Poreklo prezimena Stević

4. februar 2012.

komentara: 44

[toggle title=”TESTIRANI STEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Stević

Haplogrupa: R1a M458 L1029

Poreklo: Gornji Lokanj, Zvornik, Republika Srpska

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (44)

Odgovorite

44 komentara

  1. Siniša Stević

    Ponosno nosim prezime Stević, nekoliko porodica nas je nastanjeno u podnožju planine Romanije, tačnije u selu Kadino selo – Mokro, opština Pale, slavimo slavu Svetog Nikole, prema nekom postojećem usmenom predanju mojih djedova postoji verzija da smo porijekolom iz Crne Gore, ali ništa konkretno ili preciznije, s tim da bih ja volio naći neku vezu porijekla

  2. Jelena Stevic

    Moja porodica je iz Nisa ali po dedinom pricanju neki njegov pradeda je dosao iz okoline Uzica i nastanio se u selu Devca kod Nisa.Slavimo krsnu slavu sv.Kozman i Damjan.:)

  3. Luka

    Tata mi je iz vlajica selo pokraj teslica u bosni
    ….stevic

  4. sa caletove strane krusevac(stalac) prezime stevic. krsna slava sveti alimpije. iz beograd .

    • Dragoljub

      I moji su sa tatine strane iz okoline Krusevca. Tacnije, Stalac-Mrzenica. Krsna slava: Sveti Jovan. Deda je rodjen dole, a otac i ja u Beogradu.

      • Aleksandar Stevic

        imam porodicno stablo od 1833 g.Mesto Trstenik, Stari Trstenik… pradeda Aleksandar (Cana) imao je sina Milena koji je 1948 otisao za Banat (Vrsac)… Radomira koji je u Beloj Crkvi (ima dva sina) …. sestru Milku (+)… i moga dedu Slavoljuba (Slavka) koji je ostao u rodnoj kuci u Starom Trsteniku…. Slava Sveti Jovan (Jovanjdan 20.januara).

  5. Ljubiša

    Selo Grbavci kod Bosanske Gradiške.Slava – Đurđevdan. Tamo smo oko 100 – 150 godina.

  6. milan stević

    poreklo iz sela donji žabar r.srpska krsna slava krstovdan

  7. Natasa Stevic

    Ja sam Natasa Stevic udata za Dragana Stevica iz Istoka iz Metohije.Moj sin Luka Stevic je malo istrazivao i kaze da sedam generacija Stevica zivelo je do 99 godine u metohiji,a da su pre toga bili Petkovici koji su dosli iz hercegovine al niko nije znao da kaze odakle.Kazu da je taj Petkovic hercegovac imao cetiri sina Anta,Stevu Djuru i Krstu i da je svaki od njih po imenu dobio prezime Antic,Stevic,Djuric i Krstic svi oni slave16.11 Djurdjic,izmedju sebe se zovu rodjaci i nesklapaju brakove.Od1960 godine ih ima u Baru ,Niksicu,Beogradu ,Cacku i Cirihu
    Toliko je uspeo Luka Stevic da sazna a ja kao njegova mama prenosim.Ako vas ima jos koji slavite Djurdjic javite se
    Pozdrav svima gde god da ste
    Natasa Stevic

    • Tijana Bajic

      Natasa, moje devojacko prezime je Stević. Krsna slava je bila Djurdjic. Deda je pricao da smo daljim poreklom sa Kosova. Pominjao je selo Koprivnicu. Ali ova vasa prica o 4 brata mi zvuci jako poznato, kao da sam je vec cula. Moj telefon je 063 33 71 71.

  8. Stević

    Pozdrav svima,

    Imam pitanje u vezi prezimena Stević.
    Moji su iz sela Dankoviće, kod Kuršumlije, slava Sv. Vrači.

    Zanima me da li neko zna nešto o našem poreklu. Od starijih ljudi sam saznala da smo se doselili iz Kolašina, ali niko ne zna da li je u pitanju Ibarski Kolašin (Kosovo) ili Kolašin (Crna Gora). Takođe, niko ne zna da mi kaže koje je prezime bilo provobitno.
    Inače, taj predak što se doselio je imao dvojicu sinova Vasu i Stevu, pa u selu postoje Vasići i Stevići.
    Jako bih volela da saznam nešto više.

    Hvala unapred

    • Dejan stevic

      I mene takodje zanima nastavk te priče, jel i ja potiče iz mesta takoreći sela Dankovica i zanima me nesto vise o porodici Stevic

  9. Stević

    Prezime Stević postoji u selu Brodac kod Bijeljine. Stara su porodica,a poznati su i kao Adžići jer im je jedan od predaka (pre oko 150 godina) išao u hodočašće u Jerusalim.

    • Branislav

      Moja porodica Stevica je iz Dragunje kod Tuzle, nastanjeni tamo od pre II svetskog rata. Posle poslednjeg rata stric se skucio u Trnjacima, a mi u Morovicu kod Sida. Nažalost stric mi je preminuo na Vaskrs ove godine i sahranjen je u Brodcu gde sam video da ima dosta spomenika Stevicima. Inače mnogobrojna familija Stevica je izbegla iz Tuzlanskog kantona i uglavnom nastanjeni u okolini Bijeljine.

      • Slobodan Stević

        Jedan sam od Stevića izbjeglih iz TZ kantona. Porijeklom sam iz Smoluće, opština Lukavac gdje smo što se zna živjeli od druge polovine 19 vijeka. Moji roditelji su se isto naselili kod Bijeljine a jedan dio moje familije sada živi u Švedskoj.

  10. Stevic Slobodan

    Stevic Slobodan, selo Glavicorak, opstina Bijeljina, veoma malo znam o nasem porijeklu, porijeklom smo iz Crne Gore. Krsna slava sveti Avramije.