Порекло презимена Пурић

4. фебруара 2012.

коментара: 15

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

 1. Драган Пурић

  Пурић Драган из Краљева.
  Прадеда Божидар дошао у Краљево из околине Нове Вароши.Пурића има осим у Новој Вароши, у Пријепољу Чачку, Крагујевцу , Београду, Ваљеву… Има их у околини Колашина и сматра се да су сви Пурићи пореклом из тог краја.Један део је отишао ка Дубровнику и он је покатоличен, други део је отишао ка Босни и он је поисламљен. Трећи део је отисао ка тзв.Старој Херцеговини.
  У Фојничком грбовнику уз Ружировиће наводи се уз војводу Ружира и ПОЗНАН ПУРИЋ као властеле Стјепана II Котроманића. За Ружира се наводи да је касније прешао у службу код Стефана Немање па се основано може претпоставити да је то учинио и Познан Пурић. Могуће је јер се у Рашкој области, према предању, спомиње извесни кнез ПУРКО (што би могао бити надимак од Пурић)
  Иначе скоро сви Пурићи славе св.Архангел Михаила.

  • Никола Пурић

   Презиме Пурић постоји и у Книну и његовој околини (села Бискупија и Врбник). Тренутно само пар кућа постоји (старци који су се вратили у родни дом), док су остали раштркани углавном по Србији. Колико ми је познато, такође дошли из предела Црне Горе, православци и сви славе Св. Николу.

 2. Biljana Puric /udato Jovanovic/

  Prezime moje porodice-Puric vodi poreklo od cincarskog,autenticnog prezimena PURA.Prilikom doseljavanja mojih babe i dede iz Kruseva,u Makedoniji,u Srbiju,upisani su kao Puric.Nekadasnji glumac,pokojni Djordje Pura iz Novog Sada,zadrzao je nepromenjeno prezime.Nase celokupno potomstvo od predaka iz Kruseva,nosi prezime Puric i zive u Nisu,Kumanovu i Torontu.

 3. Puricka

  Moji purici su iz sela Osredci kod Brusa. Ima nas i u Vojvodini, Vrsac, Bela Crkva i okolina. Koliko mi je otac pricao preci su dosli iz Crne Gore.

 4. Никола А.Пурић

  Драги рођаци,
  живим од рођења у Београду али припадам огранку Пурића из Босне, село Буковац-околина Брчког. Према “нашем” предању, преци су нам кренули “негде из Црне Горе”, и отишли према Дубровнику. Неки су ту остали и данас су католици,а други огранак је отишао према Великој Кладуши, примили ислам, где и данас живе у селу Тодорово-Горњи и Доњи Пурићи. Моји преци су из Дубровника пошли у Босну, стигли у Високо (код Сарајева) где су обитавали све до доласка Турака. Да се не би потурчили кренули су даље на север и стигли до Лукавца-Тузла (а који су остали примили су ислам као нову “веру”). После неког времена (пре нешто више од 200 год.) селе се у Тиње-Улице (околина Брчког) а затим део њих (пре око 100 год.) прелази у атар оближњег села Буковац. Други део је прешао Саву и данас су католици. Због ратних дешавања изгорела је нажалост „књига“ у коју су уписивали важне податке а имали су је, јер су били писмени и уважавани (чукундеда Аврам-трговац,прадеда Саво-Кнез у селу). Захваљујући усменом предању успели смо да запишемо појединости и имена 9. генерација до данас, што је више од 200 год. уназад.
  На саборима које смо имали У Бродареву, Љутићима(Матаруге) код Пљеваља, Радијевићима код Нове Вароши и у Београду, сазнао сам да су Пурићи пореклом из наведених места,осим Београда, досељени из Херцеговине и да су потомци Војводе Пурка, коме је Стефан Немања за војне заслуге дао велико имање у Херцеговини. Претпоставка је да су по доласку у околину Пљеваља, “моји” тек тада кренули ка Дубровнику (даље је већ описано). У разговору са појединима, сазнао сам да су Пурићи из околине Ваљева и Ужица , тамо досељени такође из Херцеговине (не узимам у обзир новије миграције после 1945. год.). Интересантно је а и логично, да су Пурићи распоређени (гледано у границама данашње Србије, са мањим одступањима) на ширем простору правца Бродарево-Лозница у местима или на територији општина Бродарево,Пријепоље,Прибојска Бања,Нова Варош,Ужице,Ваљево,Бања Ковиљача,Лозница. Има их такође и у Сјеници, Ивањици, Чачку, по Војводини, Београду,Јагодини(који потичу старином углавном од наведених из Херцеговине,Босне или Црне Горе а услед колонизације и новијих миграција).
  За Пуриће из Бруса немам сазнања одакле су и када насељени тамо.
  Пурићи су одувек били побожни и верујући, градили манастире и цркве( Дубочица, Радијевићи) а такође и дародавци (сребрни путир-причесна чаша манастиру Блаштвица а коју су понели и сачували приликом сеобе из Херцеговине, са урезаним именима дародаваца Томе и Томаније). Такође је било а има и данас, много свештеника (поп Василије, устаник са Карађорђем, подигао цркву у Радијевићима 1808.год.) и монаха Пурића (садашњи Владика Јован). Има примера где су се преци неких данашњих Пурића, од “потурица” вратили у своју православну веру. Зато су смешне и жалосне тврдње Пурића католика или муслимана, да сви потичемо из њихове “вере”.
  Због разних околности и сеоба, Пурићи имају више слава а већина тврди да је изворна св.Архангел Михаило. Моји “босанци” славе св.Георгија (Ђурђевдан), околина Ваљева св. Јована и Ваведење Богородице…а ево читам и за друге славе које сте навели.То не треба да збуњује јер су била таква времена, па су морали да мењају крсно име-славу из неке нужде (најчешће да заметну траг кад убију Турчина). На сабору у Београду 2007. имали смо поздрав од огранка Пурића из Чешке, који су насељени тамо пре више од 200 година! Моја је жеља да се сви Пурићи једног дана окупе без обзира на верску припадност, јер смо сви од једног корена (као један од организатора сабора у Београду размишљао сам да их тада позовемо)…али због ратних дешавања, протећи ће вероватно доста времена док се то не деси.
  На крају молим све Пуриће пореклом, да овде дају свој допринос на основу предања и писаних трагова,и изнесу само проверене информације о пореклу,кретању и животу предака. Тиме би генерацијама које долазе оставили веродостојне податке о коренима, прецима, као и завет-поруку да никада не “продају веру за вечеру”!!!

  • Dalibor

   Rodjace , hvala na ovim informacijama koje si podijelio sa nama. Pozdrav iz Brčkog ( ogranak Ulice-Bukovac 😉)

  • Strahinja

   Svaka čast na opširnom rodoslovu, kao Purić iz Banje Koviljače, mogu samo da dodam da mi slavimo Svetog Georgija i da smo ovde naseljeni unazad 150 godina. I ima nas sveštenih lica.
   Živi bili, Purići!

  • Marija Purić-Golubović

   Mi smo po predanju iz Donje Morače, Crna Gora. 5 generacija nase prezime Purići su bili sveštena lica u manastiru Morača pokraj Podgorice. Nastanjeni smo u Pljevljima od pok. oca Ljubomira. Njegov otac, Deda Dušan je bio iz sela Kozica-opština Bijelo Polje (Crna Gora). Njegov otac Arsenije važio je za velikog čovjeka u svakom smislu te riječi. Pozdrav i zagrljaj pleme moje,ma gdje god mi bili!!!♥️❤

  • Pouray Michel

   Cher cousin, mon grand-père paternel Ilija Purić naquit à Drmanovići en 1892 ou 1899. Sa mère s’appelait Nemanjić. Il émigra en France après la première guerre mondiale. Il épousa une française, il eut un enfant puis divorça et rentra en Yougoslavie. Il épousa une française en secondes noces et vecut à Beograd. En 1958 il revint en France et vécut à Nice jusqu’à sa mort en 1978. Le nom de famille fut francisé en Pouray.
   Salutations distinguées .
   M.Pouray

 5. Purić

  Moj deda je došao u Novi Sad 1970, inače je iz Igroša kod Brusa. Slavimo Svetog Georgije. Zanima da li smo ista familija mi i Purići iz Valjeva.

  • Стефан Пурић, Срем.Митровица

   Мој деда је такође рођен у Игрошу крај Бруса… Дошао је у Срем.Митровицу 1974. године.
   Дедин отац се звао Радомир и био је кројач.. Кажу да је тадашњем краљу шио одело…
   Наша слава је Свети Алимпије…

 6. Предеаг Николић

  Ја сам Предраг Николић. Моја фамилија Николића је из села Богалинца у Левчу, општина Рековац. Нема података одакле су тамо били насељени, а мог наврндеду НИКОЛУ МИЈАИЛОВИЋАу турским тефтерима пишу као Николу Пурића. И све моје претке незванично зову Пурићима. Крсна слава нам је СВЕТИ НИКОЛА (19. децембар) а прекада Млади Св. Никола (22. маја). Село Богалинац насељавале су фамилије са подкопаоничког подручја, подручја Гоча изнад Врњачке Бање, а има фамилија које зову и Бугарима, што значи да су досељене негде од бугарске границе. Није познато да ли су фамилије мојих Пурића дошле у првој сеоби после 1690. или у другој сеоби око 1740. године, али по некој предпоставци и фамилијама које су је окруживале, могло би то бити такође подкопаоничко подручје, према Топлици.

 7. Ljubo Puric

  Pozdrav svim Purićima sirom svijeta od purica iz Pljevalja

 8. slavica

  Ja sam Slavica Puric zivim u Beogradu i moj otac je ziveo u Beogradu a Deda je doso iz Brusa Selo Igros deda se zvao Ljubisav Puric volela bih znati nesto o poreklu i rodjacima bas nikog neznam…… znam da mi je otac izgubio staruijeg brata Radovana u ii svetckom ratu i da su presli da zive na Kosovo posle rata u selo Klincina… Inace otac mi je rodjen 1922 u Brusu selo Igros

 9. slavica

  Ja sam Slavica Puric zivim u Beogradu i moj otac je ziveo u Beogradu a Deda je doso iz Brusa Selo Igros deda se zvao Ljubisav Puric volela bih znati nesto o poreklu i rodjacima bas nikog neznam…… znam da mi je otac izgubio staruijeg brata Radovana u ii svetckom ratu i da su presli da zive na Kosovo posle rata u selo Klincina… Inace otac mi je rodjen 1922