Порекло презимена Анђелковић

4. фебруар 2012.

коментара: 57

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (57)

Одговорите

57 коментара

  1. Slobodan

    Trenutno mesto je Krusevac, mesto sa muske strane je Novo Brdo Kosovo i Metohija
    Slava je sv NIkola

  2. Dejan Anđelković

    Zivim u Pozarevcu. Krsna Slava je Sv Jovan Zlatousti. Iz priče znam da su davno, dvojica braće Anđelkovića došla iz okoline Zaječara u selo Žabare. Mislim da su bili zanatlije. Jedan je ostao u selu, drugi se nastanio u okolini Lazarevca.

  3. Aleksandar Anđelković

    Pozdrav svima..Ja zivim u N.Sadu, otac i majka su mi sa Kosova, otac iz Crkvene Vodice, opstina Obilic, majka iz sela Bresje, opstina Kosovo Polje. Slavimo Sv. Vraci , 14 novembra

  4. Lune

    Andjekovici,sv Nikola,bilo ih je Slankamen-Stara Pazova..neznam neke druge detalje

  5. Nebojsa

    Nebojsa Andjelkovic deda mi je bio iz Kosovske Vitine,a kazu da su dosli iz okoline Leskovca,slavimo Sv.Alimpije Stolpnik.

    • Aleksandar

      Andjelkovići iz Jagodine, krsna slava Arandjelovdan, deda sa Vlasine opština Rid, a poreklo vučemo iz Stragara kod Kragujevca !

      • Vladica

        Postovanje, ja sam iz Prokuplja, selo Glasovik (Gadzina Mala) ima nas 7 kuca. Doseljeni smo sa Vlasine iz mahale, Gadzina Mala. Slavimo svi Arandjelovdan. Po predanju doselio se moj navrdeda pre nego su oterani turci i arnauti. Svoju zemlju je kupio od arnauta za 30 zlatnika (30 hektara)…. Medjutim, ja sam malo istrazivao i na Vlasini po turskom popisu nisam nasao Andjelkovice… Moj pretka su zvali Djela, pretpostavljam da je po imenu Andjel. I ima jedan Andjel KOSTADINOVIC u gadzinoj mali na vlasini….To mi je nepoznanica….

        Zamolio bih Vas ako znate nesto vise o precima sa Vlasine, pisite mi na email, pomoglo bi mi u istrazivanju.
        U januaru sam dao i uzorak da proverim DNK, pa cemo videti.
        Inace u mom selu ima mahala RID, ali tu su naseljeni Simonovici i Dimitrijevici…i oni su sa Vlasine. Jer po predanju kako su dolazili tako su i imena naziva zaseoka prenosili sa Vlasine.

  6. Goran

    Molim vas za prezime Andjelkovic koji zive u Zitkovcu krsna slava je Sv.Alimpije Stolpnik. 09.decembar.

  7. Ljubisa Andjelkovic

    Andjelkovica ima u Toplici, u selu Gornji Drenovac,slave Arandjelov dan.Po prici dosli su u Toplicu polovinom 19 veka sa Vlasine.

    • Vladica Andjelkovic

      Andjelkovici u selu Glasovik (prokuplje) doselili se sa Vlasine, Krsna Slava Sv. Arhangel Mihail (Arandjelovdan). Po nekoj prici na Vlasinu dosli iz Hercegovine…. Ja Sam nasao u jednoj knjizi, oprostite mi zaboravio sam kako se zvala, doneo mi je prijatelj na uvid iz Narodne biblioteke Srbije, i tamo se navodi popis stanovnistva od turaka zbog naplate desetka po odrasloj muskoj glavi. U selu “Gadzini Sitni” na Vlasini, ziveo je neki Andjel Kostadinovic i ima pet odraslih i jednog maloletnog sina (zenska deca nisu evidentirana). Verujem da od njega vodimo poreklo, jer kada su se doselili u selo Glasovik, zaseok u kome su kuce pravili su nazvali “Gadzina Mala”, uporedite sa imenom sela na Vlasini. Kada se pokrenuo sa svojom porodicom, jedan sin je otisao na Radan, selo Ivanje, drugi je ostao u okolini sela Medja, a trojica su sa njime dosli u Glasovik. Ta dvojica koji su se odvojili, neznam imena, kao i jednom koji su dosli u Glasovik, a druga dvojica su Ivan i Zlatko. Od Ivana – Pejcin i Krsta, od Pejcina – Svetozar, Rade i Milivoje, od Svetozara Dragan i Dragisa (blizanci), od Dragana- Vladica, od Vladica – Svetozar i Lazar….nastavice se, ako Bog mili da. Tako da ja pretpostavljam da smo prezime dobili po Andjel – Andjelkovic,, a voleo bih da imam i nesto konkretnije. Ako je ovo imalo tacno, postovani Ljubisa, moguce je da ste Vi tu upravo od ong pretka koji je ostao u reonu sela Medja… Veliki pozdrav svima.

    • Vlada

      Postovani, samo da Vam spomenem da pogledate moj post u vezi sa prezimenom Andjelkovic. Prijatno.

    • Небојша

      Јел то Љубиша Анђелковић од оца Томе?

  8. Tanja

    Moja porodica Anđelković je iz Mijajlice (južna Srbija). Prezime je dato po pradedi, četrdesetih godina prošlog veka, a izvorno prezime je Golubović poreklom sa Žabljaka, Crna Gora.

  9. Velija

    Dragi andjelkovici,od moje mame su andjelkovici izmedu zvecana i leposavica,slava djurdjic,ja sam 40g u hrvatskoj,zanima me takodjer povjest familije andjelkovic

  10. Петар

    Moj pradeda je od Anđelkovića iz Crkvene vodice (opština Obilić). Doseljavani su kao kolonisti.
    Ime mu je bilo Slobodan, supruga Vida (Vidosava). Deca: Nevenka (Kraljevo), Tatjana, Vesela i Zoran (Novi Sad), Gordana (Priština-Vrnjačka Banja), Blagica (Beograd), Snežana (Ugljare), Dragan. Slava sv. Đurđic.
    Javite se na [email protected].