Poreklo prezimena Lalić

4. februar 2012.

komentara: 12

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

LALIĆI

(žive na Kutnjoj Njivi)

Doselili su se iz Hercegovine na Kutnju Njivu u 17. vijeku. Nakon nekog vremena pređu na Dubrovsko. Na Dubrovsku nijesu dugo živjeli već se počnu raseljavati: jedni pođoše na Lukovo kod Nikšića, jedni se odsele u Bosnu, jedni se lonovo vrate na Kutnju Njivu, a jedna porodica ostane na Dubrovsku, koja se počne prezivati Đurđići. Neki od Lalića odselili su se na Brezna u Pivu.

Nikola i Rajko Nikolin su bili učesnici i pripadnici NOP-a. Rajko je poginuo kod Nikšića 1943, a Nikola u Studenoj 1943. godine.

Sada od ovog bratstva niko ne živi u Drobnjaku sa ovim prezimenom već su se iselili u Nikšić.

Slave Petrovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Familije-prezimena Lalić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Lapovo
    -Batočina Varoš
    -Resnik
    -Markovac
    -Rača (Cincari)

    • Mladen Lalić

      Poreklo porodice Lalić vodi iz sela Cecune kod Andrijevice u Crnoj Gori.
      Postoje porodice u Hrvatskoj , Bosni , Srbiji i Makedoniji.
      Svi vode poreklo iz Cecuna.

  2. Natasa Dabetic

    Ima li neko da mi kaze nesto o teriji da su postojala dva brata Dabeta i Laleta i da prezimena Dabetic i Lalic poticu od njih dvojice?

    Hvala!

  3. Joksim

    To će “anonimni”, da kaže, ako već sam nije i postavio ovo pitanje. Nadam se da će koristiti ćirilicu.

  4. Da li neko ima neke informacije o poreklu porodice Lalic iz Gorica kod Skradina i okolnih sela Cista Mala, itd… Slava sv.Georgije.

  5. Vojislav Ananić

    LALIĆ (p.m), Lalići (p) su nastanjeni u Orašju (Zupci). Starinom su iz Boke. Predak im je došao u Orašje oko 1780. godine. Slave Đurđevdan (75:1244). Prema predanju, živjeli su i u Drijenjanima (Popovo). U selu postoje “Lalića kućetine” u kojima su stanovali (59:271). Ima ih i u Berkovićima (Dabar). Lalići (m), u Vitini (Ljubuški). Isto su pleme sa Dizdarevićima i Mesihovićima (59:306). U blizini Ljubuškog nalazi se Lalića kula iz 1721. godine. Njen vlasnik bio je Alija Lalić. Prema predanju, Lalići su Srbi porijeklom iz Boke kotorske. Doselili su u Hercegovinu odmah poslije uspostavljanja turske vlasti. Jedan od trojice braće prešao je na islam i od njega su “svi ljubuški Lalići” (200:105,107). Ima ih i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  6. zlatica beljin

    Moja majka je iz porodice Lalić iz Novog Bečeja. Njen otac Slavko, deda Nikola i pradeda Rada rođeni su u Novom Bečeju. Poreklo im je iz Hercegovine što je jedna od informacija koja se prenosi u porodici ali bez mnogo detalja. Svi su izrazito visokog rasta. Slave sv.Jovana.

  7. Sasa Radosavljevic lalic

    Lalici su kao Sto ime kaže od laleta sina Drekala iz kuča!