Порекло презимена Стошић

3. фебруар 2012.

коментара: 67

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (67)

Одговорите

67 коментара

  1. Zdravo svima sam Dejan,godine 2011.sam krenuo sa prikupljanjem podataka i izradom porodičnog stabla porodice Stošić.Poreklo vodimo iz sela Lepčince opština Vranje.Porodično stablo koje sam uradio postavljeno je na http://porodicastosic.blogspot.rs/ uglavnom sam podatke prikuplao od predaka i iz knjige Lepčince koju je izdao prof.Rade Aleksić.
    Skoro sam pročitao na Vikipediji da Stošići (Stošinci) iz Lepčinca vode poreklo iz okoline Kumanova a ne iz Jerova na Kosovu kako sam do sada mislio.To imam u planu da istražim.
    Inače slavimo Đurđic 16.Novembra.
    Ako neko zna više ili pronađe nekog svog pretka u mom rodoslovu neka piše na mail [email protected].
    Pozdrav svima.

  2. Dragan

    Pomoz bog Svima ja sam stosic in vranje po prici mojih predaka mi poticemo iz selo crnovce u obstini trgoviste samo znam da se para deda zvao stoa a njegov otac Arsa slavimo salavu sveti arandjel . Moj para deda Imao Sina Donca djore i grade Koje je pobego od Kommunist u Nujork i Bio je 15 aveniji ima jedmog Sina ninoslav

  3. Dejan

    Ka sam Dejan Stosic poreklom iz sela Vrbovo lod Vladicinog Hana .Stric mi je poznati pevac Vramjanslog melosa Stanisa Stosic.Pokusavam sa mojim sinova Nikolom i Nemanjom da napravimo rodoslov.Najdalje u proslost smo stogli do sela Aslare kod Bujanov a odakle je Doda Stosic presao u tada Srbiju krajem XIX veka.Po usmenoj prici otac mu je bio Stosa pa imamo rodjake u selu koji se prezivaju i Dodic. Dodin sin je Manasije to je moj pradeda.

  4. Slavisa Stosic

    Postovanje moguca familijo i braco u srpstvu,neka nas Gospod Bog sve sacuva i smiluje se na nas gresne.
    Ja se zovem Slavisa i zivim u Indjiji,otac mi se zvao Dragan i preselio se iz sela Donje Svarce,opstina Blace,okrug Prokupacki sa svojim rodjenim bratom Vladisavom,takodje pokojnim..Treci brat se iz pomenutog sela preselio u Bor,imali su jos 2sestre,Stanojku i Ljubinku svi od oca Vuksana,oca mu Trajana,Trajanov otac bese Dimitrije a njegov Vladimir.Vladimirov otac trebalo bi da ( po prici starijih rodjaka) bude Stosa koji je ziveo u selu Pestovo Vucitrnski okrug,Kosovo..
    Slavimo Svetu Petku.
    Takodje molim sve vas ako imate nekakva saznanja o nasoj lozi da mi pisete na e-mail [email protected]
    Lepo je biti medju svojima.

    • Mladen Stošić

      Pozdrav Slaviša!!!! Moje poreklo vodi iz susednog sela, Gornje Svarče. Deda mi se zvao Radovan koji je imo dve sestre Jevdokiju i Staniju, a njihov otac se zvao Kosta. Toliko znam što se tiče mog porekla i prezimena Stošić. Takođe slavimo Sveta Petku. Koliko sam čuo Stošići su iz Sijeničkog kraja, te su se podelili: jedni otišli na Kosovo i okolina Vranja a drugi u ovaj Prokupački kraj. Mada ima Stošića i u Hrvatskoj u Lici još pre drugog svetskog rata.

  5. Жељко Шкобаљ-Стошић

    Добар дан и Помаже Бог.Ја сам Жељко Шкобаљ,отац ми је од Шкобаља а мајка од Стошића.Нико из моје ближе породице колико ја знам незна порекло од Стошића и незна породицно стабло:Мој покојни деда је зивео у селу Пиносава код Авале.Влада Стошић од оца Радојка и мајке Стане.Ако неко мозе да ми неко посалје све деталјно био би му захвалан,нека ми посаље на [email protected].Хвала.

  6. Darko Stosic

    Iz Beograda sam,poreklo od vek-dva.I ja sam pokusao da dodjem do korena prezimena ali to uopste nije lako.Nazalost nisam upoznao dedu i njegove price,oca nisam slusao,barem ne pazljivo ,a i ne pamtim da mi je po tom pitanju ista rekao!Od babe imam informaciju koja mi je logicna jer za ime Stosa nikad nisam cuo niti upoznao coveka sa takvim imenom,malo cudno!?Znam za Stosice iz Visnjice i iz Mokrog Luga sto se tice Beograda i okoline,moji su sa Varos Kapije. Znam da mi je poreklo prezimena iz okoline Vranja iz sela/mesta Sobina,deda mi se zvao Dimitrije,pradeda Djordje,prababa Seta,dedin brat Vojislav.Po usmenom predanju Stosici su prezime dobili po zanatu tj umecu da kao terzije mogu da na odredjenom komadu platna urade sto(100) sica(prosivanja).Slavimo Vavedenje (o4.12.2016)

  7. Darko Stosic

    I deda i pradeda su bili kafedzije,deda mi je 1927 imao kafanu na uglu Beogradske i Slavije,gde je bio Nolit,,ime je bilo Mirijevo ili Beograd,te godine je propao i presao u drzavnu sluzbu.Pamtim i pricu da su moji Stosici bili iz Raske i da su se tri brata raselila neznano kud,krak od kog mi poticemo je jug,mozda Makedonija,jug Srbije sadasnje,Kosovo-Prizren? ali kao iz novije price zadnje je Vranje!

  8. Slavisa

    Moje poreklo je iz Prokuplja selo Reljinac. Otac Jovan, deda Vukoja, pradeda Ljuba. Po prici tu su dosli iz nekog sela izmedju Vranja I Leskovaca.I spominje se neki Stosa.Slavimo sv.Nikolu.Znam da se dedin brat zove Vukadin I da je bio of icir u nekoj Palanci, tenkisti su upitanju, I da ima dve cerke.

  9. Aleksandar Stošić

    Živim u okolini Aleksinca, ono što znam je da se pradeda mog pradede naselio iz južnih krajeva, verovatno iz okoline Vranja. Pradedin pradeda se zvao Laca, ne znam da li je to pravo ime ili su ga tako zvali, imao je dva sina, Svetozara i Todora. Svetozarov sin je bio Veselin (moj čukundeda). Slavimo Svete vračeve Kozmu i Damjana.

  10. Nenad Stosic

    Pozdrav svim Stosicima sirom sveta.Imam molbu za sve koji mogu da mi pomognu.Moj otac se zvao Trojan iz Zitoradje,bio je vec ozenjen kad je dobio blizance tj mene i brata u Priboju pa nisam imao nikakav kontakt sa familijom sa oceve strane.Molim sve koji nesto znaju o njima da mi pisu na
    [email protected]