Порекло презимена Лалић

4. фебруара 2012.

коментара: 8

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЛАЛИЋИ

(живе на Кутњој Њиви)

Доселили су се из Херцеговине на Кутњу Њиву у 17. вијеку. Након неког времена пређу на Дубровско. На Дубровску нијесу дуго живјели већ се почну расељавати: једни пођоше на Луково код Никшића, једни се одселе у Босну, једни се лоново врате на Кутњу Њиву, а једна породица остане на Дубровску, која се почне презивати Ђурђићи. Неки од Лалића одселили су се на Брезна у Пиву.

Никола и Рајко Николин су били учесници и припадници НОП-а. Рајко је погинуо код Никшића 1943, а Никола у Студеној 1943. године.

Сада од овог братства нико не живи у Дробњаку са овим презименом већ су се иселили у Никшић.

Славе Петровдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Фамилије-презимена Лалић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Лапово
  -Баточина Варош
  -Ресник
  -Марковац
  -Рача (Цинцари)

 2. Natasa Dabetic

  Ima li neko da mi kaze nesto o teriji da su postojala dva brata Dabeta i Laleta i da prezimena Dabetic i Lalic poticu od njih dvojice?

  Hvala!

 3. Јоксим

  То ће “анонимни”, да каже, ако већ сам није и поставио ово питање. Надам се да ће користити ћирилицу.

 4. Da li neko ima neke informacije o poreklu porodice Lalic iz Gorica kod Skradina i okolnih sela Cista Mala, itd… Slava sv.Georgije.

 5. Војислав Ананић

  ЛАЛИЋ (п.м), Лалићи (п) су настањени у Орашју (Зупци). Старином су из Боке. Предак им је дошао у Орашје око 1780. године. Славе Ђурђевдан (75:1244). Према предању, живјели су и у Дријењанима (Попово). У селу постоје “Лалића кућетине” у којима су становали (59:271). Има их и у Берковићима (Дабар). Лалићи (м), у Витини (Љубушки). Исто су племе са Диздаревићима и Месиховићима (59:306). У близини Љубушког налази се Лалића кула из 1721. године. Њен власник био је Алија Лалић. Према предању, Лалићи су Срби поријеклом из Боке которске. Доселили су у Херцеговину одмах послије успостављања турске власти. Један од тројице браће прешао је на ислам и од њега су “сви љубушки Лалићи” (200:105,107). Има их и у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 6. zlatica beljin

  Moja majka je iz porodice Lalić iz Novog Bečeja. Njen otac Slavko, deda Nikola i pradeda Rada rođeni su u Novom Bečeju. Poreklo im je iz Hercegovine što je jedna od informacija koja se prenosi u porodici ali bez mnogo detalja. Svi su izrazito visokog rasta. Slave sv.Jovana.