihaća. Neki su ostali u Jajcu skupa sa Franjićima koji su ostali katolici a Vujići su se vratili staroj vjeri ili su prešli na pravoslavlje pošto su možda bili starovjerci. . Ovdje u Posavini gdje sada živim Franjići i Pranjići su pravoslavci ali neznam koju slavu slave . Oni su živjeli u Novom Gradu kod Odžaka a seoska slava im je Petrov dan što bi moglo imati veze sa tim doseljenim stanovništvom . Inače ovdje ima Vujića sa Ozrena koji slave SV Stefana. Iz Koprivne SV Nikolu i Jedni Jovandan . Petrov dan slave i Vujići sa Gorice iz Janja i mislim da smo svi koji slave Petrovdan u krvnoj vezi. Sasvim jje moguće da ste i vi iz Janja porijeklom . Ima nas i u plemenu Bjelice u Crnoj Gori i u Cucama . Ima nas i na kosovu GORANACA (Eset Vujić ) Znači ima nas Hrvata, Srba , Crnogoraca , i Goranaca muslimana .

      • drago vujic

        ljubomire prezime vujic na podrucju donjeg vakufa postojalo je na par lokacija odnosno sela i zaselaka koji su slavili petrovdan kao krsnu slavu selo brda odakle i sam poticem ,zatim u oborcima,rudina, te na magistralnom putu d vakuf jajce uz same barice nalazi se vujica potok.Po predanjima koje sam cuo od svojih predaka vucemo korene sa nekadasnje imotske kraine navodno bezeci pred turcima i haracem tri brata sa porodicama dolaze na podrucje d vakufa i udaljena sela jer navodno jedan od brace je ubijo nekog bega koji je dosao po harac i njegovu sestru koja se navodno zvala jevrosima. u dogovoru te trojice brace odlucili su se na razlicite lokacije brda,rudina,i vujica potok(navodno najmladji u vujica potoku) najstariji je bio maksim u brdima a imena druge dvojice ne znam .Navodno jedan od sinova najmladjeg iz vujica potoka nesto kasnije dolazi na podrucje oboraca a drugi sin odlazi u bravnice prema jajcu (po predanju moje babe djuke rodjene spiric zivjela 101 god bila udata za mojim djedom ilom a njegova majka mara i otac jovo kao su njoj to preneli) takodje jedna prica se vodi da je navodno potomak sa rudine otisao za zijamet opstina bugojno . Bio bi zahvaln svima onima koji imaju bilo kakve podatke o vujicima sa tog podrucja

    • Ljubomir

      Drago Vujic u pravu si ta tri brata su Ilijini sinovi koji su bili negdje oko Karlovca ali to je bilo pod Austrijom a oni nisu priznavali srbe katolike. To ih je natjeralo da se rasele odatle po Bosni . Tada su vec bili pravoslavci i slavili su Petrov dan. Ima ih u Jajcu (bilo ih je sada mislim da ih više nema) Gorica gornja u Janju i Bravnice kod Jajca uz Vrbas drugo naselje . Prvo je selo Kamenice. Donjeem Vakufu, Bugojnu . I SVI KOJI SLAVE PETROVDAN SU SIGURNO IZ ISTOG PLEMENA . Po Marku Vujiću rodom iz Sinja selo Kanjane . Iz korduna su prvo doselili kod Bihaća skupa sa sestrinom familijom a oni su se prezivali Pranjići i Franjići većina ih je ostala katolici dok ovi u Odžaku u stvari selu Novi Grad se izjašnjavaju pravoslavcima . I Pranjići i Franjići pravislavci neznaju porijeklo osim da su došli iz okoline Bihaća a tu su U Jajcu ih ima i u selu Ćusine , iduući uz Plivu prvo selo , neznam da li i oni slave Petrv dan .

    • Miodrag Vujić

      Ja sam iz Bravnica,jedno selo kod Jajca,krsna slava “PETROVDAN” a poznajem neke Vujiće iz Oboraca .

  4. vujic_vujic

    I mene mnogo interesuje porijeko prezimena Vujić jer sam i ja Vujić, takođe me interesuje koliko ima različitih loza i slično.
    Ja mogu napisati nešto o Vujićima na planini Ozren kod Doboja, sve što znam i meni su rekli moji djedovi kao što je i njima rečeno.
    Odakle su tačno ozrenski Vujići nije 100% sigurno ali se sa velikom vjerovatnoćom predpostavlja da smo sa sjevera Crne Gore ili Istočne Hercegovine, druge opcije sam rijetko čuo. Sada skoro svi Vujići žive u ozrenskom selu Kakmuž ili dijaspori (oko 20-25 domaćinstava), nisam siguran ali možda ima po nekoliko porodica i u drugim ozrenskim selima. Sada je svim tim Vujićima krsna slava Sveti Stefan (9. januar).
    Nešto što se pouzdano zna je da kada su Vujići došli na ove prostore nisu bili u Kakmužu nego u nekoliko kilometara udaljenom planinskom selu Brezicima, tada su slavili Lazaricu(8 dana prije Vaskrsa). Ne znam tačno kad se desila selidba iz Brezika u Kakmuž ali to je odprilike u 19. vijeku.
    Jedan brat je ostao u Brezicima a drugi je otišao u Kakmuž i uzeo Svetog Stefana za slavu jer je prethodni vlasnik tog imanja slavio tu slavu. Brat koji se odselio se zvao Petar ili je to bio Petrov otac, ja sam njihov direktni muški potomak po prvoj liniji. Znam još da su se potomci oba brata posjećivali sve do 70-80-ih godina prošlog vijeka, šta je dalje bilo ne znam.. Raspitivao sam se ali ništa našao nisam. Planiram zamoliti monahe u manastiru Ozren da mi daju uvid u evidenciju krštenica mojih predaka ako je to moguće i ako arhiva nije stradala u ratovima, tu bi trebalo sve da piše. Ako neko ima bilo kakvih informacija neka napiše, bilo bi mi vrlo drago saznati istoriju svog prezimena, mogu vam reći da vrlo zavidim nekim bratstvima koji se svake godine okupljaju, imaju grb, svoje priče i duža porodična stabla.

  5. Sinisa Vujic

    Mi smo vujici takodje .iz bosanske krajine.kazu neki djed nam je ubio turskog agu kad mu je dosao da naplati harac.valjda i ono da mu spava sa zenom..slavimo svetog marka 8 maj.kazu poreklom sa ceti

    nja.mozda..

  6. Marko Vujić

    Postoje neke 4 teorije o poreklu Vujića i verovatno su sve četiri tačne jer nisu svi Vujići istog korena. Vujića ima najviše među srbima i hrvatima, a ima ih i u Bosni i Crnoj Gori. Pra poreklo mojih Vujića vodi iz Dalmacije (nije deda ubio turčina) od porodice Orelj, mesto Kanjane (ne postoji više, samo temelji starih kuća) kraj Sinja. U 17tom veku, Vujo Orelj, imućan Sinjski trgovac i uskočki glavešina imao je pet sinova. U starosti posle smrti žene, oženio se ponovo mladom ženom i dobio dvoje dece, Petra i Mariju. Vujo Orelj je umro pre rođenja Marije, a pet odraslih sinova nisu priznavali poslednji brak oca te nisu dozvolili da Petar i Marija ponesu prezime Orelj (po nekima bili su vanbračna deca) Tako da su poneli prezime po pokojnom ocu Vuji i postali su Vujići. Nije poznato da li su bili srbi ili hrvati, ali se zna da su bili katolici, jer Petrov sin Ilija prešao u pravoslavlje nekoliko godina posle propasti Prvog srpskog ustanka, preveo ga je sveštenik koji je prebegao bežeći od osvete turaka. Ilija je posle nekih lokalnih sukoba u Dalmaciji, pošto se našao na poraženoj strani sa porodicom prešao u Liku, pa u okolinu Karlovca koja je bila pod Austrijom. Pošto crkva nije priznavala srbe katolike kako bi bili zbrinuti i postali pravi srbi, morali su preći u pravoslavlje (tako su valjda ostali srbi katolici vremenom postali hrvati). Elem tu se priča dalje širi, Ilija je imao 3 sina i 1 ćerku, koji su se dalje rasejavali, dalje priča ide kroz Bosnu, Kordun, Baniju itd.

    • Vujić

      Marko, vidim da vodis poreklo od Vujica iz Kanjana. Ja sam Vujic ciji je otac rodjen u tom selu, a inace su tu Vujici ziveli do Oluje 95′. Pre svega me interesuje odakle ti toliko informacija jer i sam zelim da istrazim svoje poreklo sto je moguce vise. Kad kazes da u Kanjanima postoje samo temelji starih kuca, mislis li na rusenje u ovom poslednjem ratu? Ako je taj Ilija presao u Liku, od koga poticu Vujici koji su ostali u Kanjanima? Hvala unapred na odgovoru.

      • Vladimir

        Postovanje,
        I ja sam Vujić poreklom iz Kanjani.I moj otac je rodjen tamo.Interesuje me vise o korenima pa bih Vas molio da napisete opsirnije…

    • Ljubomir

      Marko velika hvala .Mislim da mi je baš ovo nedostajalo što ste napisali . Mi slavimo Petrov Dan. I ubjeđen sam da sam čuo kako moji stari spominju Iliju i Imotski. Prepisati ću ovo i to će biti završeno lutanje za porijeklom . Korijeni su nedokučivi pa nisu ni toliko važni .

    • Brane

      I ja sam Vujic, sa Korduna, I bilo smo tamo do Augusta 1995. Vecina nas je bila oko Vojnica,Zivkovic Kosa.

  7. Marko Vujić

    Vujići iz Crne Gore poreklom su verovatno iz Boke Kororske, selo Dide koje takođe više ne postoji sem ruševina starih kuća, a nalazi se u planinama iznad samog zaliva. Što znači da su zapravo poreklom bokelji a ne crnogorci. Odatle su se iseljavali mahom u Hercegovinu i Podrinje, pa veći deo Vujića u Srbiji vuče poreklo od njih (to je moj zaklučak).

    • Zekjko

      Upravu si i ja sam vujic tako mi je predmet reko

    • Ljubomir

      Marko Vujić i ja imam slične informacije . Prva je da u plemenu CUCE ima Vujića već12/13 generacija a druga je iz plemena BJELICE i tu su bili značajni .Oko 25 kuća . U srotstvu su sa Draškovićima . A svima u BJELICAMA su pretci Mileševići ne Miloševići .Mislim da su došli iz Hercegovine i jedni i drugi sa jedne planine koja se zove Crna Gora sjeverni dio . A prvo su naseljavali Herceg Novi pa odatle dalje . Inače tragajući za prezimenom zaključio sam da nas ima mnogo loza koja nema veze jedna sa drugom .Postoji i jedna pretpostavka da smo bili u službi austrije u Beloj Krajini a da smo tu došli sa teritorije današnje Italije . Da smo bili starovjerni i da je u jedno vrijeme bilo opasno biti starovjerac pa smo morali primiti hrišćanstvo ili ginuti . Tada je došlo do raseljavanja sve do Soluna gdje god smo se mogli razumjeti sa stanovništvom gdje smo htjeli živjeti. Nadjeli su nam prezime jer smo poštivali kumire . Među njima i vuka i to su nam priljepili kao prezime . Vujići , Vukovići itd.

      • Jordan Vujic

        Tako je kume moguće da su nasi Vujići upravo dosli I stvorili selo Skadar Azbukovica jer su dosli od Skadra na Bojani a ranije smo po tebi harali po Veneciji sto je vrlo moguće.
        Inače moji znaju da nikad nismo bili montenegrini već Srbi I staroverci takve imamo tragove.

  8. Milos Vujic-Backa Palanka

    Kao sto rece Marko,Vujici vode poreklo iz Boke Kotorske,ali su se vremenom raseljavali po citavoj bivsoj Jugi.Srba ima i u Hrvatskoj,manje na Kosovu,ima ih u Valjevu ali ima ih i u Vojvodini (Senta).Moj otac je rodjen na planini Gorici (Opstina Sipovo,Republika Srpska).Rodjen je u selu Vujici,gde je selo pre 2 sv. rata brojalo oko 70,Vujica,slagacu vas.Za vreme 2 sv. rata,dolaze ustase na Goricu i vrse masakre nad Vujicima,gde je vecina odvedena i pobijena.Moj deda je preziveo masakr,ostala braca i sestra su pobijeni.Vujici se 1971 sele u Vojvodinu,u sela Obrovac (Backa Palanka), Perlez, itd. Slava Vujica sa Gorice je Petrovdan.Ako vas ima jos sa Gorice,javljajte se,pozdrav.

    • Stefan Vujić

      Kako se zove tvoj otac? Moj deda je Pero Vujić otac mu se zvao Dušan, a deda mu se zvao Peraga. Moj otac se zove petar mi smo iz sela Vujići, Gornja Slatina kod Ribnika. Koju slavu slaviš? Ja dam od svoga dede čuo da smo došli iz Crne Gore.

    • Ljubomir

      Miloše još su živa dva brata na gornjoj Gorici a neznam je li im mama živa . Drže nešto stoke a rade u Šipovu .Moji su iz Drenovog Dola i to se nekad zvalo Vujića selo a ondje gdje ste vi je Gornja Gorica . Žena mi je Vojinovička iz Donje Gorice pa odlično poznajem to gore . Na Gornjoj Gorici su ostali još Devići samo jedan , Mićo i ta dva bata Vujića ima i jedna ili dvije žene a na Donjoj Gorici samo mati i sin Marinko Vojinović i vratio se Perica sa ženom koja provodi zimu kod zeta ili neznam gdje .Pošto spominješ i Goricu i Vujića Selo trebaš malo raspitati se jedno ili drugo jer se radi o dva sela . Nekadašnje Vujića Selo je duboko dole ispod Gorice poslije drugog rata nazvano Drenov Do i do Bravnica i Vrbasa se stigne za malo više od pola sata .Ima Vujića iz nekadašnjeg Vujića sela Raseljenih po Vojvodini a to su iz naših bratstava kojih je bil moždo do tri i svako je brojalo više od 20 čeljadi po kući . Bilo je mislim do četiri kuće . Goričani su jedno od bratstava a koliko ih je kuća bilo neznam . Mislim da je jedna ? . U krvnom srotstvu smo ali već je tu oko devetog koljena pa se može reći da smo se razrodili. Jer ako je koljeno oko 20 -23god x 9 = to je 180-200 godina od prvog koljena . Tetak mi se prezivao Vujić .

    • Miodrag Vujić

      Moje pirijeklo je selo Drenov Dol ,ispod Gorice,pradjed Krstan ,djed Tode,

  9. Miroslav

    Marko,
    da li mozes nesto malo vise da mi napises o Iliji Vujicu koji je otisao na Kordun ako sam dobro razumeo.
    Ja sam Vujic sa Korduna i na Kordunu je bas bilo puno Vujica i to u nekoliko sela.
    koliko znam svi slave Sv. NIkolu i ono sto znam da u mom selu se prvi put pominjemo u 18. veku.
    Ja sam dosta istrazivao i dosao sam do sasvim drugih podaka, a to je da poticemo iz Crne Gore iz plemena Bjelopavlic.Naravno ovo nije 100 posto sigurno, ali je poznato da je Kordun od prilike tad naseljavan i da su ga naseljavali upravo iz Crne Gore bezeci od Turaka. Primer su Petrovici, Zivkovici, Gojkovici, Knezevici. Ova tvoja teorija mi je nepoznata ali ne i neverovatna.
    Po mojim podacima Vujici generalno poticu iz Crne Gore ali usled silnih migracija koje su bile u razlicitim periodima tesko je doci do relevantnih podataka. Npr. poznato je da Crnogorci znatno pre Korduna naseljavaju i Dalmciju, dakle mozda Vujici iz Dalmacije opet vode poreklo iz Crne Gore (to je samo hipoteza)
    Voleo bih da znam kako si uspeo da dodjes do tih podataka.
    Srdacan pozdrav…

    • Dragi Gospodine, interesuje me kako ste došli do podatka da ste od plemena Bjelopavlića??

      Da li ikako možete da me kontaktirate, da bi vam pokazao pisani trag o Vujićima iz tog plemena, što upravo i ja pokušavam da potvrdim kroz drugih naših prezimenjaka a možda i Rođaka..?

      Moj broj je +41766837730
      Mejl: [email protected]

    • Ljubomir

      Miroslav ti CRNOGORCI su u stvari Hercegovci koji su i dali ime Crnoj Gori . Po istraživaču Aškrabi Zagorskom istraživaču porijekla prezimena a napisao je mnogo knjiga o ovoj temi svi Crnogorci koji su odselili u sadašnju Crnu Goru su Hercegovci Iz hercegovačke Crne Gore a to je područje oko Ljubinja sjeverni dio veće planine zaboravio sam kako se zove. Prija se Crna Gora djelila po plemenima a svako pleme je imalo svoju teritoriju i pazili su na svoj posjed tek Kada su došli Hercegovci sa Crne Gore i postali većin ana nekom području tu teritoriju su nazivali Crnom Gorom da ih potsijeća odakle su došli . I u idućem vremenu se to ime proširilo i nastala je sadašnja Crna Gora koja do tog vremena nikad nije imala takvo ime .

  10. Vujić

    I ja sam Vujić iz Mačve. Po predanju doselili smo se iz Hercegovine, selo Vido kod Metkovića. Doseljenici su doneli uspomenu na svoje poreklo i dali ulici ime Vidovački šor a selo u koje su doseljeni zvalo se ili su ga oni nazvali Metković takođe. Slave Miholjdan.

    • Nemanja Vujic

      Mi smo Vujici iz Martinaca kod Sremske Mitrovice,moj deda mi kaze da mu je njegov otac rekao d asmo mi iz Metkovica ali jedni vujici su tamo ostali a nasi preci su dosli,i doneli krsnu slavu mihiljdan ovamo,dosli smo sa kumovima grozdicima sa kojima smo kumovi i dan danas

      telefon fiksni 022/668/001
      posta 22222
      broj kuce i ulica/Sremska 25

      • Dragoljub Vujic

        Rodjace i ja sam Vujic poreklom iz metkovica u hercegovini a zivim u macvanskom metkovicu blizu sremske mitrovice i mi slavimo miholjdan tako da smo nakverovatnije i iste loze…pozzzz