Poreklo prezimena Krstić

4. februar 2012.

komentara: 175

[toggle title=”TESTIRANI KRSTIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Krstić

Haplogrupa: E1b rod A Kostanečevci

Poreklo: Vratnica, Jegunovce, Makedonija

Krsna slava: Petkovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (175)

Odgovorite

175 komentara

  1. Suzana

    Ja sam Suzana Krstic, otac mi je Velizar, deda Milan, deda stric Milutin, pradeda Tomislav. Deda mi je 1885 god, iz Prizrena, trgovacka familija, pobegao zbog krvne osvete 1900 iz Prizrena, ozenio se mojom babom u Negotinu, bavio se trgovinom, 1927 dosao u Beograd i tu nastavio trgovinu do 1945 kada je umro. Krsna slava Sveti Alimpije, inace esnafska. U Prizrenu bili daščarski trgovci. Ako ima nekog kome je poznato, volela bih da razmenimo saznanja. Inace o dedi i tom događaju u Prizrenu, zbog kojeg je pobegao preko CG u Srbiju, postoji zapis u knjizi Istorija naroda Jugoslavije drugi deo, koju ja nazalost vise nemam.

    • Dragana

      Suzana, možda smo u nekom dalekom srodstvu. Moj pradeda Rista Krstić je bio trgovac u Surdulici (umro 1915.god). Majka mu se zvala Neda, a za oca nismo sigurni. Neko je upisao ime Krsta na nekoj slici. Imao je rođenog brata Jovana, čiji se jedan sin zvao Milutin. Slava nam je Sveti Alimpije. Prababa Tanka se posle njegove smrti doselila pre II sv. rata u Beograd sa decom. Čula sam od starijih da je porodica poreklom sa Kosova, ali nemamo nikakve informacije o tome.

    • Ivan

      Hmm..i moj deda Stanko mi je pričao tu pricu,da su nasi prapra preci pobegli zbog neke osvete nekim turcima…ali da se nisu krstici prezivalo nego nekako drugacije ali jedan od njih se krsta zvao..tako neka priča…nisam ni ja siguran ali istražiću sve do poslednjeg

    • LORA

      da nismo neki rod?

  2. Nemanja

    Ja znam da moj čukundeda potiče iz sela Kaludre negde u blizini Rekovca, potom se oženio i otišao u drugo selo i poneo prezime. Tako da ako je neko iz tog sela ili u blizini neka se javi.

  3. Krle98

    Staro prezime Latic, dosli zbog krvne osvete iz okoline Kolasina Crna Gora u Djakovicu zatim iz Djakovice u selo Kolasin kod Urosevca gde tri brata menjaju prezime i Krsta uzme prezime Krstic, ima li neko neku informaciju o Laticima u okolini Kolasina bio bih vam zahvalan odatle su mi predci

    • Igor

      Ne znam za selo Kolašin u okolini Uroševca, da nije selo Kosin? Pozdrav

      • Krle98

        Jeste Igore, pogresio sam u kucanju, mislio sam na Kosin, sigurno smo braca ja znam da imam brata Igora haha. Filip Zikin sin, veliki pozdrav

    • Anđela Krstić

      Pozdrav! Čitala sam Vaše komentare i želela bih da se uključim u diskusiju. Moj deda Vladimir Krstić živeo je u Bosni, u selu Gornja Raštelica, opština Hadžići. Otac mu se zvao Pero, a majka Rosa. Imao je sestru i tri brata. Krsna slava je Sveti Jovan. Istraživala sam porodično poreklo, ali nisam našla nikakve podatke o tome da su bili starosedeoci u Bosni. Od članova porodice sam čula da su se doselili iz Crne Gore i tada promenili prezime u Krstić, biće vrlo lako negde u XIX/XVIII veku. Možda smo u nekom srodstvu? Navodno su baš moji poticali od Kolašina. Neki rođaci su otišli na KiM, a moji u Bosnu.

  4. Igor

    Poreklo mog prezimena Krstić, potiče iz sela Kosin, opština Uroševac, AP Kosovo i Metohija. Po priči mog pokojnog dede, zbog neke krvne osvete, naši preci napustili su Crnu Goru, i došli na Kosovo. Krsna slava nam je Sveti Nikola .. Ako neko nešto zna o ovom , nek napiše.. Pozdrav za sve Krstiće

    • Marina Krstić

      Moj deda se zvao Djordje Krstić i slava nam je Sv Nikola. Poreklom smo iz Vranja. Takodje imam informaciju da je pradeda pobegao odnekud zbog krvne osvete ali nista o tome dalje ne znam. Da li postoji neka knjiga ili nesto gde se to moze proveriti?

    • Krle98

      Znam da mi je otac pricao da su preci iz Kolasina CG zbog krvne osvete dosli negde u Djakovicu ili pec pa na kraju zavrsili u Kosinu i to je to sto znam

      • Krstić

        Slična priča i kod mene, pominje se isto starinom navodno Crna Gora, čukundeda mi je rođen u Đurakovcu kod Istoka, Stevan Krstić. Navodno smo zbog krvne osvete menjali prezime, pa se kao ranija prezimena navode Jorgić ili Janković, čukundedu su, koliko znam zvali i Krstić i Janković, jedino ne znam da li mu je ovo ,,Janković” možda po mogućem ocu Janku. Slava nam je Sveti Nikola, mada se pominje da su i nju menjali, ali nisam siguran. Jedno vreme su nakon iseljenja iz Metohije živeli u Makedoniji, mesto Sirkovo. Danas živimo u Banatu.
        Mutno je to dosta, ali vidim da se pominje ta krvna osveta i to neko menjanje prezimena. Sa druge strane, upoznao sam neke Jorgiće poreklom iz Metohije, navodno su crnogorskog porekla. Ima li neko da prepoznaje nešto svoje ovde?

  5. Nikola

    Moje ime je Nikola Sremčević sa dnk SANU istraživanja imam poklapanja sa Krstićima iz Dejanovca kod Knjaževca . Slavimo Svetog Nikolu 19 decembra , preslavljamo Svetog Nikolu Mladog 22 maja . Za ove Krstiće koje navodim kažu da slave Vračeve – pa mi je to jako zanimljivo . Naravno ako ima Krstića iz ovih krajeva neka pišu i neka se jave – želeo bih da saznam šta znaju o svom poreklu . Možete mi pisati i na mejl [email protected]

  6. Branka Stevic

    Ja sam Branka ,moja majka je rodjena Krstić iz Donjeg Dragaljevca kod Bjeljine ,deda mi je bio Gojko Krstić, a pradeda Mihailo ,slave Sv.Luku ,ako je neko zna nesto ili mi je rođak moze da me kontaktira ..volela bih da upoznam svoje rođake…Hvala

  7. Vanja

    Ja sam Vanja Krstić iz Banjaluke 1978. Moj otac iz Kikinde 1934. Njegov otac iz Kikinde zaboravih godinu. I to je sve što znam.

  8. Rade

    Poštovani,
    U knjizi Sokolska nahija od Ljube Pavlovića lijepo piše o porijeklu prezimena sa desne strane Drine,konkretno za ljuboviju i sela ispod Trešnjice,Grčić,Rubeže,Nemčeviće i druga.
    On pominje sveštenika’ Miladina i Krsta kovača’ Rubeźića-Jakičića koji su došli 1720.god.iz Rubeža-Nikšić i tu se pominju njihovi potomci prvo kao Kovačevići,Miladinovići,Krstovići,Grujičići,Matići,Jovanovići,Mitrovići,Perišići,Stjepanovići,Nenadovići,Đurđevići,Markovići,Tomići,Milanovići,Aleksići,Gavrilovići,Jakovljevići,Jokiĉići..drugi,kasnije ukupno 15 prezimena( zbog zakona Obrenovića sa oca na sina)od Krsta i Miladina Rubeźića.
    Miladin i Krsto su za vrijeme prve razure Trebjese(1710-1740.god.) bili u zbjegu na Čevu pored Čeva-opšt.Cetinje ima mjesto Papratna u pravcu Pješivaca. Oni i njihovi rođaci su bili uskoci’ u Klisu,Senju -Hrvatska a kasnije su preseljeni u Ogulinsku kapetaniju kao graničari-vojnici. Tada 1715.god.je doślo do pobune u Ogulinu zbog loših uslova, Miladinje bio vođa pobune i on je pokušao da prevede nezadovoljne u Pečujsku županiju(danas u Mađarsku) kod rođaka koji su prije bili tamo naseljeni,ali je Austro Hrvatska vlast to sprijeĉila i dala nalog da se vođe pohapse,ali oni nijesu ĉekali hapšenje nego su prebjegli nazad u Tursku.Vlast je raspisala nagradu( među državni ugovori su poštovani) i janičararii su uzeli nagradu( 300talira) za Miladinovu glavu 1720.god.
    Njegovi sinovi i Krstovi su ostavili brojno potomstvo u širom Maĉve,oko Osečine,u Jakalj između Bajine bašte i Kosijeriça,Tulari kod Koceljeva,Crvena Jabuka,Brović kod Lončanika,Rubibreza,Radiljevi,Brgule kod Lajkovca,Zagrade na Rudniku,Podgorini između Valjeva i Rogaĉice,Zvečka,Progar,i naravno neka brastva su u Ljuboviji stalno ostala.
    Ako je neko zainteresovan za porodiĉno stablo ili neke informac. možemo popričat na tel: +38164 6123106,ili e-mail: [email protected].
    Poz.Rade Rubežić

  9. Mita

    Moj Deda je Mita Hadji Krstic i Baka Ana neznam njeno rodjeno prezime! Imali su cetiri sina i dve cerke rodjeni i Krsteni svi u Lipljanu, moj otac Cedomir je naj mladje dete rodjeno Aprila 1907 godine. Preselili su se u Urosevac 1918-te gde Deda 1919-te prvi put otvara Bravarsku Radnju, a zatim 15.05.1925 godine istoj menja Ime u “Mita Hadji Krstic i Sin” Sve do 1941god. Tri sina Jordana, Bogdana i Dusana odvodi u Ameriku tridesetih samo mog oca ostavlja u Urosevcu. Pocetkom II Sv.Rata Balisti napadaju kucu, i kada su Nemci usli u Urosevac Baka je ubijena a Deda ranjen i zarobljen i treceg dana umire! Skupa su sahranjeni na Urosevackom Groblju. Ako ima nekog kome je poznato nesto iz Lipljana ili Urosevca, voleo bih da mi se javi. Pozdrav svim Krsticima sirom sveta!